Uppvigling målad med svart humor

Jag, som en hopplöst sportointressad medborgare, förstod först inte vem tjejen med regnbågsfärgat hår som plötsligt började dyka upp i tv-soffor och i sociala medier var.

Det var Linnéa Claeson som egentligen är handbollsstjärna, men blev opinionsbildare med hjälp av sitt omtalade Instagram-konto Assholesonline, där hon lägger ut sina konversationer med män som trakasserar henne sexuellt på nätet.

Hon är smart, hon är rolig och hon har fått nog.

Handbollsframgångarna nämns kort i början men sommarpratet handlar om det hon tycker är viktigast – den mörkare verkligheten som består av män som systematiskt kränker kvinnor på nätet och i det verkliga livet.

Man förstår varför hennes Instagram-konto har fått 223 000 följare med tanke på den avväpnande och finurliga humorn hon använder. I stället för att skälla ut alla patetiska män, drar hon det ett varv till och ger svar på tal.

Humor är ofta betydligt mer effektivt än hat.

Claeson är smart i sommarpratat när hon väljer att hylla alla de män som faktiskt visar civilkurage. Det är inte konstigt att politiska partier försöker värva henne med tanke på hennes uppfinningsrika retorik.

Trots att det Linnéa Claeson berättar är självklarheter för mig, blir jag ändå upprymd och redo att kavla upp ärmarna några varv till. Massor av kränkta män kommer väl att koka framför radion, men då kan de sitta och sura medan vi andra fortsätter kampen tillsammans.

MALIN COLLIN

Linnéa Claesons sommarprat

INLEDNINGEN

Hon berättar otippat att hon inte var sportintresserad som barn men råkade finna handbollen på skolgympan. Kul bakgrundsinformation.

KÄNSLORNA

Stämningen är tät eftersom det handlar om något helt avgörande: mäns kränkningar och hot om våld mot kvinnor. Jag blir frustrerad men också irriterad på förhand över de män som kommer att provoceras av hennes program.

SKRATTEN

Nog finns det skratt som fastnar i halsen kring Linnéa Claesons humoristiska svar på alla sexuella trakasserier hon får i mejlkorgen.

MUSIKEN

En bra mix av inte helt självklara poplåtar och extra kul med finlandssvenska Frida Anderssons version av Ulf Lundells mästerverk ”Jag saknar dej”.

AVSLUTNINGEN

Hon uppmuntrar att folk ska prata om sex och värderingar med sina söner och hon är positiv: ”Det kommer att bli kul!”. Ett hoppfullt och fint slut.

LÅTLISTAN

Not ready to make nice (Dixie Chicks), Fuck you (Lily Allen), Easy (Seinabo Sey), Under ytan (Sofia Andersson), Survivor (Glee Cast), Det vet bara jag (Totta Näslund, Jenny Öhlund), Violet hill (Coldplay), Sail (Awolnation), Skuggan av Tom Joad (Plura Jonsson), Jag saknar dej (Frida Andersson), Heavens on fire (Kiss), Ta min vals (Ebba Forsberg), Mitt enda liv (Gertrud Stenung).