Två anhållna misstänkta för grov våldtäkt

Det var vid 21-tiden i fredags den 14 juli som en kvinna anmälde att hon hade blivit gruppvåldtagen i ett skogsområde i Barkarby i Järfälla kommun nordväst om Stockholm.

Polisen påbörjade kort därefter jakten på två eller tre misstänkta gärningsmän i 15-20-årsåldern som uppgavs ha flytt brottsplatsen på en moped. På måndagen kunde man meddela att man gjort framsteg i utredningen.

– Jag kan bekräfta att det är två personer som nu är anhållna och skäligen misstänkta för grov våldtäkt, säger kammaråklagare Sanna Nesser, som leder förundersökningen.

Greps på söndagskvällen

De anhållna, två män, sitter alltså frihetsberövade på den lägre misstankegraden. Enligt åklagaren passar de båda in i det åldersspann som polisen inledningsvis uppgett.

Männen greps på söndagskvällen och anhölls under natten mot måndag.

Inledande uppgifter efter den anmälda våldtäkten talade om två eller tre gärningsmän. Om det fortfarande kan finnas ytterligare möjliga gärningsmän på fri fot, utöver de två anhållna, är inget som åklagaren vill gå närmare in på. I stället hänvisar hon till förundersökningssekretessen.

– Det är inget jag kan kommentera i nuläget, säger Sanna Nesser.

Kvinnan ska inte ha varit bekant med gärningsmännen sedan tidigare.

Uppgifter: Kvinnan fick lift

Enligt uppgifter som Aftonbladet tidigare har rapporterat ska kvinnan ha fått lift av tre män på en moped. Under färden körde mopeden omkull och männen ska ha dragit in kvinnan i ett buskage där våldtäkten skedde.

– Brottet begicks i ett skogsparti sydväst om Barkarby pendeltågsstation. Det går en parkväg eller motionsslinga genom området, sa Mikael Petterson vid polisen då.

Efter händelsen har polisen hittat den moped som misstänks ha använts i samband med våldtäkten, och den har tagits i beslag.