Tiggare slagen och bunden till ett träd

Den 5 april hittade en kvinna en svårt medtagen 57-årig man i diket längs väg 852, i skogen mellan Furuby och Dädesjö i Växjö kommun. Det var nollgradigt och han hade inga ytterkläder.

Mannen talade varken svenska eller engelska men han fick sitta i värmen i kvinnans bil och vänta på ambulansen som hon hade larmat.

Det visade sig att mannen kommit till Sverige från Bulgarien ett par dagar tidigare.

Bjöds på flygbiljetten

I hemlandet levde han på en pension och på att gå bland sopor och plocka saker. När han nappade han på ett erbjudande om att åka utomlands och arbeta visste han inte att det handlade om tiggeri.

Han bjöds på en flygbiljett och fick instruktioner om hur han skulle göra för att tjäna pengar i Växjö åt sina uppdragsgivare, de båda nu dömda männen.

Det var mycket enkelt – han skulle säga ”hej hej” och sträcka fram en mugg. Pengarna som han fick skulle han lämna vidare till männen.

Vägrade tigga åt dem

Men 57-åringen förklarade att han inte ville tigga, att han hatar att göra det och hellre är fattig. Han försökte rymma men blev upphunnen och infångad av den ene mannen.

I bilen misshandlades han med en tång innan den andre mannen anslöt. Han blev ytterligare slagen och sedan körde männen ut med honom i skogen.

De turades om att slå honom i ryggen med en träpåk, band honom så vid ett träd med ansiktet mot trädstammen och fortsatte misshandeln. Till slut lämnade de honom åt sitt öde där, fortfarande fastbunden.

Han lyckades ta sig loss och hamnade till sist utmattad i diket längs väg 852.

90 000 i skadestånd

Den 38-årige mannen anhölls i Sverige någon vecka efter händelsen, medan 35-åringen hann lämna landet och måste begäras utlämnad från Bulgarien.

Han utlämnades till Sverige i mitten av juli på villkor att han skulle få avtjäna ett eventuellt frihetsstraff i sitt hemland. Båda männen har hållits i häkte under utrednings- och rättegångstiden.

Männen har genomgående nekat till alla anklagelserna men Växjö tingsrätt fann på onsdagen båda skyldiga till människorov och grov misshandel, 35-åringen döms dessutom som skyldig till misshandel.

De utvisas ur Sverige till år 2032. Männen döms även att betala sammanlagt 90 000 kronor i skadestånd till 57-åringen.