Tenje (M) får böta för brott mot knivlagen

Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Tenje (M) får böta för brott mot knivlagen

Växjös kommunalråd Anna Tenje (M) tvingas betala dryga böter för brott mot knivlagen, rapporterar Smålandsposten. Detta sedan hon burit runt på en morakniv i väskan, på bland annat på Växjö flygplats.

– Det har inte varit behov av någon kniv, hon har inte den yrkesrollen så man kan säga att det skulle vara tillåtet att bära kniv. Jag kan inte göra någon annan bedömning än att det här är brottsligt, säger vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson till Smålandsposten.

Hon har skrivit ett strafföreläggande för brott mot knivlagen. Accepterar Anna Tenje bötesbeloppet, 50 dagsböter, totalt på 32.500 kronor, slipper hon rättgång.

Kniven, som enligt Tenje var sonens scoutkniv, låg i kommunalrådets väska och följde av misstag med på bland annat ett flyg från Växjö till Bromma, som SVT Nyheter Småland tidigare har rapporterat om. Kniven var även på väg in i riksdagen, men där tog det stopp när den upptäcktes i säkerhetskontrollen.

Riksdagens säkerhetschef valde att inte polisanmäla Anna Tenje, men en anmälan gjordes senare av en privatperson.

Anna Tenje har själv förhörts av polisen och har medgivit de faktiska omständigheterna, men förnekar att hon skulle haft ett uppsåt.

Relaterat

  • Anna Tenje (M) hade kniv i väskan på flygetUpptäcktes vid riksdagens säkerhetskontroll
  • Kaisa Andersson

Publicerad:

Uppdaterad:

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*