Svensken mitt i knivattacken: ”Man var livrädd hela tiden”

Det var i fredags som semesterparadiset i Hurghada förvandlades till skådeplats för hemska scener. Björne Lindberg och hans flickvän Lisa hade precis kommit till hotellet Sunny Days el Paradiso efter flera dagar med dykning i världsklass. Lisa gick för att få massage och Björne skulle hänga upp lite blöta kläder.

– Det var riktigt sjukt, allt hände bara 50 meter bort, säger Björne Lindberg.

En man med kniv hade precis nyss attackerat fyra personer på ett annat hotell, Zahabia, och därefter simmat till det närliggande Sunny Days. Där fortsatte attacken.

– Någon skrek något fruktansvärt, ett skrik som hördes om och om igen. Det var rädsla, skräck, förtvivlan.

– Någon sprang fram till en kvinna som låg helt stilla i en solstol och sen började folk springa mot dem. Jag tänkte först att hon fått en hjärtattack.

Många bilder i huvudet

I kaoset var det svårt att förstå exakt vad som hade hänt. Att det var en ensam man som knivhuggit flera personer.

– Två småtjejer kom och skrek att det var en terrorattack. Då får man många bilder i huvudet, jag frös en stund men sprang sen in i vårt hotellrum. Då kom jag på att Lisa inte var där så jag sprang till massageavdelningen.

Flickvännen var i säkerhet, och vid det här laget hade knivmannen börjat fly. En flykt som Björne Lindberg också hann uppfatta i tumultet.

– Folk sprang efter honom och sen simmade han i väg, men flera personer simmade efter. Några fick en båt att köra efter honom. Man slog honom medan han var i vattnet och sen tog man upp honom i båten, band honom och fortsatte slå och sparka honom. Efter en liten stund kom polisen och han bars bort.

Turister kan ha varit måltavlan

Sammanlagt vid de båda hotellen hade gärningsmannen dödat två tyska kvinnor och skadat fyra andra personer.

Ingen grupp har ställt sig bakom attacken, men mannen kan ha inspirerats av en lokal terrorgrupp med kopplingar till IS. Dessa har uppmanat att ge sig på Egyptens kristna minoritet och turister.

– Jag fick höra att det var lugnt för mig för att jag var turist, och så var det precis tvärtom visade det sig, säger Björne Lindberg.

Björn och Lisas dykresa varade ytterligare ett och ett halvt dygn, och de bodde kvar på hotellet. Och även om det mesta snabbt återgick till det normala var allt väldigt speciellt.

– Man fick så mycket tankar, det kanske bara var en för-attack och så skulle det komma mer. Man byggde upp fantasier, man ryckte till så fort en dörr slog igen, man var verkligen livrädd hela tiden.