Stort musikhus i södra Stockholm stoppas

Stort musikhus i södra Stockholm stoppas

Replokaler, studios, scen: allt var redo för Söderorts nya jättestora musikhus. Men nu fimpas supersatsningen. Varför? Ja, det vet ingen riktigt.

  • Nyheter
  • Publicerad 19:00, 13 mar 2018

"Jättetråkigt". Det säger Johan Wallnäs, chef för Studiefrämjandet i Söderort. Allt var på banan för det nya musikhuset i Högdalen. Flera studios, replokaler, scen, klassrum, fik – totalt 1 055 kvadratmeter. Så gick allt i putten.

– Vi var helt färdiga: ekonomisk långsiktig kalkyl, finansiering, byggritningar, 70 band på väntelistan. Att komma så långt och sedan tvingas lägga ner… Men ja, så kan det vara, säger Johan Wallnäs.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hur stor satsningen skulle varit i kronor och ören vill han inte säga. Men att det är många, många miljoner det rör sig om är ingen hemlighet. 32 stycken ljudisolerade rum för rep är inte billigt.

Kåken, en tvåvåningsbyggnad på Stallarholmsvägen, 900 meter från Högdalens centrum och precis i början av Bandhagens industriområde. På botten ligger ett tryckeri medan andra våningen står tom. Från första visningen i slutet av november 2017 har budskapet enligt Studiefrämjandet varit glasklart: det är inga problem att göra ovanvåningen till ett musikhus.

Olämpligt med musik i industriområde

Men så den 21 februari 2018 säger Studiefrämjandet att de får ett mail från fastighetens ägare Stendörren. I det meddelas att de inte kommer "att kunna erbjuda er lokaler i fastigheten". Anledningen ska vara att Stendörren beslutat att inte driva på en process för bygglov och ändringar i detaljplanerna, då stadsbyggnadskontoret enligt dem motsatt sig att man pysslar med musik i ett industriområde. Det ska inte anses lämpligt.

Efter det beskedet avslutar Studiefrämjandet hela processen. Deras styrelse fattar ett formellt beslut att avbryta, och uppemot 15 kontaktade underleverantörer får veta att det inte blir något byggande.

När StockholmDirekt så ringer Lars Hadzin på Stendörren blir han förbluffad.

– Va, ska de dra sig ur? Vi har fixat tillfälligt bygglov i fem år.

Men deras ekonomiska kalkyl är på tio år. Den spricker på fem år.

– Jag ska prata med dem. Låt mig få återkomma.

Under tiden kontaktar vi stadsbyggnadskontoret. Där har man aldrig hört talas om någon ansökan för ett musikhus, eller liknande, på Stallarholmsvägen. Även på exploateringskontoret är man frågande: vad snackar du om? Det har alltså inte ens fått något som de kan avfärda som olämpligt.

Vad har egentligen hänt?

Lars Hadzin svarar först via mail att han ska återkomma så snart han fått besked om alla turerna kring bygglov. Sedna mailar han och hänvisar alla frågor till sin chef. Som visar sig vara utomlands.

På Studiefrämjandet kliar man sig nu bokstavligt i huvudet. Vad är det egentligen som hänt? Johan Wallnäs:

– Jag kan nog inte svara på det. Efter att ni ringde Lars så hörde han av sig och sa att han skulle skicka in ansökan om bygglov direkt. Och att det skulle ta 12 veckor för det att gå igenom. Men för oss är det här nu helt avslutat. Vi kan inte dra igång den jätteprocessen igen.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*