SAS ställer in 100 flyg i pilotstrejk

Den stora pilotkonflikten med SAS piloter i Norge bryter ut vid midnatt om inte förhandlarna i Oslo lyckas sy ihop ett avtal under de närmaste timmarna.

Men oavsett om det blir ett avtal eller inte tvingas SAS sätta tillfälligt stopp för flygningarna i Norge för att förhindra kaos i morgon bitti.

Alla SAS-flyg fram till klockan 14 stoppade

– Vi hoppas få ett avtal i hamn innan i morgon. Men eftersom vi inte har något klart så har vi valt att ställa in flyg fram till klockan 14 i morgon för att ge passagerarna en chans att boka andra resor. Sedan erbjuder vi de som har biljett till och med måndag att boka om, säger Fredrik Henriksson, SAS presschef i Sverige.

Hur mycket berörs Sverige?

– Majoriteten av flygningarna är inom Norge. Sedan är det några flyg som kan beröra Sverige, till exempel mellan Arlanda och Oslo och Trondheim. Där kan någon flight bli berörd. Den som har en flight som är inställd har fått ett sms. Sedan har vi lagt upp en lista på vår hemsida med de flighter som inte är berörda. Det gäller flygningar som flygs av dansk eller svensk personalen eller våra underleverantörer, säger Fredrik Henriksson.

LÄS OCKSÅ: SAS vd Rickard Gustafson: Omöjligt att gå med på pilotkraven

På företagets hemsida beklagar man det kaos som uppstått:

''Vi beklagar att våra resenärer drabbas av den pågående pilotstrejken i Norge. SAS är inställda på att nå en lösning så snabbt som möjligt för att undvika att fler av våra resenärer drabbas av trafikstörningar. Tyvärr medför strejken inställda flyg och förseningar. Vi på SAS gör allt vi kan för att hjälpa våra drabbade kunder''.

SAS vd Rickad Gustafson vädjade till piloterna

I ett utspel i Norge i dag försökte vd Rickard Gustavson med ett inspel som ett sista försök att förhindra en konflikt.

– Detta hotar SAS som koncern. Under en fyra dagar lång strejk i Sverige förlorade vi 130 miljoner svenska kronor. Då Norge är en av våra viktigaste marknader är det klart att detta är väldigt allvarligt, sa han.

De danska och svenska piloterna har skrivit på sina avtal och flyger normalt.