Så blev Inga, 92, sambo – med duvan Sven

Det var tidningen Mitt i som var först med att berätta om hur det lite udda samboförhållandet uppstod. Nu berättar Inga Jönsson, från Hagalund i Solna, i Expressen om vad som hände för 19 år sedan:

– Jag kom ut från min kolonistuga i Ulriksdal, och då satt det två vita duvor på mitt trappräcke. Den ene blev tagen av en hök. Nästa morgon, när jag öppnade dörren, flög den andra duvan in och satte sig på hatthyllan. Samma kväll flög han ut och gömde sig i en björk, på morgonen flög han in igen. Tillbaka till sin plats. På hatthyllan.

LÄS MER: Kalle Moraeus bästa vän är katten Benny

När Inga Jönsson skulle stänga igen kolonistugan, och sommar gått över i höst, tog hon med sig duvan hem till Hagalund.

Fick följa med på cykeln

– Jag hade en liten bur som jag hade på cykeln. Sedan när vi åkte tillbaka till kolonistugan, när det blivit vår igen, följde han med mig. På den vägen är det.

Sedan dess är det sambor i Ingas lägenhet i Hagalund i Solna kommun utanför Stockholm.

Sven bor i köket medan Inga bor i de andra rummen. Foto: Privat

Varför heter den Sven, som Sven Duva?

– Jag tyckte att den skulle ha ett namn, då sa min dotter: "Kalla honom för Sven, vetja". Då tänkte jag: Ja, jag har ju en son som heter Sven, så det passade bra. Som Sven Duva (skratt). Så fick han heta det.

Men något hände – duvan lade plötsligt ägg en dag.

– Då insåg jag ju att det inte var en handuva. men den får heta Sven ändå, säger Inga och skrattar.

LÄS MER: Drömjobb? Veterinär söker professionell kattgosare

"Han ska en brödskiva, ost och vallmofrön"

Sven bor i köket medan Inga bor i de andra rummen.

Hur har du gjort i ordning i köket?

– Han är lös på dagarna, då flyger han ner på golvet och in under bordet, där han har en tidning att vara på. Sedan har han mat uppe på buren vid vasken. Han ska en brödskiva, ost och vallmofrön. Sedan har jag köpt speciell duvmat. Han får lite av varje.

Är det bästa kompisen?

– Ja, visst är det.