Polisens insats inte tillräcklig – nedskräpningen fortsätter

Polisens insats inte tillräcklig – nedskräpningen fortsätter

De stora problemen med sopor fortsätter att vara påtagliga på sina håll i Södertälje, bland annat i Saltskog. Foto: SVT

Enligt polisen så har insatserna för att minska nedskräpningen i bland annat Ronna, Geneta och Saltskog inte räckt. Hittills har man lyckats bötfälla färre än tio personer trots att sophögarna växer.

Polisen och kommunen har tidigare i år haft ett medborgarsamtal, och en fråga som många har lyft, är nedskräpningen i Södertälje. Polisen har försökt att hindra nedskräpningen i en specialinsats under våren och sommaren, men inte kommit så långt.

– Det behövs mer, vi kommer att fortsätta att samverka med fastighetsägare och kommunen så klart, säger Mikael Alfredsson, kommunpolis i Södertälje.

Har någon straffats för detta?

– Ja, några har fått böter och några anmälningar har gjorts. Men det behövs mer jobb, säger han.

”En vattendroppe i havet”

Enligt polisen rör det sig om flera områden i Södertälje där sopdumpning pågår, och efter tre planerade insatser under våren så har polisen endast fått tag på mindre än tio personer som tippar olagligt. Och det tycker Tomas Thernström, avfallssamordnare på Södertälje kommun, är för lite.

– Det är en vattendroppe i havet. Vi kanske har tjugotusen illegala tippningar av avfall, så på det sättet är det jättelite. Men vi måste ju börja någonstans, säger han.

”För jävligt”

I Saltskog växer sopbergen och enligt de boende är det något som förekommer dagligen.

– Det är förjävligt, så hemskt. Det ser ut såhär varje dag, säger Grete, boende i Saltskog.

Även om det töms?

– Ja, det tar bara några timmar, sen så är allt här igen på nytt, speciellt under natten, säger hon.

Insatserna fortsätter

Enligt polisen så kommer man att fortsätta med arbetet med att förhindra avfallsdumpningar.

– Vi gör så mycket vi kan. Det handlar ju också om resursfrågor. Men vi kommer fortsätta att jobba emot det här. Vi förstår ju att det är ett problem. Det är ingen som mår bra att se massa skräp såhär, säger Mikael Alfredsson.

  • David Moro

Publicerad:

Uppdaterad:

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer