Kristin jagades av varg under ridturen

Det var i söndags som Kristin Norlander, 42, var ute på en ridtur med hästen Trooper i Brottby, norr om Vallentuna utanför Stockholm.

– Jag kommer bakom en kurva när jag får syn på den. Den står 50 meter framför mig på vägen. Jag blir först inte så rädd, för jag tänker att vargar mest blir rädda och springer i väg.

Och det gjorde också vargen – för att sen komma fram igen. Då blir hästen stressad och nervös, berättar Kristin. När Kristin vänder sig om ser hon att vargen kommer springandes efter.

– Då blir jag rädd, det kändes jätteobehagligt att den förföljde oss. Jag stannar till och skriker på den att den ska ge sig av. Då försvinner den in i skogen.

"Fick lite panik"

Men ännu en gång kommer vargen fram och hästen drog i väg i full galopp mot stallet. Kristin tror inte att vargen var ute efter att gå till attack, utan snarare att den ville leka. Som närmst var vargen tio meter bakom, säger Kristin.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag visste inte om jag skulle våga skrika mer åt den, för då skulle den kanske bli hotfull och attackera. Jag vet inte hur en varg reagerar. Jag fick lite panik. Det jag var mest rädd för var att hästen skulle kasta av mig och att både jag och hästen skulle skadas, säger Kristin, som först berättade i lokaltidningen Mitti om händelsen.

– Då kanske den hade börjat nafsa i hovarna på hästen och springa bakom benen på henne.

Varg dödade får

Under samma dag hittades sex döda får i Vallentuna – enligt länsstyrelsen har de sannolikt dödats av varg.

– Jag tror att det är samma varg. Jag är ingen rovdjurshatare, men när de är så där orädda och tama i bebyggelse är frågan vad man ska göra, om man kan flytta dem eller om man ska överväga att skjuta den. Herregud, det kunde ju hänt vad som helst. Hästen kunde ha blivit helt vettskrämd och kastat av mig.

Men det ska krävas fler händelser för att en varg ska flyttas eller för att skyddsjakt ska inledas, säger Mattias Jansson, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län.

– Det sker i extrema undantagsfall. Vargarna får sköta sig själva så långt det går, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det kan vara obehagligt att bli förföljd av en varg, men det finns ingen större risk för angrepp.