Google protesterar: bestrider rekordböterna från EU

@ia_sophia Sophia Nilsson

Sophia Nilsson
Reporter

Sophia Nilsson

2017-09-11 15:59 Google protesterar: bestrider rekordböterna från EU

EU-kommissionen tycker att Google ska betala 23 miljarder för brott mot unionens konkurrensregler. Internetjätten är inte enig och överklagar beslutet.

Google

En över sju år lång kamp ser nu ut att dra ut än mer på tiden. För Google har inga planer på att betala de rekordstora böter som de dömdes till i somras. Kommissionen var av den åsikten att Google favoriserade sina egna tjänster framför andra i sökresultaten. Och därmed bröt mot EU:s konkurrenslagstiftning, skriver nyhetsbyrån AFP.

Läs också: Google viker sig för EU-krav efter miljardböter

Nu har bolaget skickat in en överklagan till EU-domstolen i Luxemburg. Och det kan dröja länge innan vi ser ett slut på en konflikt som bara är en del i en redan infekterad relation. För frågan om sökresultat är inte den enda process som pågår. Samtidigt drivs också ärendet om Google utnyttjat sin position på marknaden för att få fler att använda operativsystemet Android.

Överklagan betyder dock inte att internetföretaget slipper betala böterna. Däremot kan de sätta in pengarna på ett låst konto där de ligger till den dag EU-domstolen når ett beslut.

I samband med att överklagan skickades in meddelade företaget att de tänker följa de krav som följde med EU-kommissionens beslut. Något som Margrethe Vestager, kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, ser som ett steg i rätt riktning. Men också något hon inte kan bedöma förrän förslaget förverkligats.

Läs också: Google vann strid mot franska staten – slipper saftig kvarskatt

Google bekräftar att de överklagat beslutet, men lämnar inga ytterligare kommentarer. Böterna på 23 miljarder överträffar med råge de böter som Intel åkte på 2009 när de stod anklagade för liknande brott. Utöver Google-utredningarna har Margrethe Vestager också ålagt Apple att betala 123 miljarder i kvarskatt för utebliven skatt på Irland, något som fick stora delar av it-världen att sätta kaffet i vrångstrupen.

Aktuella jobb

 • Developers to IoT Startup

  Stockholm | Eniga Technology AB

 • IT-tekniker Infrastruktur/nätverk

  Stockholm | Karolinska Institutet

 • Javautvecklare till Kungliga Biblioteket Stockholm

  Stockholm | Kungliga Biblioteket

 • Drifttekniker inom IT

  Stockholm | Säkerhetspolisen

Alla lediga jobb

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*