Frösunda får två dagar att bättra sig

Frösunda får två dagar att bättra sig

Frösunda omsorg har inte gett kommunen tillräckliga svar på hur de ska komma tillrätta med sina brister på Ekbacken. Nu har de till på fredag på sig. – Varje dag som går ökar risken för att våra äldre inte får den vård och omsorg de har rätt till, säger kommunalrådet Maria Bohman (KD).

Det saknas konkreta planer, dokument och rapporter.

Sedan vårdbolaget Frösunda omsorg tog över äldreboendet på Ekbackens hus H i våras har kommunen bevakat verksamheten noga.

En uppföljningsrapport blev färdig i mitten av augusti, som Vi i Sundbyberg berättat om tidigare. 23 av de upptäckta avvikelserna visade sig vara såpass allvarliga att de kräver åtgärd med tidsplan inom tio dagar.

Nu har Frösunda svarat kommunen.

I ett dokument anges bland annat att den lokala läkemedelsrutinen ska vara åtgärdad till 15 september. Till den 30 september ska samtliga genomförandeplaner vara uppdaterade. Dokumentationen enligt hälso- och sjukvårdslagen ska ha följts upp senast 15 oktober.

Frösunda har informerat sina anställda om att de har rätt till meddelarskydd, något medarbetarna inte hade tillräcklig kunskap om enligt kommunen. "Ett tekniskt fel i vårt system gjorde att informationen inte tydligt framgick på anställningsbevisen", skriver Frösunda.

Aktiviteter har skett utanför boendet; Frösunda beskriver utflykter till Ulriksdals slottsträdgård och till Sundbybergs centrum.

Men kommunen är fortfarande inte nöjd. Senast på fredag kräver de att ha fått in konkreta handlingsplaner och förtydliganden.

– De svar vi har fått in duger inte. Det saknas konkreta planer, dokument och rapporter. Frösunda omsorg måste omedelbart visa att man är ett företag som klarar av att leverera vad man lovar. Annars får man inte bedriva verksamhet, säger Maria Bohman (KD), äldrenämndens ordförande, i ett pressmeddelande.