“Föräldrarna vet att barnen inte blir lurade och att vi är engagerade”

"Föräldrarna vet att barnen inte blir lurade och att vi är engagerade"

Barnens handelsbod vid Viggbyholms station har många stammisar – i alla åldrar. Vi lät ägaren Lena Lindblom, och hennes syster Maria Gallén som är anställd i butiken, berätta om bemötande, slemmiga maskar och om att inte misstänkliggöra barn.

Lena: ”Jag startade affären 1996, så det är Täbys äldsta leksaksaffär. Från början var det bara pedagogiska leksaker och trä, det var snyggt på hyllorna. Men sedan tyckte jag att det var lite tråkigt, leksaker är ju något lustfyllt.”

Maria: ”Det kan verka lite rörigt, men vi kan allt. Vi tar in sådant vi tycker är kul, och det finns en tanke bakom varenda produkt, även om det är en slemmig mask för tio kronor. Vi väljer med hjärtat.”

Lena: ”Alla som kommer hit vill göra någon glad, även om en person är väldigt sjuk vill man göra personen glad med sin present.”

Maria: ”Vi har den här butiken som vi tycker att en butik ska vara. Oavsett ålder ska man bli bemött på samma sätt. Kunderna vet att de får hjälp. Många barn får göra sina första egna inköp här, föräldrarna vet att barnen inte blir lurade och att vi är engagerade. Och vi tittar inte på barn som om de skulle snatta, barn blir så misstänkliggjorda hela tiden.”

Lena: ”Vuxenkläder har funnits här hela tiden, men helt plötsligt började vi med klänningar, vi är kära i klänningar och kunderna tycker att det är fantastiskt. Vi har mest två danska märken som har kläder som gör en glad.”

Maria: ”Om jag fick göra om det här med att starta butik skulle jag nog göra det igen. Men jag skulle nog tänka länge nu när jag vet hur mycket jobb det är. Det är sjukt roligt men det finns rätt mycket arbete som ska göras.”