Elenas misstänkte mördare var snickare – och hemlös

Inte minst för Elena Åsbergs son Jegveni, 28, har dådet vid sopstationen i Surahammar framstått som helt obegripligt. En främmande man gick till attack på öppen gata, mitt på dagen. När polis kom dit var Elena redan död.

– Jag trodde att det var ett terrordåd, har sonen Jegveni sagt.

Hon: Uppskattad förskollärare och älskad mor.

Elena Åsberg och hennes son Jegveni, 28.Foto: PRIVAT PRIVAT / PRIVAT

Den misstänkte: En man i 30-årsåldern som en läkare varnat polis om bara månader tidigare. Det var efter att han gått in på en vårdcentral och hotat människor till livet över uteblivna sömnpiller, enligt flera vittnen.

– Han kommer döda någon snart, sa läkaren till polisen i samband med en utredning om olaga hot.

LÄS OCKSÅ: Mördade Elenas son Jegveni: "Trodde det var terror"

Var inte välkommen hemma

Nu – efter en dryg månad i häkte – har Rättsmedicinalverket lämnat in en sinnesutredning till tingsrätten. I den framkommer ny information om den misstänkte mördarens bakgrund.

För rättspsykiatern berättar mannen att han arbetar som snickare. Han säger att han tidigt i livet fick lära sig att ta hand om sig själv då föräldrarna "ofta var frånvarande." I skolan uppfattades han enligt egen utsago som ett problembarn.

Här, vid en sopstation i Surahammar, mördades Elena Åsberg.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

När han i vuxen ålder återvände hem från en längre resa säger han sig inte längre ha varit välkommen hemma. "NN var då bostadslös och började använda alkohol i högre omfattning", står i sinnesutredningen.

Efter en alkoholrelaterad dom slutade han dricka men började i stället röka cannabis dagligen. Den senaste tiden har han på något vis känt sig felaktigt behandlad och frustrerad, framgår av rättspsykiaterns anteckningar.

LÄS OCKSÅ: Läkaren varnade polis för misstänkte mördaren

Nära till tårar

Det var den 3 augusti – två dagar efter mordet på Elena – som mannen hämtades in till förhör och senare anhölls.

"Vid undersökningstillfället ter sig NN något nedstämd men beskriver en förbättring av måendet sedan han greps eftersom det innebar slutet på en lång period av stigande frustration", står att läsa.

Under samtalet är snickaren i 30-årsåldern flera gånger nära tårar, enligt psykiatern – som drar slutsatsen att mannen kan ha begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Innan han kan dömas vill rättspsykiatern att mannen genomgår en större rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad RPU.