Död bilmålvakt ägare till flera tusentals bilar

Bilmålvakter är ett annat ord för att beskriva personer som mot svart betalning accepterar att stå som registrerade ägare till bilar de själv inte använder. Andra använder bilarna och struntar i p-böter, fordonsskatt och liknade kostnader. Skulderna landar hos bilmålvakter som inte betalar.

Tidningen har kartlagt var i Sverige de finns flest bilmålvakter, och Skåne sticker ut.

Malmöbo mest skulder

Med hjälp av statistik från sajten biluppgifter.se och Kronofogden visar tidningen att sju av de tio mest skuldsatta bilmålvakterna finns i Skåne. Malmöbon som toppar listan har en skuld kopplat till sitt bilägande som för närvarande är 56,2 miljoner kronor. Han äger 3 085 bilar.

Samma persons bilar har besiktigats 588 gånger på olika platser i Sverige.

Totalt har de tio mest skuldsatta bilmålvakterna tillsammans en skuld på 199 miljoner kronor hos Kronofogden.

Bland dem finns en man född 1958 som avled i 2016. Han var då bosatt i Göteborg och efterlämnade en skuld kopplat till bilar på 22,5 miljoner kronor. En del av hans bilar används fortfarande. De har i vart fall besiktigats.

Vill ha ny lag

Lagstiftningen har efterhand skärpts i ett försök att komma åt bilmålvakterna. Men den fungerar inte. Tanken var att kunna beslagta bilarna och sedan skulle en försäljning ge pengar till att betala av på skulderna.

– Bärgningskostnader och uppställningskostnader ska dras av först. Det blir inga utmätningsbara värden, säger kronokommissarie Lennart Nilsson till Sydsvenskan.

Hans förslag är att det införs ett förbud på bilinnehav i sex för bilmålvakter.

– Ett bilinnehavsförbud i sex år skulle göra att det inte tillkommer nya fordonsrelaterade skulder. Och de gamla hinner preskriberas, säger han till tidningen.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*