Debbies kamp för sin dotter efter födseln

Tusentals svenskar har åkt över sundet för att få hjälp med att bli med barn på Stork klinik i Köpenhamn. Kliniken är en av många i Danmark som erbjuder inseminationen – assisterad befruktning.

Det gjorde även Anna Burston och Debbie Burston, som 2015 valde att donatorn skulle vara dold. Det innebär att den biologiska fadern för dem är helt okänd.

Räknades inte som vårdnadshavare

För att även Debbie Burston ska kunna bli vårdnadshavare gav hon sitt samtycke till inseminationen.

2016 föddes Holly Burston och Anna Burston registrerades som förälder – men inte Debbie.

Stork klinik

Stork klinik är en inseminationsklinik i Köpenhamn. Här har över 4500 barn tillverkats sedan starten 1999.

Till kliniken kommer kvinnor från hela Europa för att få hjälp med att bli gravida. 40 procent av kunderna är svenska.

Stämmer Malmö stad

Vid ett möte med Malmö stad visade Anna och Debbie Burston all nödvändig dokumentation från Stork klinik – inklusive Debbies samtycke och att den biologiska fadern är dold.

Trots det startades en faderskapsutredning. För Anna Burston innebar det frågor om vilka män hon legat med under konceptionstiden – den period då hon blev gravid.

Faderskapsutredningen lades ner några månader senare, och familjen Burston driver nu – tillsammans med DO – en stämning mot Malmö stad.

"Kan få väldigt stor effekt"

För familjen Burston är stämningen viktig.

– Jag tänker att det är jättebra. Vi tycker det är så viktigt, dels för vår egen skull och dels för alla andra. Det kan också få väldigt stor effekt för många regnbågsfamiljer där ute om vi nu får rätt, säger Anna Burston.

Hon berättar att det har varit en lång och svår process men menar att det är viktigt att fortsätta kämpa.

– Det är jättesvårt att påverka vilket gör att man inte orkar driva frågan, jag har kunnat känna det själv. Bara att vi har tagit upp fallet är något slags bevis på att vi har någonting att komma med. Så det känns ju som att man får energi av det och fortsätter kämpa, säger Anna Burston.

DO yrkar att Malmö stad ska ersätta familjen med totalt 500 000 kronor. Enligt diskrimineringsombudsmannen rör det sig om diskriminering.

– För samkönade par gäller samtycket om befruktningen har skett utomlands, vilket innebär att de missgynnas i förhållande till heterosexuella par i samma situation, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Insemination

Det finns ett 20-tal kliniker som utför insemineringar i Danmark. Många gynekologer utför också inseminationer.

En insemination från en anonym donator kostar på Stork klinik runt 2 300 kronor. En öppen donator är tusen kronor dyrare.

Lesbiska kvinnor fick 2005 rätt att insemineras

I Danmark får man max vara 45 år gammal för insemination och högst tillåtna BMI är 35.

En öppen donator går med på att barnet, när det fyllt 18 år, får kontakta honom en gång.

I Danmark får max tolv danska familjer använda samma donator.