Befolkningsrekord för Sundsvall – Ådalen krymper

22 februari, 2018 zoox 0

Foto: SVTBefolkningsrekord för Sundsvall – Ådalen krymperSundsvallsområdet och Örnsköldsvik är länets tillväxtmotorer när det gäller befolkning under 2017. Tyngre går det för Ånge och Ådalen, där alla kommuner backar.
Statistiska centralbyrån, SCB, presenterar nu befolkningssiffrorna för 2017 – året då Sverige sprängde tiomiljonersvallen. Vid årets slut var vi 10 120 242 folkbokförda personer i landet, fördelat på 5 037 580 kvinnor och 5 082 662 män.
Rekord för SundsvallVästernorrland ökar med 396 personer till 245 968 men ökningen är koncentrerad till kusten i norr och söder. Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik ökar alla (se faktaruta) medan övriga kommuner i länet backar. Sundsvall är med sina 98 810 invånare klart störst i länet och siffran är dessutom kommunens högsta någonsin.
Mest backar Sollefteå, med 137 till 19 709.
Befolkning Västernorrland 31 december 2017Befolkning Västernorrland 31 december 2017VisaHärnösand 25 190 -79
Kramfors 18 610 -71
Sollefteå 19 709 ‑137
Sundsvall 98 ..

Lägenhetsbranden på Väster – man bröt bägge fötterna

22 februari, 2018 zoox 0

Räddningtjänsten lämnade platsen tidigt på morgonen. Foto: Anders Nord/SVTLägenhetsbranden på Väster – man bröt bägge fötternaInnan det slog om till torsdagen var lägenhetsbranden i västra Örebro släckt. En man fördes till USÖ med allvarliga skador.
Enligt en anhörig ska mannen som föll ner från taket ha brutit bägge fötterna, och nu ligger han nedsövd på universitetssjukhuset i Örebro.
– Det var en anmälare som ringde in och sa att det var en man som hängde i taket och att han hade hoppat ner. Om han hoppade eller föll ner, det vet inte inte säkert, säger Christina Hallin, presskommunikatör vid Örebropolisen.
Räddningtjänsten fanns kvar på plats och bevakade lägenheten till strax innan klockan 8 på torsdagsmorgonen.
Polisen har under morgonen inlett en teknisk undersökning för att se om det kan ligga något brott bakom lägenhetsbranden. Men också för att se vad branden kan ha orsakats av.
Händelsen är just nu polisanmäld med rubriceringen allmänfarlig vårdslöshet.
Relaterat Lägenhetsbr..

Lastbilar har frontalkrockat – väg avstängd

22 februari, 2018 zoox 0

Lastbilar har frontalkrockat – väg avstängdStrax innan klockan tio på torsdagsförmiddagen frontalkrockade två lastbilar på Knäredsgatan i Halmstad. Båda förarna verkar ha klarat sig utan skador men vägen är i nuläget avstängd.
– Vi har stängt av trafiken på Kristian Iv:s väg och vi håller just nu på att sanera på plats för att det har läckt olja, säger Johan Walin, inre befäl vid Räddningstjänsten i Halmstad
Enligt Johan Walin kommer saneringen vara klar runt halv elva.
Anton BerglundPublicerad:22 februari 2018 10.17
Uppdaterad:22 februari 2018 10.21
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänks ha länsat minnesfond – och barnens julkassa

22 februari, 2018 zoox 0

Intäkterna från barnens försäljning av julkalendrar saknas efter den misstänkta förskingringen i föreningen. Julkalendern på bilden är Sveriges första från 1934 som nytrycktes 1979. Foto: TTMisstänks ha länsat minnesfond – och barnens julkassaPolitikern lovade idrottsföreningen att räkenskaperna var under kontroll. Men snart visade det sig att både klubbkassan och minnesfonden var borta – bland annat pengar från barnens försäljning av julkalendrar.
Det var föreningens ordförande som själv fattade misstankar mot kommunpolitikern som också haft ett ideellt uppdrag i den aktuella idrottsföreningen. När revisionmötet i februari ställdes in med kort varsel gick klubbens ordförande själv till banken och blev chockad när han fick ta del av årsredovisningen. Allt var borta.
– Vi kan nu konstatera att det handlar om över en halv miljon av föreningens pengar som förts över till ett privat konto. Det skedde 70 överföringar på varierande summor bara under hösten, säger ordföranden.
De senaste å..

Två åtalas för att fört bort barn från Emmaboda

22 februari, 2018 zoox 0

Illustration: Laila Krantz/SVT Design Två åtalas för att fört bort barn från EmmabodaTvå personer åtalas nu misstänkta för olaga frihetsberövande i samband med att två barn i december fördes bort utanför en skola i Emmaboda.
Det var i början av december som de två barnen, 11 och 7 år, var på väg från skolan till en busshållplats för att åka hem när de enligt åtalet med våld tvingades in i en bil och fördes till Malmö. När barnen rövades bort utanför skolan var männens ansikten maskerade.
I Malmö har de sedan tvingats att vara i en lägenhet, det var även där som de hittades av polisen något dygn senare. Polisen sa då att det fanns misstankar om att barnen skulle föras utomlands.
Männen åtalas nu för olaga frihetsberövande vid Kalmar tingsrätt.
Relaterat Syskonpar kidnappades från skolaBlev indragna i en bil Polisen: Bortförda barnen skulle föras utomlandsAnhörig anhållen för människorov Skolchef efter att bortförda barnen hittats: ”Lättnaden är stor”Eleverna på skolan har ställt mång..

Historien om Graham Potter och ÖFK sprids i brittiska medier

22 februari, 2018 zoox 0

SpelaHör engelska reportern om Potter: ”Det är ju en fantastisk historia” Foto: SVTHistorien om Graham Potter och ÖFK sprids i brittiska medier Intresset för Östersunds tränare Graham Potter trissas upp i samband med ÖFKs returmöte mot brittiska stjärnklubben Arsenal på torsdagskvällen. Lag som Stoke City har visat intresse, enligt sportjournalisten för ITV Chris Dawkes.
Hör i klippet vad sportjournalisten Chris Dawkes har att säga om Potter inför mötet.
– Det gläder kanske inte Östersund, men här är han en stigande stjärna.
BBC gjorde också en matig artikel om laget och tränaren Potter inför lagens möte i Östersund. Läs den här.
Relaterat Potter: ”Vi behöver ett större mirakel än Wigans vinst mot Man City häromkvällen”Tar med sig mycket även om det tar slut imorgon Så är ÖFK:s chanser enligt fotbollsexperten Chris SleggChris Slegg: ”Det är en saga vi följt med glädje” Graham Potter möter sin förebild”Stor inspirationskälla”Mikael AssmundssonPublicerad:22 februari 2018 10.30
Uppdaterad..

Kraftig ökning av livmoderhalscancer

22 februari, 2018 zoox 0

SpelaFall av livmoderhalscancer ökar Foto: TTKraftig ökning av livmoderhalscancerFör första gången på flera decennier ökar insjuknandet i livmoderhalscancer påtagligt. Under den senaste tvåårsperioden upptäcktes ungefär 20 procent fler fall i Sverige än tidigare. Jönköpings län är ett av de områden i landet där ökningen är störst.
Det är Cancerfonden som rapporterar ökningen på drygt 100 ytterligare fall i Sverige i Cancerfondsrapporten för 2018.
Störst är ökningen i Jönköping, Östergötland Blekinge, Halland, Värmland, Örebro och Dalarna.
– Vi vet i dagsläget inte vad ökningen beror på, det behövs fler studier för att ta reda på det, säger Jan Zedenius, professor och medicinsk sakkunnig på Cancerfonden i ett pressmeddelande.
Enligt honom behöver landstingen bli bättre på att få kvinnor att screena sig.
– Närmare två av tre kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har inte alls eller bara sporadiskt deltagit i screeningprogrammet, säger han.
Gynekologisk cellprovtagningDe senaste årtio..

Pensionärspar trakasserat i Tvååker

22 februari, 2018 zoox 0

En av ungdomarna som fångades på film. Foto: PrivatPensionärspar trakasserat i TvååkerUnder flera månader har ungdomar i skydd av mörkret trakasserat ett äldre par i Tvååker. Bland annat har det kastats saker på parets hus.
– Det har hänt ett femtontal gånger de senaste månaderna, säger paret till SVT Nyheter Halland.
Paret, som vill vara anonyma, berättar att allt började i september förra året. De var relativt nyinflyttade i Tvååker och trodde först att de var utsatta för ett pojkstreck, men sedan fortsatte trakasserierna och blev värre.
– Vi insåg när vi såg på övervakningsbilderna att det var betydligt äldre personer. De slår, bultar och sparkar på fönster och väggar. Det har hänt ett femtontal gånger de senaste månaderna.
PolisanmältEfter nyår gjorde de den första polisanmälan efter att personer kastat något på huset när paret låg och sov.
– Det var svart och vi såg ingen. Men vi tog på oss kläder och satte oss i bilen och stack iväg ut och letade. Efter det skrev vi lappar som ..

NFC:s metoder kritiseras: ”Övertygad om att det blir felaktiga domar”

22 februari, 2018 zoox 0

SpelaAdvokat Johan Eriksson kritiserar NFC. Foto: SVTVisa alla (3)Visa alla (3)NFC:s metoder kritiseras: ”Övertygad om att det blir felaktiga domar” Nationellt forensiskt centrum (NFC) som utför kriminaltekniska undersökningar och analyser åt polisen, kritiseras nu för att ha metoder som är obegripliga och så pass rättsosäkra att det kan riskera att oskyldiga döms för brott.
– Jag är orolig för rättssäkerheten och övertygad om att det blir felaktiga domar, säger kriminalteknikern Sonny Björk i Veckans brott.
Försvarsadvokaten Johan Eriksson sällar sig till kritiken och menar att kunskapen hos både advokat- och domarkåren kring NFC:s metoder är bristfällig och att den därför kan tolkas fel.
– Ska verkligen den ena partens expert – i detta fall en del av polisen genom att ägna sig åt matematiska bedömningar och presentera det som vetenskap? Det tycker inte jag, säger Johan Eriksson, som också menar att domar kan falla på felaktiga grunder.
Kritiken gäller de sannolikhetsgrader NFC ger i ..

Nya spår kan lösa gåtan med den försvunna kvinnan i Västerås

22 februari, 2018 zoox 0

Kvinnan har varit försvunnen sedan i maj. Foto: TT / PolisenNya spår kan lösa gåtan med den försvunna kvinnan i VästeråsDen 57-årig kvinna som försvann spårlöst från sitt hem på Pettersberg i Västerås i maj 2017 har fortfarande inte hittats. Enligt Aftonbladet har polisen nu hittat ett nytt område att söka av.
Polisen har sökt på flera platser efter den försvunna kvinnans kropp. Bland annat dök polisen i Svartån i augusti, men utan resultat. Nu har polisen fått upp nya spår om en plats i Västeråsområdet som polisen inte sökt i tidigare, skriver Aftonbladet.
– Ja, det finns ett intressant ställe som vi kommer söka på framöver, säger åklagare Jenny Alriksson till tidningen.
En 53-årig man är misstänkt för mord på kvinnan och har suttit häktad i drygt en månad. Åtal skall vara väckt senast den 2 mars.
Relaterat Polisen dyker nära försvunna kvinnans hemPoliskälla till SVT: Det är henne vi söker efterChristoffer SödermanPublicerad:22 februari 2018 10.32
Uppdaterad:22 februari 2018 10.35
Så ..

Stefan Åsberg om läget i Syrien: ”Ett maktvakuum har uppstått efter IS”

22 februari, 2018 zoox 0

SpelaSVT:s mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg: ”Handlar inte längre om al-Assads framtid”. Stefan Åsberg om läget i Syrien: ”Ett maktvakuum har uppstått efter IS”Flygbombningarna mot de sista rebellfästena i Syrien har intensifierats under de senaste dagarna. I Morgonstudion kommenterar
SVT:s mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg den senaste utvecklingen i landet.
SpelaHundratals döda efter bombningar i Ghouta Relaterat Hon flydde Afrin – men familjen är kvar: ”Min mamma ringer och gråter”Yasmine lever i ett garage i Libanon Vittnesmålen inifrån Syrien: ”En mardröm”Befolkningen lever i ett helvete • Inväntar markoffensivMarkus LjungholmPublicerad:22 februari 2018 10.33
Uppdaterad:22 februari 2018 10.36
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer
Kriget i Syrien 3 minHon fly..

Karlsborg hotas av miljonvite

22 februari, 2018 zoox 0

Karlsborg hotas av miljonvite för brister när det gäller hanteringen av barn och våld i nära relationer. Foto: SVT / TTKarlsborg hotas av miljonviteKarlsborgs kommun hotas av en och en halv miljon kronor i vite. Enligt Inspektionen för vård och omsorg finns det brister i hur kommunen hanterar barn som utsätts för våld i nära relationer.
Det var i december som Ivo besökte och granskade socialnämnden i Karlsborgs kommun. Enligt ett beslut som Ivo nu har fattat efter besöket har socialnämnden bland annat felaktigt fattat beslut att inte inleda en utredning när det funnits uppgifter om våld i nära relationer där ett barn varit inblandat.
Ivo skriver att det förekommer missförhållanden som har betydelse för barn och ungas möjligheter att få de insatser de har rätt till, att nämnden inte följer kraven på att utredningar ska skötas skyndsamt och att nämnden inte följer kraven om att tillse att barn och unga som vårdas inom kommunen har en vårdplan.
Man skriver också att Ivo har gjort flera ti..

Misstänkta för handgranatdådet i Vårby gård släppta

22 februari, 2018 zoox 0

Polisen undersöker det avspärrade området. Två personer, en man i 60-årsåldern och en kvinna i 45-årsåldern, har skadats i en explosion vid tunnelbanestationen Vårby Gård utanför Stockholm. Foto: TTMisstänkta för handgranatdådet i Vårby gård släpptaDe de två män i 18-årsåldern som misstänks ligga bakom handgranatdådet i Vårby gård i januari har släppts, det meddelar åklagaren.
Männen greps under odramatiska förhållanden i tisdags. De misstänks för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och allmänfarlig ödeläggelse. Under tisdagseftermiddagen släpptes männen, men misstankarna kvarstår.
– Misstankarna kvarstår men bevisningen har inte stärkts varför jag gjort bedömningen att inte begära dem häktade, säger Ida Arnell, kammaråklagare vid Södertörn till SVT Nyheter Stockholm
Det var den 7 januari som en man i 60-årsåldern dog efter att han plockat upp handgranaten utanför tunnelbanestationen i Vårby gård. Hans sällskap, en kvinna i 45-årsåldern, skadades lindrigt. E..

Ytterligare en anhållen för bombdåd på Rosengård

22 februari, 2018 zoox 0

Reparationsarbete vid kontorshuset dagen efter explosionen på Rosengård. Foto: Foto: SVT/Mikael NordlanderYtterligare en anhållen för bombdåd på RosengårdÄnnu en person har anhållits misstänkt för sprängningen mot ett kontorshus på Rosengård i Malmö i slutet av januari tidigare i år.
Mannen som är född 1983 anhölls på onsdagen. Sedan tidigare är en man i 30-års åldern misstänkt för samma brott.
Bombdådet inträffade på kvällen den 21 januari och orsakade skador på fasaden till en kontorsbyggnad på Rosengård.
Ingen person kom till skada i samband med explosionen.
Texten uppdateras …
Relaterat Man anhållen misstänkt för explosion i MalmöTros vara inblandad i sprängning vid kontorsbyggnad i RosengårdLinda FridhPublicerad:22 februari 2018 10.38
Uppdaterad:22 februari 2018 10.41
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berät..

Inget prövningstillstånd i HD för vargjakt

22 februari, 2018 zoox 0

Två skjutna vargar blev resultatet av årets vargjakt i Vimyrenreviret. Foto: SVTInget prövningstillstånd i HD för vargjaktHögsta förvaltningsdomstolen meddelar att att man inte kommer ge prövningstillstånd gällande licensjakten på varg som pågått mellan den 2 januari 2018 och 15 februari i bland annat Värmlands län.
Det betyder att beslutet om licensjakt på varg inte kan prövas i någon ytterligare instans.
– Det är sista instansen, i och det här beslutet är taget vinner det laga kraft, säger Anna Vilgeus Huldt, jusitiesekreterare.
Jakten pågick i Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Västmanlands och Örebros län. I Värmland sköts två vargar under årets licensjakt.
Relaterat Jakten över – bara två skjutna vargarInga spår efter fler djurMaria HaglundPublicerad:22 februari 2018 10.39
Uppdaterad:22 februari 2018 10.45
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla..

OS-guld till André Myhrer

22 februari, 2018 zoox 0

SpelaOS-guld till André Myhrer Foto: TTOS-guld till André MyhrerAndré Myhrer körde på torsdagsmorgonen hem guldmedaljen i herrarnas slalom.
Myhrer låg tvåa efter första åket bakom norrmannen Kristoffersen, och när Kristoffersen åkte ur sitt andraåk var det svenska guldet klart.
Tvåa blev schweizaren Ramon Zenhaeusern och trea österrikaren Michael Matt.
Sverige har hittills tagit nio medaljer, fem guld och fyra silver.
Kjell NydahlPublicerad:22 februari 2018 10.40
Uppdaterad:22 februari 2018 10.41
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer
OS 2018 – teckenspråk 1 minOS-silver för SverigeCharlotte Kalla och Stina Nilsson tog hem medaljen 46 sekOS-guld för HansdotterVann slalomrysarna med fem hundradelar 59 sekSamuelsson nära ny medaljSlutade fyra i herrarnas distanslopp Mer i ämnet

Övertorneå – vuoden 2017 ruotsinsuomalainen kunta

22 februari, 2018 zoox 0

Övertorneån kunnan suomenkielinen kotisivu esiteltiin Ruotsinsuomalaisten päivän juhlinnan yhteydessä kunnan Perhekeskuksessa vuonna 2015. Foto: Övertorneån kuntaÖvertorneå – vuoden 2017 ruotsinsuomalainen kuntaUudeksi ruotsinsuomalaiseksi kunnaksi on nimetty Övertorneån kunta, joka valintaperusteiden mukaan tukee ja innostaa kaiken ikäisiä, ja myös kunnan työntekijöitä, suomen kielen taitamiseen.
Anna StarckmanPublicerad:22 februari 2018 10.41
Uppdaterad:22 februari 2018 10.45
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbredd misstro mot Karolinskas ledning

22 februari, 2018 zoox 0

Sjukhusdirektören Melvin Samsom och övriga i ledningen för Karolinska universitetssjukhuset har lågt förtroende bland medarbetarna. Foto: SVTUtbredd misstro mot Karolinskas ledningEndast var femte medarbetare har förtroende för sjukhusledningen på Karolinska universitetssjukhuset (KS), rapporterar Dagens Medicin.
Den senaste medarbetarenkäten på Karolinska visar en utbredd misstro mot ledningen. Nästan hälften av de anställda saknar förtroende för sjukhusdirektören Melvin Samsom och dennes ledningsgrupp, skriver Dagens Medicin.
I den förra medarbetarenkäten var frågan om förtroendet för ledningen borttagen, vilket väckte kritik från de anställda. Nu är den tillbaka och då svarar 48 procent att de saknar förtroende för ledningen, 22 procent förhåller sig neutrala och 21 procent säger sig ha förtroende för sjukhusledningen. Övriga har valt att inte besvara frågan alls, enligt tidningen.
Var fjärde upplever hälsoproblemMer än var fjärde medarbetare säger sig ha hälsoproblem – som de tror ..

Turisterna hittar Gävleborg

22 februari, 2018 zoox 0

Turismen ökade i länet. Foto: NTB/TT/AP/Turisterna hittar Gävleborg I Gävleborg ökade antalet totala övernattningar med 4,1 procent jämfört med 2016 vilket är över genomsittsökningen för Sverige.
Tillväxtverkets statistik gällande turismen i landet visar att turismen fortsätter att öka i Sverige. Totalt blev det 63 miljoner övernattningar i Sverige under 2017, vilket är en ökning med 1,2 miljoner eller 2 procent jämfört med året innan. Gävleborg ökar det totala antalet gästnätter med 4,1 procent, utländska gästnätter med 3,3 procent och logiintäkterna för kommersiella boendeanläggningar med 8,3 procent.
Resenärer från Nederländerna bakom uppgångFramförallt är det gäster från Nederländerna som bidrar till siffrorna, de ökade med 81 procent från 2016 till 2017, enligt statistik från Visit Sweden.
– Vi använder gästnattsstatistiken som ett trendverktyg, att jämföra från ett år till ett annat säger vanligtvis inte så mycket men tittar vi på hur det ser ut över flera års tid går det att ..

Stal 140.000 kr från förening – ordförande åtalas

22 februari, 2018 zoox 0

Den misstänkta mannen har erkänt brottet i förhör. Foto: TTStal 140.000 kr från förening – ordförande åtalasEn ordförande för en ideell förening i Skellefteå misstänks ha tagit 140.000 kronor från föreningen och gjort privata inköp.
Mannen i 50-årsåldern misstänks att vid 126 tillfällen under perioden den 18 februari 2015 till den 19 december 2016 tagit pengar från föreningen och gjort privata inköp. Enligt åklagaren ska han även ha överfört pengar till andra. Mannen åtalas för trolöshet mot huvudman- Föreningen kräver skadestånd på ungefär 123.000 kronor.
En man i 60-årsåldern åtalas också för häleri för att tagit emot ungefär 18.000 kronor från ordföranden.
Åklagarens bevisning består bland annat av protokoll från möten och kontoutdrag. Båda männen erkänner brott.
Maria EhrlinPublicerad:22 februari 2018 10.45
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få al..