Satte öron och nos på pensionärer

26 juli, 2017 zoox 0

Satte öron och nos på pensionärer Foto: TTEn vikarie inom omsorgen i Mellanskåne fotograferade pensionärer och försåg bilderna med hundöron och nos. Nu har vikarien anmälts till kommunen.
Enligt anmälan har vikarien fotograferat pensionärer och gjort ett bildkollage, som sedan publicerats på vikariens privata Instagram-konto.
På bilderna av pensionärernas ansikten ska vikarien ha placerat öron och nos.
Visste inte omEn av pensionärerna har varit medveten om fotograferingen men inte om att bilden redigerats och publicerats i sociala medier.
Anmälaren, som har en arbetsledande funktion, upptäckte detta i mitten av juli i år. Ett allvarligt samtal hölls då med vikarien, som därefter inte fått några nya uppdrag i kommunen.
Anmälaren anser att fallet kan vara föremål för en lex Sarah-utredning.
Per CarlssonPublicerad:26 juli 2017 10.07
Uppdaterad:26 juli 2017 10.12
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relev..

Markägaren överväger att polisanmäla

26 juli, 2017 zoox 0

Markägaren överväger att polisanmäla Foto: SVTMarkägaren ska nu sätta upp skyltar för att begränsa parkeringstiden på den parkeringsplats i Kungsbacka där närmare nio skrotbilar står. Man övervägar också att polisanmäla.
– Vi ska diskutera med förvaltaren, säger fastighetschefen.
Det är DNB Kungsbacka AB som äger marken till den parkeringsplats där det sedan en tid tillbaka står ett flertal så kallade skrotbilar som skapat irritation bland flera kungsbackabor. Enligt företaget har man inte känt till skrotbilarna sedan tidigare.
– Nej, jag kände fick kännedom om det först i måndags, säger Odd Magne Basmo, som är fastighetschef.
Han menar också att problemet med skrotbilarna är ett nytt fenomen på parkeringen.
– Jag var där för en månad sedan och då var det inga bilar där, säger han.
Utesluter inte polisanmälanEfter att ha samtalat med fastighetsförvaltaren ska man nu tidsbegränsa parkeringen vilket gör det lättare att lappa bilar som står där olovligen.
– Vi har pratat med förvaltaren o..

Alliansen kräver skadestånd för drabbade patienter

26 juli, 2017 zoox 0

Alliansen kräver skadestånd för drabbade patienter Alexander Foto: SVTFöretaget som skickade fel patientfakturor till fel adresser i Blekinge bör ersätta de patienter som drabbats.
Det anser Alliansen i landstinget.
Alexander Wendt (M), oppositionslandstingsråd och hans stabschef blev tidigare i veckan kontaktad av en av de drabbade patienterna.
– Personen som tog kontakt med oss hade fått mycket känsliga uppgifter om en annan patient, som dessutom bodde i närheten av personen som fått den felaktiga fakturan, med uppgifter om psykiatrisk vård som definitivt inte får läcka ut, säger Alexander Wendt (M).
Han säger att allt som berör vårdsekretess är allvarligt.
– Men detta satte det verkligen på sin spets på hur allvarligt det bli när något går fel. Det som har hänt är fullständigt oacceptabelt.
Kräver skadeståndHan och Alliansen i landstinget anser nu att företaget måste ta sitt ansvar och betala ut skadestånd till de patienter som drabbats. Men hur stort skadestånd företaget bör betal..

Åtalade klättraren: ”Det är ett konstprojekt”

26 juli, 2017 zoox 0

Åtalade klättraren: ”Det är ett konstprojekt” Anders Högström fotograferad under klättringen på Borgholms slottsruin. Bilden utgör en del av åklagarens bevisning. Foto: Ur polisens förundersökningDet är Anders Högström, 41, från Karlskrona som åtalas för grovt olaga intrång efter flera klättringar på murar, kyrkor och i höga master i Blekinge och Småland. Själv är han helt oförstående till merparten av åtalspunkterna.
Anders Högström åtalas bland annat för att ha klättrat i telefonmaster. I flera år har Karlskronaprofilen Anders Högström dokumenterat de klättringar han gjort runt om i södra Sverige. Filmerna och bilderna har bland annat publicerats öppet i sociala medier och filmsekvenserna ligger nu till grund för det åtal som väcktes vid Blekinge tingsrätt under tisdagen. Maxstraffet är två års fängelse.
Åtalet omfattar 14 tillfällen mellan 2015 och 2016, där Högström – ofta i sällskap med andra klättrare – tagit sig upp i både övergivna objekt och publika fastigheter som Tyska kyr..

No Picture

Begränsad framkomlighet vid Eneryda

26 juli, 2017 zoox 0

Begränsad framkomlighet vid EnerydaEn bil körde in i mitträcket på väg 23 vid Eneryda på onsdagsförmiddagen. Det här ställde till det för trafiken.
Det var på väg 23 från Lövhult till Eneryda i riktning mot Osby som det blev begränsad framkomlighet i trafiken.
Vid halv tio-tiden körde en bil in i mitträcket.
Föraren klarade sig utan skador. Enligt polisen har ett antal stolpar körts ner och i samband med bärgningen av bilen kommer framkomligheten begränsas ytterligare.
Trafikverket räknar med att trafiken ska flyta som vanligt igen framåt lunchtid.
Astrid EiderbrantPublicerad:26 juli 2017 10.10
Uppdaterad:26 juli 2017 10.17
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sörmländska moderater hyllar misstroendeförklaring

26 juli, 2017 zoox 0

Sörmländska moderater hyllar misstroendeförklaring Jari Puustinen (M) är nöjd med Alliansens besked. Foto: SVT/TTEfter IT-skandalen inom Transportstyrelsen väcker Alliansen misstroende mot tre statsråd som varit ansvariga. Och lokala Allianspolitiker ställer sig nu bakom beslutet.
– Det är uppenbart att regeringen försökt sopa skandalen under mattan, säger Jari Puustinen, gruppledare för Moderaterna i Eskilstuna.
Det var när det avslöjades att känslig information från Transportstyrelsen gjorts tillgänglig för icke säkerhetskontrollerad personal i utlandet som skandalen var ett faktum.
”Handlar om rikets säkerhet”Mot bakgrund av det väcker Alliansen nu misstroende mot tre socialdemokratiska statsråd – inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist.
– Jag tycker att det är bra att man markerar skarpt mot regeringen, säger Jari Puustinen.
– Det handlar om rikets säkerhet. Jag står bakom beslutet.
LÄS MER: Vad är en misstroendeför..

Sjöstedt (V): ”Vi överväger att KU-anmäla den tidigare regeringen”

26 juli, 2017 zoox 0

Sjöstedt (V): ”Vi överväger att KU-anmäla den tidigare regeringen” Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Erik Simander / TTVänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt meddelar att man inte kommer ställa sig bakom Alliansens misstroendeförklaring mot tre ministrar. Den förra regering delar ansvaret för IT-skandalen menar Sjöstedt och man överväger nu att KU-anmäla den förra regeringen för att gå till botten med ansvarsfrågan.
– Vi kommer inte att rösta för att ställa tre ministrar till svars. Däremot är det möjligt att vi återkommer med ett misstroendevotum mot någon ansvarig minister, säger Jonas Sjöstedt (V).
LÄS MER: Alliansen väcker misstroende mot tre S-statsråd
Varför?
– Det är uppenbart att det Alliansen gör nu är att ta chansen att tvåla till regeringen maximalt, trots att de själva står bakom det som har inträffat genom usla privatiseringar.
Sjöstedt menar att den förra regering delar ansvaret för IT-skandalen på Transportstyrelsen, i och med den privatiseringsvänliga ..

Försökte föra bort 17-årig flicka – åtal dröjer

26 juli, 2017 zoox 0

Försökte föra bort 17-årig flicka – åtal dröjer Fyra personer i samma familj misstänks för olaga frihetsberövande av en 17-årig dotter. Foto: TT/SVTDen här veckan skulle åtal ha väckts mot den familj från Västsverige som är häktade misstänkta för olaga frihetsberövande.
Familjen består av en pappa i 60-årsåldern, mamma i 40-årsåldern, samt två söner i tonåren, och de är samtliga misstänkta för att med våld ha försökt föra bort sin 17-åriga dotter som levde i ett skyddat boende i Söderhamn.
Flickan var omhändertagen av de sociala myndigheterna i sin hemkommun då man misstänkte att familjen planerade att skicka henne till det tidigare hemlandet för att giftas bort.
Familjen kom i kontakt med flickan när hon var ute i centrala Söderhamn och tvingade in henne i en bil, och körde sedan söderut.
Greps på E4De fyra misstänkta familjemedlemmarna greps på E4 strax söder om Söderhamn. I tumultet som uppstod i samband med polisens insats så försvann den 17-åriga flickan, tillsammans med sin yngr..

Kinberg Batra: Jag förväntar mig att de tre statsråden avgår

26 juli, 2017 zoox 0

Kinberg Batra: Jag förväntar mig att de tre statsråden avgår SpelaAnna Kinberg Batra (M) meddelade på onsdagen att alliansen väcker misstroendevotum mot S-ministrarna Ygeman, Johansson och Hultqvist. Foto: TTAnna Kinberg Batra meddelade tillsammans med övriga alliansledare på onsdagen att alliansen väcker misstroendevotum mot S-ministrarna Anders Ygeman, Anna Johansson och Peter Hultqvist.- Jag förväntar mig att de avgår, säger M-ledaren till SVT Nyheter direkt efter onsdagens pressträff.
LÄS MER: Alliansen väcker misstroendeförklaring mot tre ansvariga ministrar
RelateratDet här är ministrarna som Alliansen vill avsättaV överväger att KU-anmäla förra regeringenAnna MöllerPublicerad:26 juli 2017 10.30
Uppdaterad:26 juli 2017 10.32
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer
Transpo..

18-årig man misstänkt för våldtäkt släppt på fri fot

26 juli, 2017 zoox 0

18-årig man misstänkt för våldtäkt släppt på fri fot Foto: SVTEfter rättegångsförhandlingar under tisdagen släpptes den 18-åriga man som åtalats misstänkt för en våldtäkt i Östersund.
Mannen har suttit häktad sedan den 20 juni på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Men igår efter huvudförhandlingarna i Östersunds tingsrätt släpptes han i väntan på tingsrättens dom.
Enligt ansvarig åklagare Eva Lena Rimér fanns det ingen anledning att ha honom fortsatt häktad.
– Det fanns ingen grund för det och det har ingen betydelse alls i frågan om skuld att han släppts, säger Eva Lena Rimér.
Domen kommer meddelas den 9 augusti.
LÄS MER: 18-årig man åtalas för våldtäkt
Tidigare kunde åklagaren inte svara på vilket straff hon yrkade på för mannen. Men nu står det klart att hon yrkar på tre månaders fängelse och skyddstillssyn. Detta bland annat på grund av mannens låga ålder.
LÄS MER: Begärs häktad misstänkt för våldtäkt
Hon påpekar att om mannen varit över 21 år hade hon yrkat på två års fängel..

Polisen misstänker koppling till dövstum bedragarliga

26 juli, 2017 zoox 0

Polisen misstänker koppling till dövstum bedragarliga Foto: SVT.Under tisdagskvällen greps en liga med välgörenhetsbedragare utanför Umeå. Nu bekräftar polisen för SVT att de misstänker kopplingar till den grupp som tidigare i sommar utgav sig tillhöra en organisation för dövstumma personer.
Två män och två kvinnor hemmahörande från Rumänien sitter gripna misstänkta för att ha försökt lura äldre människor på pengar genom att utge sig för att vara från en välgörenhetsorganisation runt om i Umeåtrakterna under tisdagen. Personerna sitter misstänkta för grov stöld och försök till bedrägeri, alternativt bedrägeri.
LÄS MER: Utgav sig för att vara döv – försökte lura dövtolk
Polisen vill inte gå in på huruvida man hittat stöldgods eller inte men bekräftar för SVT att man misstänker ett samband med den liga som tidigare i sommar försökt lura människor i Umeå, Sundsvall och Örnsköldsvik genom att utge sig vara från en dövstum organisation.
– Vi håller att titta på det och det är inte otroligt ..

Flera iakttagelser av mårdhund i länet

26 juli, 2017 zoox 0

Flera iakttagelser av mårdhund i länet Flera obekräftade observationer av mårdhund har gjorts i Västernorrland. Foto: MårdhundsprojektetEnligt P4 Västernorrland har flera personer rapporterat att de sett den oönskade Mårdhunden i länet. De flesta iakttagelser har gjorts i Höga Kusten.
Mårdhunden som är vanlig i Finland har vandrat över till Sverige och etablerat sig fram för allt i Norrbotten och Västerbotten. Den första bekräftade mårdhunden i Västernorrland registrerades i Mjällom 2010 då en mårdhundshane fastnade i en fälla. Sedan dess har obekräftade iakttagelser gjorts av djuret vid ett flertal gånger.
Iakttagelser ska bekräftasEnligt Robert Lundström, fältarbetare på Svenska Jägareförbundet och mårdhundsspårare har ett flertal oberoende iakttagelser gjorts i fram för allt Höga Kusten. Därför har kameror riggats på ett flertal platser inom det område där observationerna har gjorts.
– Vi har fått ungefär fem oberoende iakttagelser inom samma område som vi jobbar på för fullt med n..

Dalapolitikern: Måste utkrävas ansvar

26 juli, 2017 zoox 0

Dalapolitikern: Måste utkrävas ansvar Carl-Oskar Bohlin (M) från Borlänge ställer sig bakom Alliansens missförtroendeförklaring. Foto: Erik Simander/TT, SVTTransportstyrelsens IT-skandal och Alliansens val att väcka missförtroendeförklaring ger eko även i Dalarna.
På Dalabänken i riksdagen sitter bland andra Carl-Oskar Bohlin (M) från Borlänge och han ställer sig bakom Alliansens krav på ministeravgångar.
– Jag tycker det är rimligt så som Allianspartiledarna gör nu, för vi står inför det största säkerhetspolitiska haveriet på länge. Det måste utkrävas ett politiskt ansvar. Från samtliga tre statsråd så har det visats en handfallenhet och en vilja att delvis att mörka det som hänt.
Så du ställer dig med andra ord bakom en misstroendeförklaring?
– Ja.
LÄS MER: Transportstyrelsen och IT-skandalen – detta har hänt
Hänvisar vidareMarie Olsson (S), som i praktiken är ersättare för försvarsminister Peter Hultqvist, väljer att inte kommentera i nuläget utan hänvisar frågorna till Evin Cetin ..

Det här är ministrarna som Alliansen vill avsätta

26 juli, 2017 zoox 0

Det här är ministrarna som Alliansen vill avsätta Foto: TTInrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist – alla hänger de löst om Alliansen får säga sitt.
– Både Ygeman och Hultqvist är viktiga för Löfven medan Johansson har fått kritik för att vara en svag minister, säger SVT:s politiske reporter Mari Forssblad.
Alliansen har riktat en misstroendeförklaring mot de tre ministrarna Anna Johansson, infrastrukturminister (S), Anders Ygeman, inrikesminister (S) och Peter Hultqvist, försvarsminister (S), efter deras hantering av det som kommit att beskrivas som ”IT-skandalen”.
LÄS MER: Peter Hultqvist kände till IT-skandal
Både Anders Ygeman och Peter Hultqvist uppges ha fått information om outsourcingen av säkerhetsklassad information från Transportstyrelsen för över ett år sedan.
Kritiken som riktas mot dem handlar framförallt om att de inte fört informationen vidare. De anklagas för att inte ha stoppat den här outsourcingen i ett..

Restaurangen kommer att byggas upp

26 juli, 2017 zoox 0

Restaurangen kommer att byggas upp Foto: SVTÄgaren till restaurang Ihrebaden, Claes-Göran Appelquist, räknar med att bygga upp restaurangen efter nattens brand.
När SVT träffar ägaren till den nedbrunna restaurangen i Ireviken på norra Gotland har det gått några timmar sedan han väcktes av en kollega vid tretiden på morgonen.
– Vad ska man säga? Havsutsikten är något bättre, men det är trist med en sådan här gammal fin anläggning, som alla gillar, säger Appelquist till SVT Nyheter.
Ingen idé att släckaNär brandmännen kom till platsen brann det redan mycket. Danne Pettersson är en av de brandmän som arbetade med släckningsarbetet.
– Det var i princip ingen idé att försöka släcka för det brann så hårt och det var ju en gammal torr byggnad, berättar Pettersson.
Ett försök gjordes att gå in i byggnaden men det var alldels för varmt och byggnaden brinna ner under kontrollerade former.
– Den tekniska undersökningen kommer att föras tidigast i övermorgon, tror brandmannen Danne Pettersson. Ma..

Rasrisk längs kanalen

26 juli, 2017 zoox 0

Rasrisk längs kanalen Sättningar i marken längs kanalen har gjort att kommunen fått spärra av. Foto: Kaisa Andersson/SVTDet är sättningar i marken runt Systraströmmen och nu har Kalmar kommun fått spärra av längs kanalen.
Kommunens serviceförvaltning har spärrat av knappt 100 meter längs kanten mot kanalen, bakom stadsbiblioteket, och satt upp skyltar med budskapet ”Varning rasrisk”.
Detta sedan man upptäckt sättningar i marken.
– Det är en gammal murkant som står på en träbädd och vi vill helt enkelt inte ta några risker att det blir fler sättningar bland stenarna, säger Tomas Lexinger, produktionschef på serviceförvaltningen.
Stora evenemang väntarI helgen arrangeras Kalmar marknad – två veckor senare är det dags för Kalmar stadsfest. Vid båda evenemangen är det mycket liv och rörelse längs Systraströmmen. Det är ett av huvudskälen till avspärrningen.
– Det kommer vara avspärrat i alla fall under den tiden som vi har marknaden så att marknadsknallarna inte kör ut sina bilar och släp ..

Polisen varnar för ny typ av ecstasy

26 juli, 2017 zoox 0

Polisen varnar för ny typ av ecstasy Bara under festivalen Summerburst på Gärdet, fick polisen in fem fall där personer som tagit den nya formen av ecstasy blivit akut sjuka. Foto: TTEfter flera fall där personer har blivit akut sjuka efter att de tagit en ny typ av ecstasy larmar nu polisen.
– Vi måste uppmana människor att inte använda den här drogen, säger Lennart Karlsson vid narkotikapolisen.
Polisen varnar nu för att en ny typ av ecstasy eller MDMA kommit till Sverige. Drogen är 30 gånger starkare än var den var i slutet av 90-talet. Bara under festivalen Summerburst på Gärdet i juni, fick polisen in fem fall där personer som tagit den nya formen av ecstasy blivit akut sjuka.
– I dag ser vi tabletter som är betydligt mer starkare än för tio år sedan, det är oroande, säger Lennart Karlsson narkotikapolis i Stockholm.
LÄS MER: Starkare variant av ecstasy sprids i Stockholm – har krävt ett liv – Vi måste uppmana människor att inte använda den här drogen, säger Lennart Karlsson vid ..

Kommunalrådet: ”Lekstugan i Sveriges riksdag förnekar sig inte”

26 juli, 2017 zoox 0

Kommunalrådet: ”Lekstugan i Sveriges riksdag förnekar sig inte” Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna tycker att dagens misstroendeförklaring är en ”lekstuga” Foto: SVT– Lekstugan i Sveriges riksdags förnekar sig inte. Den bara fortsätter.
Det säger Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna efter Alliansens misstroendeförklaring mot tre socialdemokratiska statsråd.
Alliansens partiledare meddelade på onsdagmorgonen att man väcker misstroende mot de tre socialdemokratiska ministrarna Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist.
Jansson kritiskEtt besked som uppskattas av Eskilstunamoderaterna, som i kommunen styr ihop med Socialdemokraterna och Centerpartiet.
Men kommunstyrelsen ordförande Jimmy Jansson (S) är kritisk till misstroendeförklaringen.
”Har vidtagits åtgärder”– Lekstugan i Sveriges riksdag förnekar sig inte. Den bara fortsätter. Det är uppenbart att kommunikationen mellan ministrar skulle ha fungerat bättre, men det har vidtagits åtgärder och jag vet inte om..

Lek och allvar på sjösportsläger

26 juli, 2017 zoox 0

Lek och allvar på sjösportsläger Jakob Ohlsson, Oliver Ternström och David Ohlsson stormtrivs på årets sjösportsläger på Tjärö. Foto: Stina Sandström/SVTI år firar det populära sjösportslägret 40-års jubileum. Den här sommaren är lägret förlagt till Tjärö i Karlshamns skärgård.
Bakom sjösportslägret står Blekinge båtförbund tillsammans med alla båtklubbar i Blekinge och lägret är öppet för barn mellan 11 och 15 år som är medlemmar i någon av båtklubbarna.
Spännande lägerJust nu pågår lägret – som avslutas på lördag – för fullt på Tjärö.
– Det är jättekul. Det är alltid lite spännande att segla. Och så är det kul att träffa nya kompisar, säger Veronika Vestberg.
Och John Mazetti håller med henne.
– Det är härligt med båtlivet och att vara ute, tycker han.
På sjösportslägret får ungdomarna och barnen lära sig att segla, köra motorbåt, slå knopar, lära sig hjärt- och lungräddning och annat som hör sjölivet till.

Anna BörjePublicerad:26 juli 2017 11.13
Uppdaterad:26 juli 2017 11.14
Så ar..

Trafikanter respekterar inte Leksands nya gångfartsområde

26 juli, 2017 zoox 0

Trafikanter respekterar inte Leksands nya gångfartsområde Det nya stråket genom centrala Leksand där trafikanterna ska hålla gångfart. Något som få håller sig till. I stort sett alla kör för fort i det gångsfartsområde som Leksands kommun för en månad sedan införde mitt i centrala Noret, mellan butikerna. Det kunde SVT:s reporter konstatera på tisdagsförmiddagen.
– Vi har gjort en annan huvudled runt centrum och infört gångfartsområdet för att öka tillgängligheten till centrum för fler grupper, säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C), som ändå måste konstatera att väldigt många bilister fortsätter köra den kortaste vägen.
LÄS MER: Nu gäller gångfart för trafikanter i centrala Leksand
Gångfartsområde innebär att den högst tillåtna hastigheten är sju kilometer i timmen. Det är ungefär så fort som folk går, vilket också gett namnet gångfartsområde.
”Lägsta växeln och krypköra”För manuellt växlad bil gäller det att lägga i lägsta växeln och krypköra, säger en körlärare som säger att det ..