Syriens opposition går ihop inför fredssamtal

24 november, 2017 zoox 0

Syriens opposition går ihop inför fredssamtalSyriens splittrade opposition har kommit överens om att sända en gemensam delegation till nästa veckas FN-ledda fredssamtal i Genève i Schweiz.
– Vi har enats med två andra oppositionsgrupper att skicka en delegation för att delta i samtalen i Genève, säger Bassma Kodmani, talesperson för den oppositionella paraplyorganisationen Högsta förhandlingsrådet.
De syriska oppositionsledarna är samlade i Saudiarabiens huvudstad Riyad.
RelateratKemgasutredning stoppas efter ryskt vetoMånga döda i flygräder mot AleppoSyriens armé: Sista IS-fästet har fallitTTPublicerad:24 november 2017 00.37
Uppdaterad:24 november 2017 00.38
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer
Kriget i Syrien Kemgasutredning stoppas efter ryskt veto Många döda i flygräder m..

No Picture

Kris för den irländska regeringen

24 november, 2017 zoox 0

Kris för den irländska regeringenIrlands regering ligger illa till. Ett parti vars stöd premiärminister Leo Varadkar behöver för att kunna regera är på väg att bryta överenskommelsen om att agera stödparti åt regeringen. Om regeringen faller kan det komma att påverka kommande brexit-förhandlingar.
Det irländska oppositionspartiet Fianna Fail kommer att lämna in en misstroendeförklaring mot vice premiärminister Frances Fitzgerald, vilket i sin tur innebär att partiet frångår avtalet om att stödja regeringen i viktiga frågor under tre år.
Partiet vill att Fitzgerald lämnar sin post som en konsekvens av sin hantering av ett uppmärksammat rättsfall gällande en visselblåsare inom landets poliskår.
Riskerar nyvalFianna Fail har antytt att partiet kan dra tillbaka misstroendeförklaringen om Fitzgerald avgår – men det kommer hon inte att göra, säger utrikesminister Simon Coveney till irländsk tv.
Om Fianna Fail bryter överenskommelsen med regering, riskerar landet regeringskris och nyval.
Kan ..

Grönsak orsakade magsjukeutbrott på konferens

23 november, 2017 zoox 0

Över 70 personer insjuknade i magsjuka efter konferens i Falkenberg. Foto: TT/Christine OlssonGrönsak orsakade magsjukeutbrott på konferensDet ska ha varit en grönsak som orsakat magsjukeutbrottet på en konferens i Falkenberg tidigare i november. Det konstaterar Smittskydd Halland som nu är klar med sin utredning.
Från början rapporterades 25 fall av magsjuka, den siffran är efter Smittskydd Hallands utredning uppe i 78.
Orsaken till magsjukeutbrottet ska ha varit en grönsak.
– Så här långt tror vi att det var en grönsak som kommit utomlands ifrån. Grönsaker är svåra att kolla eftersom man inte värmebehandlar dem, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare på Smittskydd Halland.
”Bajsbakterie” bakom magsjukan Smittskyddsenheten har konstaterat att magsjukeutbrottet berodde på bakterien EIECI, en typ av E-colibakterie som kan ge besvärlig diarré med feber och magont. En tarmbakterie som även kallas för ”bajsbakterie”.
– Vi har konstaterat att det framför allt är under torsdagen som person..

”Framtid Järva” invigdes i Rinkeby i dag

23 november, 2017 zoox 0

Åsa Lindhagen (MP) invigde Framtid Stockholm Järva idag. Foto: SVT”Framtid Järva” invigdes i Rinkeby i dagNu startar en ny ungdomsverksamhet i Rinkeby där flera vårdinsatser flyttar in under samma tak. Genom det som kallas Framtid Stockholm Järva ska det bli enklare att erbjuda socialt stöd och insatser till barn och unga mellan 15 och 21 år.
Stockholms stad bedriver öppenvårdsinsatser för barn och unga genom ”Framtid Stockholm”. Här erbjuder man föräldrastöd, uppsökande arbete bland ungdomar, alkohol- och drogfrågor. Det här ska vara ett sätt att komma i kontakt med ungdomar mellan 15 och 21 år som befinner sig i riskzonen för drogmissbruk eller kriminellt beteende.
En sådan verksamhet finns redan på Södermalm sedan två år tillbaka och i dag invigdes samma arbetssätt i Rinkeby: Framtid Stockholm Järva.
Bandklippning vid invigningenSocialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) befann sig på plats i Rinkeby för att klippa banden vid invigningen.
– Det kan bland annat handla om hjälp till unga som ..

Karlskrona föll mot Brynäs

23 november, 2017 zoox 0

KHK:s Joachim Rohdin deppar. Foto: Magnus Lejhall/BildbyrånKarlskrona föll mot BrynäsMatchen gav möjlighet till närmare kontakt med lagen ovanför men innebar även en risk att hamna på än mer hal is. Brynäs besegrade Karlskrona med 3-1 och signalerade till lagen närmast före i tabellen att man vill vara med och tävla framöver.
SHL-säsongen är ännu i ett tidigt skede men bjuder redan på matcher som inte alls påminner om någon transportsträcka mot avgörande kamper. Karlskronas hemmamatch mot Brynäs var ett lysande exempel på det.
De båda lagen parkerade inför matchen i en egen liten region av tabellen precis ovanför respektive under kvalstrecket. En fin möjlighet till ett första kliv upp från bottendyn, med andra ord.
OvisstBrynäs, som så här långt under hösten har varit fjärran från den glans som i våras bar laget ända till SM-final, tog första steget mot de efterlängtade tre poängen. Efter en pigg inledning av Karlskrona dök läget upp för Juuso Ikonen och ledningspucken var ett faktum. ..

Svenska Akademien håller krismöte

23 november, 2017 zoox 0

Foto: Vilhelm Stokstad / TT Svenska Akademien håller krismöteSvenska Akademien sammanträder efter att Dagens Nyheter avslöjat att det riktas anklagelser mot en känd kulturprofil med nära kopplingar till den litterära världen. Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius kallade under torsdagskvällen till pressträff där det stod klart att all kontakt med kulturprofilen upphör.
Under kvällens möte fattades det beslut om att akademien upphöra med det ekonomiska stöd som kulturprofilen tidigare erhållit.
– Vi har pratat om en rad olika ärenden som vi brukar göra vid våra sammankomster, säger Sara Danius till Aftonbladet. Det som akademien kom fram till på mötet presenterades sedan i ett pressmeddelande:
”Vid sitt sammanträde i kväll har Svenska Akademien enhälligt fattat beslutet att med omedelbar verkan avbryta all kontakt och all vidare finansiering av all verksamhet som drivs av den person som i medierna går under beteckningen Kulturprofilen.
Det rör sig dels om det stöd som har lämnats ..

Magnus Kindåker får Faluns tillgänglighetspris

23 november, 2017 zoox 0

Magnus Kindåker har förbättrat livsvillkoren för många. Därför får han nu tillgänglighetspriset i Falun. Foto: Sofie Lind, SVTMagnus Kindåker får Faluns tillgänglighetsprisFör sitt arbete med att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning får nu Magnus Kindåker Falu kommuns tillgänglighetspris.
Det är funktionshinderrådet som nu beslutat att Kindåker är den rättmätige mottagaren av priset.
”Han har med sitt stora engagemang och sin envishet visat att ingenting är omöjligt” Skriver man i sin motivering.
Drev igenom mobilitetsstödetMagnus är för många känd för att vara SM-medaljör och mycket aktiv när det gäller rullstolsdans. Men han har även drivit igenom mobilitetsstödet i Falun, vilket innebär att de som reser mycket och har behov av färdtjänst kan söka bidrag av kommunen till inköp av egen bil.
HandbokHan har också skrivit handboken ”Rullstolsrobot till människa med mening” tillsammans med Kerstin Björsson.
Funktionshinderrådet menar att Magnus Kindåker är ett för..

Lars Ohly: ”Jag nämns i me too-kampanjen”

23 november, 2017 zoox 0

Tidigare riksdagsledamoten och V-ledaren Lars Ohly. Foto: TTLars Ohly: ”Jag nämns i me too-kampanjen”I en debattext i Svenska Dagbladet avslöjar Lars Ohly, tidigare riksdagsledamot och partiledare för Vänsterpartiet, att han blivit omnämnd och polisanmäld i samband med me too-kampanjen.
”Jag har all anledning att fundera över mitt agerande”, skriver Ohly.
Debattexten är skriven av Ohly själv, och publicerades av Svenska Dagbladet sent på torsdagskvällen. I den avslöjar han att han omnämnts i samband med kampanjen #metoo, och även polisanmälts av en kvinna som han ska ha kränkt sexuellt.
”Jag är en av de män som nämns i vittnesmål i samband med #metoo-kampanjen och jag har till och med blivit polisanmäld. Nu är jag inte rädd för att något jag gjort är brottsligt i lagens mening, men det är inte poängen. Poängen är i stället att inse att varje kvinna som nu beskriver hur de utsatts för oaccep­tabla beteenden har rätt till sin historia”, skriver Ohly.
”Gjorde bort mig helt enkelt”Lars Ohl..

Olycka mellan lastbil och personbil på E45

23 november, 2017 zoox 0

Olyckan inträffade strax efter klockan 21 på torsdagskvällen. Foto: SVT DesignOlycka mellan lastbil och personbil på E45En olycka mellan en lastbil och en personbil har inträffat på E45 vid Fågelsta i Dorotea under torsdagskvällen.
Det uppges vara mycket halt på platsen och Trafikverket skriver på sin hemsida att vägen kommer att stängas av helt under räddningsarbetet. Både ambulans och tre enheter från räddningstjänsten är på plats.
– Det är en kollision mellan en personbil/lättare lastbil och en timmerbil. Timmerbilen har lagt sig på sidan och föraren är ute och oskadd. Föraren i personbilen har lättare eller måttligare skador, berättar Jonas Hallin på räddningstjänsten i DoViÅs (Dorotea, Vilhelmina och Åsele).
Hallin skickar också med en uppmaning till trafikanter att helst inte ge sig ut på vägarna.
– Det är extremt halt ute på vägarna efter omslaget från snö till regn. Det är som en skridskobana och man har nästan svårt att stå upprätt här på olycksplatsen. Avvakta gärna med att ..

Två till sjukvård efter krock med stolpe

23 november, 2017 zoox 0

Foto: SVTTvå till sjukvård efter krock med stolpeEn personbil körde av vägen och in i en stolpe i Karlsfors, Los, Ljusdals kommun, på torsdagskvällen.
Två personer åkte i bilen. Båda två blev lastade i ambulanser och fördes till sjukvård. Det är okänt vilka skador de fick.
Enligt energibolaget Ellevio inträffade ett strömavbrott i området som följd av olyckan, men kort senare var strömmen åter.
Jonas RedinPublicerad:23 november 2017 21.36
Uppdaterad:23 november 2017 21.40
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pettersson fixade Lakers seger

23 november, 2017 zoox 0

Foto: Ludvig Thunman/BildbyrånPettersson fixade Lakers segerSuccérookien Elias Pettersson fortsätter att imponera i SHL. Med två mål och en assist anförde 19-åringen serieledande Växjö till en 4–2-seger borta mot Malmö.
Efter åtta raka segrar, varav sex trepoängare, föll serieledande Växjö hemma mot tabelltvåan Färjestad (2–4) senast. Smålänningarna studsade dock tillbaka direkt.
Växjö var hypereffektivt vid 4–2-segern borta mot Malmö och mest effektiv var förstakedjan anförd av stortalangen Elias Pettersson. Med två nya mål och en framspelning fortsätter 19-åringen att vara med i toppen av SHL:s poängliga – 27 poäng totalt på sina 20 matcher – under sin debutsäsong i Sveriges högsta ishockeyliga.
Grundlurade WargForwarden inledde kvällen i Malmö arena med en assist. Drygt halvvägs in i den första perioden grundlurade Pettersson backen Stefan Warg med en tunnel innan han serverade kedjekamraten Andrew Calof öppet mål fram till 1–0.
Knappt tre minuter senare nätade 19-åringen själv när ..

Här är några av kvinnornas berättelser

23 november, 2017 zoox 0

SpelaAmanda Svensson, Elise Karlsson och Lena ten Hoopen Foto: TTVisa alla (2)Visa alla (2)Här är några av kvinnornas berättelser18 kvinnor har vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp av kulturprofilen.
Kulturprofilen har nära band till Svenska akademien och flera av kvinnorna som uttalat sig i DN vittnar om att personen hotat med att förstöra deras karriärer om de sätter sig emot.
–Han frågade hur gammal min dotter var. När jag sa att hon var tre månader så svarade han att han inte skulle hinna med henne, säger Åsa Beckman, biträdande kulturchef DN, till Sveriges Radio.
Här är några av berättelserna från kvinnorna.
Lina LindahlPublicerad:23 november 2017 21.41
Uppdaterad:23 november 2017 21.44
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

No Picture

HV71 förlorade mot Djurgården

23 november, 2017 zoox 0

HV71 förlorade mot DjurgårdenUnder torsdagskvällen kom HV71:s andra raka förlust i SHL, då laget tog emot Djurgården i Kinnarps arena.
Efter några dagars ledighet var det återigen dags för spel i SHL när HV71 under torsdagskvällen tog emot tabelltrean Djurgården på hemmais i Kinnarps arena. Redan efter knappa tre minuters spel kunde Lawrence Pilut lite tursamt sätta 1-0 till hemmalaget, sedan hans skott tagit på Djurgårdsbacken Marcus Högströms klubba och ändrat riktning.
Kom ikappMen Djurgården kom ikapp och gick om. Vid ställningen 1-3 tog HV71 i slutminutrarna ut målvakten. Men det hjälpte inte, utan Djurgårdens Axel Jonsson-Fjällby kunde istället sätta 1-4 i tom bur, vilket också blev slutresultatet.
Andra raka förlustenDetta var det regerande mästerlagets andra raka förlust, båda på hemmaplan.
Maria SandblomPublicerad:23 november 2017 22.01
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyh..

Åkesson: ”Alliansen och de borgerliga partierna valde att ta makten med vårt stöd”

23 november, 2017 zoox 0

SpelaJimmie Åkesson: De kan inte få vårt stöd utan samtal Åkesson: ”Alliansen och de borgerliga partierna valde att ta makten med vårt stöd”I kväll drar Sverigedemokraternas landsdagar igång i Norrköping. Fokus kommer då att ligga på ordningsproblem i riksdagsgruppen samt hur partiet ska behålla sina väljare när övriga partier ändrat sin migrationspolitik.
Under torsdag kväll startade SD:s landsdagar. Förutom tidigare nämnda frågor lyfts även diskussionen kring vilka möjligheter SD har att påverka vilken regering Sverige kommer att få efter valet nästa år.
Jimmie Åkesson menar att Kristdemokraterna och Moderaterna måste förtjäna deras stöd.
– Exemplet Gävle är ju extremt på det sättet att Alliansen och de borgerliga partierna valde att ta makten med vårt stöd, men man förväntar sig att kunna behålla makten utan att överhuvudtaget prata med oss, utan att ge oss något tillbaka och utan att ta hänsyn till att vi finns där. Då kan man inte förvänta sig att få behålla stödet, säger Jimmie Å..

No Picture

Väpnat rån mot butik i centrala Göteborg

23 november, 2017 zoox 0

Väpnat rån mot butik i centrala GöteborgEn sökinsats med flera polispatruller har pågått i centrala Göteborg under torsdagskvällen efter ett väpnat rån mot en närbutik.
En närbutik i centrala Göteborg rånades vid 21-tiden på torsdagskvällen av två beväpnade gärningsmän.
Rånarna ska ha hotat personal med pistolliknande föremål och kommit över kontanter och cigaretter.
Ingen ska ha kommit till fysiskt skada, enligt polisen.
Polis har satt in flera patruller i en större sökinsats efter rånarna i området.
Mathias GerdfeldterPublicerad:23 november 2017 22.37
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvdebattör varnar för höga förväntningar

23 november, 2017 zoox 0

Gruvdebattören Arne Müller varnar för höga förväntningar på gruvan i Pajala. Gruvdebattör varnar för höga förväntningarGårdagens besked att gruvan i Kaunisvaara ska öppnas till sommaren tas emot med glädje av många i Pajala. Men gruvdebattören Arne Müller varnar för höga förväntningar.
Arne Müller som har skrivit flera böcker i ämnet gruvor och samhälle ser en risk i att förväntningarna blir för höga för vad gruvan ska betyda för Pajala kommun.
Betydelse för ortenGruvstart till sommaren 2018 – det var det viktigaste beskedet från igår. Ett annat var att gruvan ska drivas av entreprenörsföretag – inte av anställda i gruvbolaget Kaunis Iron. Det har betydelse för Pajala som ort menar Arne Müller, författare till böckerna ”Smutsiga miljarder” och Norrlandsparadoxen” som handlar om gruvornas påverkan på miljö pch samhälle.
– Skulle personalen ha varit anställd av gruvbolaget tror jag att sannolikheten hade varit större att rätt många skulle ha bosatt sig på orten. Med det upplägg som vi se..

No Picture

E6 åter öppen för trafik

23 november, 2017 zoox 0

E6 åter öppen för trafikE6 norr ut vid Jörlanda var avstängd under två timmar på grund av en trafikolycka. Olyckan inträffade strax innan kl 19, trafiken släpptes åter på vid 21-tiden.
Sex personer, varav tre barn, har förts till sjukhus, skadeläget är oklart.
Räddningstjänst var på plats för att få ut förare och passagerare ur de två olycksdrabbade bilarna. Olyckan orsakade långa köer, ett körfält öppnades vid 20.10-tiden.
Vid 21-tid släpptes trafiken åter på. Enligt polisen föreligger ingen misstanke om brott. Fem av de skadade körda till Östra sjukhuset och en till Kungälv.
Hans-Åke MossbergPublicerad:23 november 2017 19.38
Uppdaterad:23 november 2017 21.19
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Otursförföljd stork kom bara till Bornholm – får ta färjan hem

23 november, 2017 zoox 0

Mirakelstorken tog sig till Bornholm. Foto: Krister TornhillOtursförföljd stork kom bara till Bornholm – får ta färjan hemSom liten unge höll den på att dö i boet. Och när den skulle flytta söderut kom den bara till Bornholm. Nu får Mirakelstorken ta färjan hem igen. – Det är givetvis lite komiskt att en stork med kapacitet att flyga ner till Sydafrika istället får åka färja hem till Sverige, säger Petter Albinson, projektledare för Storkprojektet.
Den lilla storken föddes i månadsskiftet april-maj och var den minsta i en kull på fyra. Efter några veckor blev det kallt och regnigt och föräldrarna kunde inte skydda alla sina ungar, så minstingen trängdes ut. Nästa dag hittades den livlös i boet av storkexperten Berith Cavallin.
Berith Cavallin tog in ungen, torkade och masserade den och efter en timme piggnade den till.
När storken bara var några veckor höll den på att dö. Men efter mycket omsorg (och mask) så repade den sig. Foto: Berith Cavallin– Hon kallade den Mirakelstorken efter ..

Polisen försvarar den sena insatsen

23 november, 2017 zoox 0

Polisområderchef Jale Poljarevius anser att det var rätt att vänta in förstärkning innan polisen gick in i Gottsunda igår. Foto: SVTPolisen försvarar den sena insatsenDet tog tre timmar från det första larmet i Valsätra/Gottsunda igår kväll innan polis och räddningstjänst gick in i området. Först krävdes förstärkning från Stockholm. Under tiden brann 14 bilar. Lokalpolischef Jale Poljarevius beklagar men försvarar det långsamma ingripandet.
Det började med att ungdomar satte en soffa i brand på Bandstolsvägen i Valsätra. Flera larm om bilbränder på flera platser följde vid åtta-tiden, en bil slogs sönder och fyrverkerier kastades in på en balkong. Totalt eldhärjades 14 bilar. Men trots att det första larmet kom in 18.39 dröjde det ända till 21.34 innan räddningstjänsten kunde gå in eftersom de inte kunde arbeta utan polisbeskydd. Polis fanns i närområdet, men soffbranden bedömdes vara en fälla.
– Ja, man hade lagt ut en soffa och möbler i körbanan och väntat, säger Jale Poljarevius, po..

Så ska ÅFF lösa krisen

23 november, 2017 zoox 0

Muharrem Demirok, ordförande för Åtvidabergs FF. Foto: John SenewiratneSå ska ÅFF lösa krisenÅtvidabergs FF åkte i år ur Superettan ner till division 1. Ikväll hålls ett extra årsmöte där en enda fråga ska avhandlas – budgeten.
I nästa års budget ska omsättningen halveras från 20 till 10 miljoner kronor.
– Det handlar om att göra ganska ordentliga neddragningar i budgeten, primärt personalkostnader och ändrade strukturer på spelarsidan. Det är där de stora pengarna kommer att hämtas hem, säger Muharrem Demirok, ordförande för ÅFF.
Se mer i kvällens nyhetssändning på SVT Play
RelateratKlart med två nya huvudtränare för ÅFFSå ska ÅFF fixa spelartruppen efter nedflyttningenÅtvidabergs FF flyttar ner Hoppet ute för Åtvidabergs FFTobias HolmqvistPublicerad:23 november 2017 19.53
Uppdaterad:23 november 2017 20.05
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla f..