Hermansson: ”Det är förfärligt att nazister demonstrerar här”

20 september, 2017 zoox 0

Ann-Sofie Hermansson (S) litar på polisens bedömningar. Foto: SVTHermansson: ”Det är förfärligt att nazister demonstrerar här”Under bokmässan kommer nazistiska motståndsrörelsen demonstrera i Göteborg. Samtidigt har flera tusen motdemonstranter visat intresse i sociala medier. Det finns risk för våld, men Göteborgs toppolitiker litar på att polisen kan garantera allmänhetens säkerhet.
Den 30 september ska nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrera i Göteborg. Organisationen räknar själva med att de kommer att bli uppåt 1.000 stycken.
LÄS MER: 50-tal nazister demonstrerade utan tillstånd i Göteborg
– Det är förfärligt att vi har nazister som demonstrerar här. Men när de säger att de tar över Göteborg den 30 september, kan de se sig i månen efter det. Vi har för många goda krafter här i Göteborg som inte är antidemokrater, det kommer inte att hända helt enkelt, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).
Många motdemonstranterSamtidigt har runt 10.000 motdemonstran..

No Picture

90-årig kvinna drabbad av väskryckning i trapphus

20 september, 2017 zoox 0

90-årig kvinna drabbad av väskryckning i trapphusEn kvinna i 90-årsåldern utsattes för en väskryckning i en trappuppgång i Malmö på onsdagseftermiddagen,
En man, som beskrivs vara i 20-årsåldern, ryckte åt sig kvinnans väska i ett trapphus på Köpenhamnsvägen i västra Malmö strax efter klockan 17. Gärningsmannen försvann från platsen på en cykel i riktning mot Erikslustvägen. Polisen har signalement på mannen och söker efter honom.
Kvinnan ska inte ha skadats fysiskt vid händelsen.
Per LärkaPublicerad:20 september 2017 19.02
Uppdaterad:20 september 2017 19.03
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åklagaren: Familjen styrs av hedersnormer

20 september, 2017 zoox 0

Flickans två föräldrar är häktade misstänkta för äktenskapstvång. Foto: SVT / TTÅklagaren: Familjen styrs av hedersnormerFöräldraparet utsatte dottern för ett brott i hederns namn då de gifte bort den 19-åriga dottern. Därför ska de dömas till fängelse i över ett år.
Det sa kammaråklagare Jessica Wenna i sin plädering då rättegången avslutades mot de två föräldrar i Västerås som i över en månad har suttit häktade, misstänkta för äktenskapstvång.
– Motivet var att återupprätta familjens heder. Allt förändrades då föräldrarna fick veta att dottern förlorat oskulden, det var därför hon var tvungen att gifta sig, sa Wenna.
Åtalet styrks av chattarna mellan systern, brodern och den kvinna från föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”, GAPF, som hjälpte 19-åringen. Likaså hennes kompisars vittnesmål, menade åklagaren.
LÄS MER: Jag trodde jag skulle bli dödad i Kurdistan
Kompisarna berättade att de aldrig umgåtts på fritiden med 19-åringen, aldrig fikat, gått på stan och shoppat eller varit p..

Godegårds skola läggs ner

20 september, 2017 zoox 0

Foto: SVTGodegårds skola läggs nerIkväll beslutade en oenig bildningsnämnd i Motala kommun att lägga ner skolan i Godegård, enligt ett sms som skickats till en av SVT Nyheter Östs medarbetare.
Carl LarssonPublicerad:20 september 2017 19.11
Uppdaterad:20 september 2017 19.15
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De kommunerna i länet trotsar lagen

20 september, 2017 zoox 0

De kommunerna i länet trotsar lagenÅnge och Sollefteå kommun har ingen bostadsförsörjningsplan trots att det är lag på det sedan år 2000, det skriver Hem och hyra.
Lagen säger att alla kommuner måste ha riktlinjer för sin bostadsförsörjning. Ändå trotsar inte mindre än 17 kommuner i Norrland kravet genom att inte ha någon bosdatsförsörjningsplan. Detta trots att lagen skärptes år 2014, skriver Hem och hyra.
I Västernorrland är det Sollefteå och Ånge kommun som inte har någon bostadsförsörjningsplan.
Inget straff– De flesta kommuner inser att det är viktigt att ha tydliga riktlinjer för sin bostadsförsörjning. Det handlar kort och gott om att skaffa sig en bild av vilka behov kommunen har och kan komma att få, säger Marie Sand, samhällsplanerare på Boverket, till Hem och hyra.
Problemet med lagstiftningen är att kommunerna kan göra det här i lugn och ro utan straff.
– Lagen säger att alla kommuner ska ha en bostadsförsörjningsplan. Men det finns inga sanktioner i lagen mot den som låte..

Agnetas storslagna idé ska locka vinterturister till Simrishamn

20 september, 2017 zoox 0

Agneta Barr tror att halmäpplet skulle ge nytt liv åt Stortorget i Simrishamn på vintern Agnetas storslagna idé ska locka vinterturister till SimrishamnI Simrishamn kämpar många företag med att hålla lönsamheten uppe under vinterhalvåret. Nu ska de styrande politikerna ta ställning till ett nytt, radikalt medborgarförslag för att locka turister året om.
– Det ska vara supermegastort, ingen liten skrabba!
Agneta Barr talar om halmäpplet som hon vill ska stå på Stortorget, hennes idé om hur Simrishamn ska leva och locka folk även under de tuffa turismmånaderna november och december.
Den som vill kan slå upp skrabba i Akademins ordlista. Det är provinsiellt, sydsvenska, för kärnhus. Skrutt alltså. Agneta Barr tänker sig äpplet i samma storlek som Gävlebocken, cirka 13 meter hög. För Simrishamn måste utmärka sig, måste synas, menar hon.
– Jag hoppas förstås på mitt äpple. Men det är politikernas ansvar att vi inte hamnar i ide här på vintern, säger Agneta Barr.
Vill locka utländska turist..

Anställda: ”Det är chockartat just nu”

20 september, 2017 zoox 0

Maria Stjernfeldt och Patrik Nilsson jobbar båda på Transcom. Foto: SVTAnställda: ”Det är chockartat just nu”För de anställda på Transcom i Umeå kom beskedet om en nedläggning av kontoret som en chock.
– Det är jättetråkigt, säger Maria Stjernfeldt.
De anställda på Transcom i Umeå arbetar med teknisk support för bland annat Bredbandsbolaget. 250 anställda och 30 konsulter berörs av besparingarna som presenterades idag.
– Det har talats om att en förändring ska ske. Vad det var visste ingen. Vi trodde att vi kanske skulle byta namn. Men att vi skulle försvinna det trodde jag inte, säger Patrik Nilsson som jobbar på kontoret.
Hur är stämningen?
– Jättelåg. Alla är jätteledsna. Man har panik och är rädd för hur det ska påverka en själv. Hur kommer varslen att gå till? säger Maria Stjernfeldt.
– Det är jättetråkigt, det är ens arbetsplats och ens familj, fortsätter hon.
Enligt ledningen kommer de anställda att erbjudas jobb på anläggningen i Eskilstuna.
– Alla måste ta beskedet i lugn och..

Löfven om FN:s fredsarbete: ”Skyldiga Catalán att lyckas”

20 september, 2017 zoox 0

SpelaHär hedrar han Zaida Catalán Foto: TTLöfven om FN:s fredsarbete: ”Skyldiga Catalán att lyckas”Statsministern är på plats i New York och medverkar på FN:s högnivåvecka. Under onsdagsförmiddagen, lokal tid, höll han ett anförande där han hyllade den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán som mördades tidigare i år.
– Vi är skyldiga Catalán och själva människosläktet att lyckas med fredsarbetet, sa Löfven.
Högnivåmötet om reformer av FN:s fredsfrämjande arbete sker på initiativ av Etiopien och är ett av de på förhand mest uppmärksammade händelserna under veckan.
Stefan Löfven inledde sitt anförande med att nämna den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán som tidigare år mördades tillsammans med den amerikanska FN-kollegan Michael Sharp under ett uppdrag i Kongo Kinshasa.
– Få saker inspirerar mig mer än energin, entusiasmen, kunskapen, viljan och beslutsamheten som våra yngre generationer besitter. Zaida Catalán hade allt det. Hon ägnade sitt liv åt att hjälpa andra, sa Stefan Löfven. ..

No Picture

Jordskalv öster om Japan

20 september, 2017 zoox 0

Jordskalv öster om JapanEtt jordskalv med magnituden 6,1 har inträffat utanför östra Japans kust, meddelar USA:s geologiska myndighet USGS.
Ett jordskalv med magnituden 6,1 har inträffat utanför östra Japans kust, meddelar USA:s geologiska myndighet USGS.
Skalvet inträffade på tio kilometers djup, 28 mil öster om staden Kamaish, enligt USGS.
Det finns inga rapporter om skador. Japans meteorologiska institut har inte heller utfärdat någon tsunamivarning.
TTPublicerad:20 september 2017 19.37
Uppdaterad:20 september 2017 20.08
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stort cykelstöd i S-budget

20 september, 2017 zoox 0

Foto: SVTStort cykelstöd i S-budgetIdag presenterar regeringen sitt budgetförslag och föreslår satsningar för över 40 miljarder kronor. Bland annat föreslås en premie på 25 procent till den som köper en elcykel – något som glädjer både anställda och ledning på Sveriges största cykelfabrik i Varberg.
Det var på Cycleeurope i Varberg som Socialdemokraterna i dag valde att presentera sin satsning på elfordon. Regeringen vill i sin höstbudget avsätta 350 miljoner kronor på elfordon under 2018, och som en del av det ge möjlighet för ett 25 procentigt avdrag för elcyklar och elmopeder.
Största cykeltillverkaren i landetCykelfabriken i Varberg, som är den största cykeltillverkaren i Sverige, har nyligen ställt om för att också satsa på just elcyklar.
– Jag tror att det är jätteviktigt att det finns alternativ till bil. Framförallt om man bor i städer där det både är ett miljövänligt alternativ och ett praktiskt alternativ, säger Jennie Nilsson (S), ordförande Näringsutskottet.
Hoppas på ökad ..

Warborn (M): Bättre att satsa på nya cykelvägar

20 september, 2017 zoox 0

Foto: SVTWarborn (M): Bättre att satsa på nya cykelvägarTrots att den kan skapa arbetstillfällen för Varberg är den moderata Varbergspolitikern Jörgen Warborn kritisk till elcykelpremien i regeringens höstbudget.
– Jag tycker förstås att det är bra om regeringen gör satsningar som kan leda till jobb, inte minst om det leder till jobb i Varberg. Men jag är tveksam till den här satsningen, säger Jörgen Warborn (M), riksdagspolitiker från Varberg.
Invändningen från moderat håll är att politiker inte ska in och peta i en marknad som för tillfället går bra av sin egen kraft.
– Elcykelmarknaden har vuxit med 50 procent på egen hand och kan fortsätta göra det, säger Jörgen Warborn.
Elcykelpremien, som regeringen för fram i sin höstbudget, innebär att kunder som köper elcykel kan få 25 procent i statligt bidrag. Detta för att fler ska välja cykel framför bil.
Vilken satsning skulle ni ha gjort för att uppnå samma effekt?
– Satsat på infrastrukturen så att fler vägar blir cykelvänliga, säg..

Debatt om makten över vårddebatten

20 september, 2017 zoox 0

Foto: SVTVisa alla (4)Visa alla (4)Debatt om makten över vårddebattenUnder onsdagen höll Publicistklubben debatt i Sankt Petri Logen i Härnösand. Ämnet som stod på schemat var ”de nya PR-genierna”.
Foto: SVTMan frågade sig bland annat hur Sollefteåborna tog över den svenska vårddebatten. I panelen bestod av bland annat: Nils-Gunnar Molin som representerade gruppen Sollefteå framtidens akutsjukhus, Jan-Olov Häggström (S), vice landstingsråd, Lars-Erik Marklund, kommunikationsdirektör vid landstinget, Stina Näslund, verksamhetsledare vid ABF, samt journalister från Sveriges radio och Mittmedia.
Satte Sollefteå på kartanEn sak var de närvarande deltagarna överens om – det som placerade Sollefteå på Sverigekartan var bilförlossningskurserna som sattes i verket av ABF.
– Genialt ur PR-synpunkt, säger Lars-Erik Marklund, kommunikationsdirektör.
Men såväl han som regionledningen fick kritik för beslutet inte delta i debatten på sociala medier.
Foto: SVTJoel JacobssonPublicerad:20 september..

Första privata äldreboendet till Boden

20 september, 2017 zoox 0

Första privata äldreboendet till BodenNu står det klart att Boden får Norrbottens första privata äldreboende intill Björknäsvallen med 126 platser – trots vänsterpartiets kritik.
Peab bygger, Hemsö äger och Norlandia Care ska sköta och driva verksamheten som kommunen styr via avtalet och omsorgsavgifterna. Boendet ska vara inflyttningsklart i slutet av 2019.
Micke NybergReporterPublicerad:20 september 2017 19.45
Uppdaterad:20 september 2017 19.46
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhusets lift brast – Kvinna föll och slog i bakhuvudet

20 september, 2017 zoox 0

Sjukhusets lift brast – Kvinna föll och slog i bakhuvudetEn äldre kvinna som vårdades på Länssjukhuset i Kalmar föll illa när hon skulle flyttas med hjälp av en lift. Något på liften gick sönder och kvinnan föll och slog i bakhuvudet.
Det var när den äldre kvinnan skulle flyttas från en fåtölj till en säng med hjälp av en lift som olyckan inträffade. Ett misstag gjorde att liftens ena sida brast och då ramlade kvinnan i golvet.
Inledningsvis trodde personalen att lyftskynket brustit men upptäckte sedan ett identitetsband liggande på golvet. Samtidigt kunde det konstateras att lyftskynket var helt.
Misstag orsakenSannolikt har identitetsbandet suttit på samma plats som en av lyftskynkets öglor och av misstag fästs på kroken. Det står i den lex Maria-anmälan som Landstinget i Kalmar gjort efter händelsen.
Chefläkaren Gunhild Nordesjö Haglund säger till Nyhetsbyrån Siren att kvinnan idag är helt återställd. Vårdtiden förlängdes dock med två dagar på grund av incidenten.
Inspektionen för..

Elev hotade att döda skolpersonal

20 september, 2017 zoox 0

Foto: Jessica Gow, TTElev hotade att döda skolpersonalEn elev på en skola i Kumla ska ha hotat och knuffat personal på skolan. Det enligt en anmälan som Kumla kommun lämnat in till Arbetsmiljöverket.
I en anmälan till Arbetsmiljöverket skriver Kumla kommun att en elev hotat en administratör på en skola i kommunen. Pojken ska ha befunnit sig i ett trapphus på skolan tillsammans med kamrater och då sagt att han skulle ”knulla och döda” administratören.
Tryckte armen mot halsenKurator på skolan söker då upp pojken för att de ska kunna prata om det som hänt, varpå eleven ska ha knuffat till kuratorn, tryckt armen mot hennes hals och hotat även henne på liknande sätt.
Då ska administratören ha gått för att hämta mer personal, och när kuratorn skulle gå från platsen försökte eleven sätta krokben för henne två gånger.
Anmält som hotHändelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket som hot.
Louise GustavssonPublicerad:20 september 2017 19.50
Uppdaterad:20 september 2017 20.13
Så arbetar vi på SVT ..

Helikopteraffären – Facit

20 september, 2017 zoox 0

Helikopteraffären – FacitUPPDRAG GRANSKNING · Läs manuset till Helikopteraffären: Facit, en uppföljande granskning av Sjöfartsverkets helikopteraffär. Det handlar om interna strider och om hur kostnader som skulle bli lägre – i stället blev betydligt högre.
Start. Bild på helikopter lyfter.
Ända sedan vi påbörjade vår granskning har vi försökt få träffa Sjöfartsverkets generaldirektör Ann-Catrine Zetterdahl. Den ytterst ansvariga för allt som har hänt under den här statliga miljardaffären. Men hon har konsekvent sagt nej. Det gjorde hon också när vi för två år sedan mötte henne en tidig morgon utanför huvudkontoret i Norrköping.
Reporter: Ali Fegan heter jag, reporter på Uppdrag granskning Sveriges Television.
Ann-Catrine Zetterdahl: Tjena, kommer du mitt i regnet.
Reporter: Ja, du vi har ju ett antal frågor till dig som du vet.
Ann-Catrine Zetterdahl: Ja, och jag kommer svara på dom.
Reporter: Men varför kan vi inte göra en intervju?
Ann-Catrine Zetterdahl: Jo, därför att vi är j..

Ensamkommande barn försvinner under radarn

20 september, 2017 zoox 0

SpelaHör varför barnen försvinner Foto: SVTEnsamkommande barn försvinner under radarnDrygt 1800 ensamkommande barn försvann från myndigheternas radar mellan åren 2013 och 2016 i hela landet. I Västmanland handlar det om ett 60-tal. Fler kan ha försvunnit sedan dess i samband med att fler får avslag på sin asylansökan.
För ungefär ett år sen gjorde länsstyrelserna i Sverige en kartläggning av hur många ensamkommande flyktingbarn som har försvunnit, utan att myndigheterna vet var de tagit vägen.
Idag träffades en flera personer som bland annat jobbar inom polisen och socialtjänsten i länet för att lära sig mer om hur man kan göra för att fler barn inte ska försvinna.
Blir en del av människohandelnEtt nytt fenomen är att riktigt unga pojkar – mellan nio och tolv år, framför allt från Marocko, kommer till Sverige som första destinationsland.
– Då kan man ganska så snabbt konstatera att det handlar om någon typ av människohandel, säger Anna Runesson som är regionkoordinator mot människohan..

Personuppgifter pressades fram – polisen kritiseras

20 september, 2017 zoox 0

Polisen kritiseras sedan arrestvakt tvingat fram personuppgifter av omhändertagen man. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TTPersonuppgifter pressades fram – polisen kritiseras”Om du berättar vad du heter kommer du att släppas fri tidigare.” Det budskapet gav en arrestvakt i Gävle till en man som omhändertagits för fylleri.
Bakgrunden var att anmälaren omhändertagits för berusning utanför en restaurang i Gävle i början av juli. Då han kände sig otrygg i den behandling han tyckes sig utsatt för av vakter och poliser, så ville han inte berätta sitt namn.
Enligt lagen så behöver inte en person som omhändertagits enligt LOB, Lagen om omhändertagande av berusade personer, uppge några personuppgifter, och mannen skrevs därför in på polisstationen som okänd.
LÄS MER: Gävlepolisen brör mot lagen vid omhändertagande av berusad man
Nu kritiserar justitieombudsmannen (JO) Polisen för händelsen. Det är mycket angeläget att ett arbete för att säkerställa arrestvakters utbildning och kompetens prio..

Vikingaby specialbyggd för filminspelning

20 september, 2017 zoox 0

SpelaClaes Månsson, Peter Haber, Vilgot Hedtjärn och Ellinea Siambalis. Foto: SVTVikingaby specialbyggd för filminspelningNär inspelningen av Halvdan Viking är över kommer vikingabyn att rivas. Men flera vänersborgare vill att den ska bevaras.
Sedan i somras har besökare på Halleberg fascinerats av byggnaderna som uppförts till inspelningen av familjefilmen Halvdan Viking. Det har till och med startats en namninsamling för att kulissen ska bevaras.
Men skådespelarna är kluvna till om de själva skulle vilja tillbringa mer tid än nödvändigt i husen.
Lisa JohanssonPublicerad:20 september 2017 20.11
Så arbetar vi på SVT NyheterSVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storfilmen om vikingapojken Halvdan spelas in på Halleberg

20 september, 2017 zoox 0

Claes Månsson, Peter Haber, Vilgot Hedtjärn och Ellinea Siambalis. Foto: SVTStorfilmen om vikingapojken Halvdan spelas in på HallebergHalvdan och Meia beskrivs som de nya Ronja och Birk. När inspelningen av storbudgetfilmen Halvdan Viking pågår i skogarna på Halleberg är siktet redan inställt på succé.
En pojke och en flicka i ett forntida Sverige som blir vänner trots att de kommer från rivaliserande byar.
Kanske tänker du på Astrid Lindgrens Ronja och Birk. Men beskrivningen stämmer också in på Martin Widmarks böcker om Halvdan och Meia. Lagom till julen 2018 ska berättelsen om dem nå vita duken. Just nu pågår filminspelningen på Halleberg i Vänersborgs kommun.
Stor budget för familjefilmInget kommer att filmas i studio, utan allt görs på plats. En vikingaby med timrade stugor har uppförts just för filmen, som har en budget på 36,9 miljoner. En hög summa i svenska sammanhang, inte minst när det kommer till familjefilm.
Att man vågar att satsa på den genren uppskattas av skådespelarna..