No Picture

Stockholmshem tvingar hyresgäster säga ja till Ica

23 november, 2017 zoox 0

Stockholmshem tvingar hyresgäster säga ja till IcaAlla nya hyresgäster tvingas säga ja till att Ica Kvantum byggs i kvarteret Linjalen på Södermalm. De som vägrar får inget hyreskontrakt av kommunala Stockholmshem. NyheterPublicerad 19:50, 23 nov 2017Planen att bygga en av Söders största mataffärer i Linjalen på Magnus Ladulåsgatan har varit en infekterad stridsfråga i flera år.
Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem har en ny detaljplan som är godkänd i alla instanser. Den tillåter ombyggnaden och ett avtal har undertecknats med Ica som vill öppna en Kvantumbutik här – nästan lika stor som den de har i Liljeholmen.
Men det krävs också att mer än hälften av hyresgästerna i kvarteret backar ombyggnationen, enligt hyreslagen. Annars blir det upp till hyresnämnden att avgöra om affären får byggas trots motståndet.
LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android
Den frågan har skapat en djup splittring bland kvarterets hyresgäster, som i december 2016 ombads godkänna Stockholmshems plan.
42 pr..

No Picture

Ungas livsfarliga lek på tvärbanan fortsätter

23 november, 2017 zoox 0

Ungas livsfarliga lek på tvärbanan fortsätterUngdomar fortsätter åka mellan vagnarna på tvärbanan i Hammarby sjöstad. Nu ska Arriva ut till skolorna i området för att varna eleverna. NyheterPublicerad 21:10, 23 nov 2017Trots varningar fortsätter ungdomar att åka mellan tvärbanans vagnar. Bara i november har sex händelser rapporterats till SL. En skedde i Alvik, de övriga fem i Hammarby sjöstad. Nu ska entreprenören Arriva ut till skolorna i Hammarby sjöstad för att prata med eleverna.
– Hittills i november har vi haft sex stycken fall med koppelåkning. Arriva kommer därför ha en informatör ute i skolorna i Hammarby Sjöstad, till att börja med, för att prata med eleverna om att det är en fara för livet att åka sådär, säger SL:s presskommunikatör Claes Keisu.
LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android
Det var i oktober som StockholmDirekt uppmärksammade företeelsen första gången. SL övervägde då att placera ut vakter vid stationerna om inte aktiviteterna upphörde och det flaggades även för ..

No Picture

Föräldrarna nyckeln till rökfria barn

23 november, 2017 zoox 0

Föräldrarna nyckeln till rökfria barnEn chokladkalender, en biobiljett – och äran. Cassandra Lazarevic Moutou vann tredje pris i Sandbergska skolans tävling om att rita en antiröksymbol. Tobaksfria veckan pågår i hela landet och Sandbergska har satsat särskilt på att involvera föräldrarna. – Det är viktigt att ha ett restriktivt förhållningssätt, säger skolsköterskan Millan Limett. NyheterPublicerad 17:00, 23 nov 2017Flera Väsbyskolor uppmärksammar nu “tobaksfria veckan”. Bland annat genom att ta fram egna antiröksymboler, som de har tryckt upp som pins.
Sandbergska började redan innan höstlovet med att ge eleverna i uppdrag att rita skolans symbol.
– I måndags, på tobaksfria veckans första dag, satt skolans affisch uppsatt när de kom på morgonen, berättar kommunens preventionssamordnare Caroline Ankarström.
Hon och två fältare var på plats på torsdagen för att trycka upp pins, dela ut armband och information och anordna en tipsrunda med tobakstema. Samt, för de äldre eleverna, sätta ..

No Picture

Nedlagda behandlingshemmet mitt ute i skogen

23 november, 2017 zoox 0

Nedlagda behandlingshemmet mitt ute i skogenI skogen, ett stenkast från Arninge centrum, ligger ett bostadsområde med en spännande historia. Få vet om att det här är platsen för ett tidigare behandlingshem. NyheterPublicerad 16:53, 23 nov 2017Det ligger minst sagt undangömt, bostadsområdet i Lövsättra. Kör du förbi Arninge golfklubb, vidare mot Ullna kommer du hit när du åkt under Norrortsleden. Från andra hållet följer du en grusväg genom skogen i cirka fem kilometer. När skogen blir glesare och en äng breder ut sig står du plötsligt mitt i ett bostadskomplex med olika byggnader i gult tegel.
– Det är väl en liten grön kil som är lite anonym. Det är väl en av de sista kilarna ut från Stockholm, säger Thomas Wall, som äger en bostad i området.
– Eftersom det låg långt bort tyckte kommunen att man kunde placera lite folk där. Ibland vill man städa bort folk i något hörn.
Kring 2000-talet drevs ett behandlingshem här, när Narvaprojektet hade sin bas i Lövsättra. Här skulle heroinister f..

No Picture

Polisens teori om Stureplansbranden

23 november, 2017 zoox 0

Polisens teori om StureplansbrandenBranden vid Stureplan orsakades av byggarbeten som pågick i fastigheten. Det är åtminstone vad polisen tror. Nu undersöker man om regelverken följts vid renoveringarna. NyheterPublicerad 17:06, 23 nov 2017Sekelskifteshuset i korsningen Jakobsbergsgatan och Biblioteksgatan riskerar fortfarande att rasa. Därför finns det fortfarande avspärrningar runt huset som hindrar polisen från att undersöka ytterligare vad som kan ha satt igång branden.
– Teknikerna har konstaterat att det är för farligt att gå in i byggnaden, så någon exakt brandorsak kommer vi inte att få redan på, säger Ulf Höglund som är förundersökningsledare vid polisen.
En rimlig hypotes är att renoveringsarbetena som pågick i byggnaden på något sätt har orsakat branden.
– Det vi vet är att det pågått så kallade ”varma arbeten” i fastigheten, vilket innebär en brandrisk, säger Ulf Höglund.
Hur jobbar ni vidare nu?
– Vi går igenom handlingar som vi har begärt ut från fastighetsägaren Hufvuds..

No Picture

75 miljoner kan tas ur Förvaltaren

23 november, 2017 zoox 0

75 miljoner kan tas ur FörvaltarenKommunen vill ta ut 75 miljoner kronor i extra utdelning ur Förvaltaren, för att täcka upp kostnader för sociala ändamål. Oppositionen kallar det för dubbelbeskattning och hade velat se en återinvestering i allmännyttan. NyheterPublicerad 17:15, 23 nov 2017Frågan om den extra utdelningen tas upp under måndagens kommunfullmäktige.
I juni beslutade kommunfullmäktige att se över möjligheten att ta ut extra utdelning ur allmännyttiga bostadsbolaget Förvaltaren, något Vi i Sundbyberg skrivit om tidigare.
Kommunen väntas ha en budget i balans i år, men ett extra uttag ur Förvaltaren skulle möjliggöra att lyckas med detta även utan exploateringsintäkter.
Budgetprognosen har förbättrats sedan i somras. Nu väntas kommunen gå 34,3 miljoner kronor back om man inte räknar med exploateringsintäkter och andra så kallade jämförelsestörande poster.
“En viktig orsak till det negativa underliggande resultatet är att kommunen har en hög kostnadsnivå på grund av den k..

No Picture

Hallå där Erik Andersson (M)

23 november, 2017 zoox 0

Hallå där Erik Andersson (M)som Moderaterna nu har bestämt sig för som förstanamn inför valet. Vad vill du göra med Täby? NyheterPublicerad 17:10, 23 nov 2017– I grund och botten är Täby en väldigt, väldigt bra kommun att leva och växa upp i. Men man kan inte slå sig till ro, utan se vad man kan förbättra. En viktig faktor är att säkerställa att man får den kvalité man förväntar sig i välfärdsverksamheterna, säger han.
Vad ser du som största utmaningen i kommunen just nu?
– Den absolut största utmaningen är frågan om nyanlända. Där är bostadsfrågan den stora problematiken. Nu har vi lyckligtvis löst det på ett bra sätt genom hotellet på Kemistvägen. Men det är klart att det blir en utmaning, dels att bereda plats och dels att se till att få in människor i samhället på ett bra sätt, att man lär sig språket, kommer in i arbetslivet.
Hur känner du själv för det här?
– Jag är jättesugen.Täby ligger absolut närmast om hjärtat, men det är inte jag som avgör det. Vi har ett val däremellan me..

No Picture

Revy sätter lampan på lokala miljöbovar

23 november, 2017 zoox 0

Revy sätter lampan på lokala miljöbovarÄr du redo för miljö, historia och julstök i en och samma pjäs? Då ska du kolla in årets föreställning Julstubbar och dynamitgubbar. NyheterPublicerad 17:18, 23 nov 2017Dynamit och miljöbovar är temat i årets upplaga av Gröndalsrevyn. Under rubriken Julstubbar och dynamitgubbar spelar de upp ett drama som börjar med att man mitt under julstöket blir varse att jästen är slut i hela landet! Det leder dem ganska snart till Alfred Nobels dynamitfabrik i Vinterviken.
15:e föreställningenGröndalsrevyn har funnits i elva år och består av mamma Karin Bjurholm och döttrarna Maria, Sara och Ida. Tillsammans skriver de manus, är körledare och regissörer. Årets revy blir den 15:e i ordningen.
– Vi ville göra något på miljön och då finns det en poäng att knyta an till att man faktiskt sysslat med dynamittillverkning i Vinterviken på 1800-talet, samtidigt väver vi in att vi alla förstör miljön idag också, fast på ett annat sätt, säger Ida Lindensved, som jobba..

No Picture

Wanngård (S) hoppas att fler vågar berätta

23 november, 2017 zoox 0

Wanngård (S) hoppas att fler vågar berättaUnder torsdagseftermiddagen meddelades att borgarrådet Roger Mogert (S) avgår efter allvarliga anklagelser. Nu uppmanar finansborgarrådet Karin Wanngård (S) fler kvinnor att dela med sig av sina upplevelser. NyheterPublicerad 17:34, 23 nov 2017Förra torsdagen skapades Facebook-gruppen “#metoo i maktens korridorer” som ett forum för kvinnor att berätta om sina erfarenheter av sexism, kränkningar och övergrepp. Snart visade det sig att en av händelserna hade kopplingar till Stadshuset, berättar Karin Wanngård.
– Vi startade en utredning och bad folk på Facebook att kontakta oss. Det började komma in berättelser och jag kunde snabbt konstatera att de kretsade kring Rogers namn. Det handlar om kvinnor som lovats strikt anonymitet och jag delger inte heller några detaljer. Men det mönster jag ser är att Roger använt sin maktposition för att komma i kontakt med ett flertal kvinnor, säger hon.
LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android
Hon skickade omede..

No Picture

”Energin kommer underifrån”

23 november, 2017 zoox 0

”Energin kommer underifrån”18-åriga Rissnebon och socialdemokraten Esma Yagci är yngst i länet att kandidera till riksdagen. – När jag var 15 år fick jag höra att jag skulle komma tillbaka när jag var äldre. Bra att jag inte lyssnade på det, säger hon. NyheterPublicerad 18:12, 23 nov 2017”Barn-
perspektivet hinns inte med i politiken. När man väl missat de unga kan man inte komma tillbaka sedan och fråga varför vi har det som vi har
Från början var Esma Yagci nominerad till landstingslistan och blev kallad till intervju.
– Intervjun hade tydligen gått väldigt bra. De sa att ”vi ser på dig som ett framtidsnamn och sätter hellre dig på riksdagslistan”. Jag visste inte vad jag skulle säga, det var helt nytt för mig. Men jag är glad över att jag fått förtroendet, säger Esma Yagci.
Frågor om att gå i skolan, om att ta sig in på arbetsmarknaden och om psykisk ohälsa bland unga, har 18-åringar mer nära erfarenheter av, menar hon. Utbildningspolitiken är viktig för henne.
– Barnperspektive..

No Picture

Stora trafikstörningar efter tunnelbrand

23 november, 2017 zoox 0

Stora trafikstörningar efter tunnelbrandEn bilbrand i Eugeniatunneln har orsakat stora förseningar i biltrafiken i Stockholm. Vid E4 i södergående riktning vid Karolinska sjukhuset står det fortfarande still, enligt polisen. NyheterPublicerad 17:59, 23 nov 2017Klockan var 17.05 när polis och räddningstjänst larmades om en brinnande bil i Eugeniatunneln i Solna.
– Det var förmodligen ett tekniskt fel. Utifrån de bilder jag sett verkar det ha brunnit i bilens främre del, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens regionledningscentral.
I samband med händelsen stoppades all trafik i tunneln. Enligt Aftonbladet ska även bilister ha uppmanats att lämna sina fordon.
Ännu vid 17.30-tiden rapporterades stora störningar i kvällsrusningen till följd av omdirigeringar.
Inga personer uppges ha skadats.

No Picture

Storsatsning – nu ska stationen i Jakan bli tryggare

23 november, 2017 zoox 0

Storsatsning – nu ska stationen i Jakan bli tryggareI dagarna pågår en trygghetssatsning i området runt Jakobsberg station. Det efter att både kommunen och polisen har fått indikationer på att området upplevs som otryggt. NyheterPublicerad 18:12, 23 nov 2017På kvällen kan det kännas hotfullt som ensam kvinna
Har du lagt märke till att det just nu är fullt av människor i neonfärgade västar på Jakobsbergs station? Det beror på en pågående trygghetssatsning, som gjorts på initiativ av MTR som sköter pendeltågen, ihop med flera andra som polis och trygghetsvärdar.
Såväl MTR, polisen som Järfälla kommun har fått indikationer från resenärer och stationsvärdar om att Jakobsbergs station upplevs som otrygg. Det rör sig framför allt om problem med plankning, och att ungdomsgäng använder stationen som en plats att hänga på.
– Medborgare upplever platsen som otrygg ur flera perspektiv. Det hänger folk här och bildar en samlingsplats, vilket kan skapa känslor av otrygghet även om personerna inte ..

No Picture

Ilska mot Mogert (S) efter vårt avslöjande om Medborgarhuset

23 november, 2017 zoox 0

Ilska mot Mogert (S) efter vårt avslöjande om MedborgarhusetOppositionen är förbannad över hur den styrande majoriteten har hanterat renoveringen av Medborgarhuset på Södermalm. NyheterPublicerad 12:19, 23 nov 2017Nyligen kunde StockholmDirekt avslöja att det finns långt gångna planer på att slopa all dans- och musikundervisning och halvera Kulturskolans verksamhet i Medborgarhuset på Södermalm.
Staden vill slopa all dans och musik i Medborgarhuset
Anledningen är bland annat skenande kostnader under renoveringen av huset, att byggnaden kommer att ha stått tomt i ett år innan ombyggnationen kommer igång igen, samt att 1000 kvadratmeter av Kulturskolans planerade lokaler görs om till kommersiella lokaler för att få ekonomin att gå ihop.
Ordförande i kulturnämnden, Roger Mogert (S), har i fyra dagar avböjt en intervju men hälsade via sin pressekreterare att ”exakt hur lösningarna ska se ut är inte bestämt”.
Häpnadsväckande uselLotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare, är de..

No Picture

Tre gripna för mordet i Mariehäll

23 november, 2017 zoox 0

Tre gripna för mordet i MariehällTre personer är nu gripna för skjutningen i Mariehäll i måndags. Polisens arbete fortsätter med oförminskad styrka. NyheterPublicerad 12:23, 23 nov 2017Det var i måndags vid lunchtid som det utbröt skottlossning på Bällstavägen i Mariehäll. Längs ett par hundra meter sköts det från en bil mot en annan. När polisen kom till platsen fann man en skadad man i en bil som sedan avled på platsen. Fasaderna längs med Bällstavägen hade flera skotthål.
– Detta visar på en total likgiltighet för andra människors liv och hälsa och vi ska göra allt vi kan för att gripa och lagföra förövarna, säger kommenderingschefen Manne Jönsson på polisens hemsida.
Skottskadad man i Bromma avliden
På måndagskvällen kunde polisen gripa en person på Arlanda flygplats. Natten till tisdag greps ytterligare en person, och på onsdagen en tredje.
Två häktadeTvå män, 31 och 21 år gamla sitter nu häktade, misstänkta för inblandning i mordet. Den tredje personen är anhållen.
Ytterligare e..

No Picture

Järfällapolisen: Facebookgrupper försvårar våra utredningar

23 november, 2017 zoox 0

Järfällapolisen: Facebookgrupper försvårar våra utredningarInbrotten ligger på en ovanligt hög nivå i Järfälla i år. Nu kommer lokalpolisen med en uppmaning till Järfällabor: posta inte bilder i sociala medier som kan försvåra utredningarna. NyheterPublicerad 12:20, 23 nov 2017Du får fota. I princip var du vill och vem du vill.
Ett av polisens starkaste och återkommande tips för att förebygga inbrott är att samarbeta med sina grannar. Sociala medier är ett utmärkt sätt att hålla kontakten med folk i bostadsområdet, menar kommunpoliserna Magnus Nilsson och Frida Törnvall – men det finns gränser för vad man bör dela för information där, menar de.
– Det är inget ovanligt att folk postar bilder som de tagit på personer som de tror kan vara skyldiga till exempelvis ett inbrott, säger Frida Törnvall.
Kan stjälpaMen bilder som lagts ut i sociala medier kan snarare stjälpa en utredning istället för att bidra till den.
– Det är jättevanligt att vi använder oss av fotokonfrontationer i utredni..

No Picture

Här tävlar barnen i att slänga minst mat

23 november, 2017 zoox 0

Här tävlar barnen i att slänga minst matSkolor i Vallentuna, Danderyd och Täby ska spara på jordens resurser. “Vi gör mat från olika grejer och om vi slänger maten slösar vi på det, till exempel djur” säger nioåriga Tinora. NyheterPublicerad 12:25, 23 nov 2017Nu har tävlingen Matsalskampen börjat. Skolor runt om i Stockholm tävlar om att slänga minst mat.
– Den som slänger minst mat vinner, man ska inte slösa, förklarar Jonas i klass 5 på Gustav Vasaskolan i Lindholmen.
Sparar på jordens resurserKlasskompisen Max berättar vad som kanske lockar mest:
– Man kan vinna 20 000 kronor.
– Man skulle vilja skicka maten till dem som behöver, funderar Vidar i klass 5.
– Men då blir det nog ruttet, funderar Jonas.
Även i Danderyd pågår tävlingen.
– Det startade i måndags och kommer att fortskrida i två veckor. Tävlingen går ut på att spara på jordens resurser och kasta så lite mat som möjligt, säger Caroline Larsson, kökschef på Vasaskolan i Danderyd.
“Plötsligt tar det stopp”Vasaskolan har tidi..

No Picture

Nu blir det olagligt med häng i porten

23 november, 2017 zoox 0

Nu blir det olagligt med häng i portenGäng som säljer knark, röker på och festar nattetid i trapphusen. Nu prövar polisen och Botkyrkabyggen en ny strategi för att tvinga bort stöket. Hänger du här kan du rapporteras för olaga intrång. NyheterPublicerad 13:03, 23 nov 2017Redan nu kollar polisen igenom trapphus och garage med jämna mellanrum. Utrymmen som polisen vet nyttjas som förvaring av langarna, som styr den öppna knarkhandeln i Fittja centrum.
– Vi har flera pågående förundersökningr gällande vapen och narkotika i de här utrymmena, säger Andrea Hamnes, operativ samordnare på Botkyrkapolisen.
För att komma åt problemet jobbar nu Botkyrkabyggen, kommunen och polisen tillsammans i bred front. Nu har hyresvärden satt upp lappar i de mest utsatta portarna. På dem står det att de som hänger här kan göra sig skyldig till ett brott: olaga intrång.
Här är langarna som åtalas för gruppvåldtäkt
Rapporterar för brottNu när det börjar bli kallt ute och hänget i trapphusen tilltar ska polisen..

No Picture

De vill kartlägga knarkstöket på ALLA skolgårdar

23 november, 2017 zoox 0

De vill kartlägga knarkstöket på ALLA skolgårdarVårt Kungsholmens rapportering om kanyler och avföring på flera av stadsdelens skol- och förskolegårdar har fått oppositionen på Kungsholmen att agera. NyheterPublicerad 12:33, 23 nov 2017Det handlar om två skrivelser som kräver att stadsdelen agerar mot situationen som råder. Dels är det en skrivelse undertecknad Moderaternas gruppledare Joel Laurén och Kristdemokraternas Emil Öberg och dels en som kommer från Liberalernas Maria Johansson.
Vill kartlägga alla verksamheterI den förstnämnda kräver partierna att stadsdelsförvaltningen ska kartlägga situationen på samtliga kommunalt stödda verksamheter på Kungsholmen. Detta gäller både skolor, förskolor och äldreboenden som ska få svara på om övernattning sker på deras verksamheters gårdar och om det ger sanitära problem så som avföring och använda sprutor.
Liberalernas skrivelse syftar också till att utreda läget på Kungsholmens skolgårdar men vill att stadsdelsförvaltningen ska vända sig t..

No Picture

Två män häktade för granaten i Skärholmen

23 november, 2017 zoox 0

Två män häktade för granaten i SkärholmenTvå män har häktats, på sannolika skäl misstänkta för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, efter den skarpa handgranat som hittades i Skärholmen i söndags. NyheterPublicerad 13:10, 23 nov 2017Två personer är nu, på sannolika skäl misstänkta för den granat som hittades i en bil på Idholmsvägen i Skärholmen i söndags.
I onsdags förmiddag häktades den första, en 30-årig man, på sannolika skäl misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han anhölls redan samma kväll som granaten hittades i bilen.
Och under onsdagseftermiddagen häktades ytterligare en person, en 31-årig man.
– Det är en till person som har blivit intressant för utredningen. Han anhölls i måndags kväll, säger Tove Kullberg, kammaråklagare.
Även den andra personen misstänks på sannolika skäl för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Tove Kullberg vill inte gå in på vilken relation de två männen har eller vad det k..

No Picture

Kvinnor smygfilmas på sopstation – hamnar på porrsajt

23 november, 2017 zoox 0

Kvinnor smygfilmas på sopstation – hamnar på porrsajtKvinnliga besökare på återvinningscentralen i Sätra har filmats och lagts upp på en porrsajt. På mannens konto finns ett hundratal smygfilmer under titlar som “voyeur granny” och “beautiful teen”. NyheterPublicerad 13:38, 23 nov 2017Smygtagna filmer från återvinningscentralen i Sätra har lagts ut på en porrsajt. Filmerna är tagna av en man anställd på återvinningscentralen. Det bekräftar chefen för ÅVC på Stockholms vatten och avfall.
Iklädd personalens orangea ställ svarar han på besökarnas frågor om sopsorteringen.
Så fort de kvinnliga besökarna vänder ryggen till riktas kameran mot rumpan.
På mannens konto på porrsajten blandas hans egna sexfilmer med filmer på kvinnor som omedvetandes filmas när de slänger skräp, sitter på tunnelbanan eller väntar på bussen.
Filmerna har titlar som “voyeur mature ass”, “beautiful teen” och “voyeur granny”. Vissa av filmerna har tusentals visningar.
De första smygfilmade inläggen är från kollekti..