No Picture

Staden dömd att betala storbelopp till simhallsbolag

20 september, 2017 zoox 0

Staden dömd att betala storbelopp till simhallsbolagStaden har dömts att betala fler hundra tusen kronor till företaget Actic som driver Högdalens simhall. Samtidigt tar staden tillbaka driften av simhallen. De styrande politikerna i Stockholm har hamnat i en tvist med träningsföretaget Actic, som driver bland annat Högdalens simhall. Actic har drivit simhallen i fem år och staden lovade att renovera hallen under avtalsperioden.
Under renoveringen skulle företaget få betala en lägre avgift till staden, problemet är bara att renoveringen aldrig blev av. Skälet: Inga anbud kom in. Därefter har Stockholms stad fortsatt att kräva full betalning av Actic.
LÄS ÄVEN Högdalens simhall stänger i ett halvår
– De har kunnat hålla öppet hallen som vanligt hela tiden, därför har vi inte sett någon anledning att sänka avgiften, säger Alexander Lindholm, (S), tf idrottsborgarråd.
Företaget å sin sida menar att det finns inskrivet i avtalet att de har rätt till lägre avgift trots att staden inte lyck..

No Picture

Södermalms nya favorit: el-skejt

20 september, 2017 zoox 0

Södermalms nya favorit: el-skejtNu börjar el-longboards säljas på Söder efter ett stort sug bland åkarna. Dags för el-brädan att ta över stan, spår entusiasten Henrik Arnstad. ”Ger skejtkillarna från 70-talet en revival”. Snabbt och smidigt glider Söderbon och författaren Henrik Arnstad upp för Sankt Paulsgatans backe på sin el-skejtboard. Runt 20 kilometer i timmen rullar brädan under hans fötter. Gas och broms sköter han med en fjärrkontroll.
– För mig är det här det perfekta fordonet. För det första är det roligt att åka och sen är det praktiskt. Det fyller ett hål i ens liv som storstadsmänniska, säger Henrik Arnstad.
Han understryker att det här inte är som att skejta. För honom är el-brädan snarare ett alternativ till taxi. Själv åker han med den ”överallt” och möter dagligen andra stockholmare som också rullar fram på batteridrivna brädor.
Än så länge verkar de vara som Henrik Arnstad, förre detta skejtare som nu nått medelåldern.
– Jag tror att jag är den typiske åkaren. Efter..

No Picture

Solna drabbas när Vattenfall bantar

20 september, 2017 zoox 0

Solna drabbas när Vattenfall bantarNärmare 2 000 jobb ska bort inom Vattenfall – och huvudkontoret i Solna drabbas hårt. – I samband med att vi gjort oss av med vår brunkolsverksamhet och gjort andra nedskärningar har vi fått för höga kostnader, säger Markus Friberg, presschef på Vattenfall, till SVT Nyheter.
Vattenfalls kostym har helt enkelt blivit för stor. Mellan 20 och 40 procent av alla stödfunktioner inom det statliga energibolaget ska försvinna på sikt när Vattenfall planerar att spara två miljarder.
De områden som berörs av nedskärningarna är bland annat it, finans, strategi och kommunikation.
Hur många jobb som försvinner vid huvudkontoret i Solna är ännu inte känt. Vattenfall har cirka 20 000 anställda.

Föräldrar i Västerort: Så väljer vi lag till våra barn

20 september, 2017 zoox 0

Föräldrar i Västerort: Så väljer vi lag till våra barnStora draken eller laget mitt i byn? Satsning eller myspys? Vad avgör vilken fotbollsklubb man väljer till sina barn om man bor i Västerort? Vi samlade fotbollsföräldrar från tre olika klubbar för att höra hur snacket går. Skönaste segern är mot BP.
Sex föräldrar, tre olika klubbar. Hur hamnade deras barn där? Vår föräldrapanel svarar. Från vänster: Jenny Sjöqvist, Sofija Torebo Strindlund, Tomas Ljung, Pia Yman, Stefan Nerlich och Monica Häger. Foto: Mikael Andersson
I Brommapojkarnas klubbhus på Grimsta sitter sex föräldrar från tre olika klubbar: ”byalagen” FK Bromma och Hässelby SK och så Västerorts stora drake: Brommapojkarna. Hur valde de klubb till sina barn?
Tomas (HSK): Det var fotbollsskolan. Då var det mer en social grej, att de skulle hamna tillsammans med sina klasskompisar.
Jenny (BP): Mina tjejer började i HSK. För två år sen kände de att de ville gå vidare och utvecklas lite, då var BP deras val, det passade dem bät..

No Picture

Fullt på gravölen för billigt hak i Vasastan

20 september, 2017 zoox 0

Fullt på gravölen för billigt hak i VasastanNyheten om att ett ölsjapp i Vasastan lägger ner från och med imorgon fick stammisarna att gå samman. Redan tidigt på onsdagskvällen var stället fullt. Det var tidigare i dag som StockholmDirekt kunde berätta att Treat på Roslagsgatan i Vasastan nu stänger efter en mångårig konflikt med bostadsrättsföreningen i huset.
– Vi skulle klara av deras höjning men inte med de ölpriser vi har nu. Jag skulle tvingas höja. Men det vi är kända för och det våra kunder uppskattar är de låga priserna, sa en nedstämd Daniyel Destici som drivit stället i nära ett decennium.
Ölhaket tvingas lämna krogstråk
Nyheten om den nära förestående stängningen spreds som en löpeld bland stockholmare som gillat att det funnits plats för ett enklare ställe med billig öl på det som håller på att bli ett lite finare krogstråk.
Efter en uppmaning på Facebook samlades stammisar och andra Treat-supportrar tidigt på onsdagskvällen för att dricka gravöl.
Tusentals väntas till gr..

No Picture

”Lämnande min dementa mormor på fel adress flera gånger”

20 september, 2017 zoox 0

”Lämnande min dementa mormor på fel adress flera gånger”Mickaela Bergholtz känner sig orolig varje gång hennes dementa mormor ska hämtas eller lämnas med ”turbunden resa”. Efter flera incidenter känner hon sig inte längre säker på att mormodern blir lämnad på rätt adress. Sedan augusti har kommunen ett nytt avtal med MyCab som sköter så kallat ”turbunden resa” i Täby, resor inom kommunen till bland annat daglig verksamhet.
Mickaela Bergholtzs mormor åker till och från sin dagliga verksamhet med tjänsten och upplevelsen har för det mesta varit så dålig att mormodern inte vill lämna hemmet längre.
Listan är lång gällande händelser som skett och varje gång är det en ny chaufför, enligt Mickaela. Ibland kommer de sent eller inte alls.
Vid flera tillfällen har mormodern lämnats på fel plats eftersom chaufförer frågat henne om adressen och då har mormodern sagt sin gamla adress. Vid ett tillfälle har mormodern lämnats helt ensam en bit bort från hemmet.
– Hon hittade inte hem. Jag var hemma..

No Picture

Odén besviken över truppens inställning

20 september, 2017 zoox 0

Odén besviken över truppens inställningEn och en halv sprakande period i premiären mot Nacka har Väsby följt upp med mer tveksamhet och i onsdags blev det rejäl bakläxa mot nykomlingarna Tyresö Hanviken.  I slutperioden gjorde hemmalaget fyra mål och vann med 5–1 (0–0, 1–1, 4–0). Väsby har inte fått någon pangstart i östra hockeyettan. Tvärt om. Tränaren Markus Odén var oerhört besviken över insatsen och inställningen efter matchen i Tyresö.
– Killarna kommer oförberedda inför en tuff match. De tror att det här är enkelt och skiter i att ge allt i två perioder. Efter deras 3–1-mål börjar vi skapa chanser och ha ett eget spel. Dessförinnan? Nej, det här var ett riktigt bottennapp. Vi tyckte att det var dåligt i träningsmatchen mot Vallentuna, det här var ännu sämre.
Initialt trodde Väsbytränarna, Odén och Viktor Tuurala, att det fanns en trötthet beroende på att man bara hade tre femmor att tillgå. Efteråt såg Odén engagemanget som ett större bekymmer.
– Visst, vi har en hel del skador..

No Picture

Blir skyddsjakt: Varg närmade sig ett barn

20 september, 2017 zoox 0

Blir skyddsjakt: Varg närmade sig ett barnI början av veckan sa länsstyrelsen nej till skyddsjakt på varg, nu vänder man i frågan. Bland annat efter att en varg varit närgången mot ett barn, enligt länsstyrelsen. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om skyddsjakt på en av vargarna som rört sig i Vallentuna och Norrtälje.
– Det stämmer att ett sådant beslut är beviljat, säger Jonas Johansson kommunikationschef länsstyrelsen Stockholm.
Beslutet har tagits efter morgonens incident när ytterligare en hund dödats, denna gång i Kårsta, Vallentuna.
– Men vi har också en annan incident från gårdagen då en varg ska ha varit närgången mot ett barn, säger Jonas Johansson.
I början av veckan sa länsstyrelsen nej till skyddsjakt men har nu alltså vänt. Vilken av de två vargarna som ska skjutas kan inte Jonas Johansson svara på för tillfället.

No Picture

Starka prestationer i crossfit

20 september, 2017 zoox 0

Starka prestationer i crossfitDeltagarna från Crossfitverket Ekerö visade prov på styrka under Uppsala Throw up nyligen. Uppsala Throw up är en partävling bestående av en kille och en tjej som främst riktar sig till nybörjare och utövare med mindre tävlingsvana inom crossfit.
Fina prestationerTotalt deltog 90 lag i tävlingen som var utspridd över två dagar och hade tre tävlingsmoment på lördagen och tre moment på söndagen, plus efterföljande finalmoment dit de tio bästa paren tog sig.
Från Crossfitverket ställde tre par upp och samtliga stod för fina prestationer.
Efter två dagars tävlande och sex delmoment lyckades Michael Brustad med Sofie Anlert samt Johan Svensson med Michaela Tallqvist slå sig in bland topp tio och ta sig till final.
För Fredrik Lilja och Helena Gudasic räckte det inte hela vägen då de slutade på en 17:e plats.
Finalen blev väldigt spännande där bägge tävlingsparen från Ekerö höll jämna steg under större delen av tävlingen.
Efter flera fina prestationer och bra s..

No Picture

Nytt kafé vill ta över Stockholm – med gröt

20 september, 2017 zoox 0

Nytt kafé vill ta över Stockholm – med grötNu har de tomma lokalerna på Hantverkargatan fått nytt liv. I tisdags öppnade ett kafé som satsar på – gröt. Lokalerna på Hantverkargatan 32 har stått tomma sedan restaurangen Hvg32 stängde igen förra året. I maj tog Birgitta Andersson och Ulrika Ögren över lokalerna – och efter månader av ombyggnad kunde de på tisdagsmorgonen öppna dörrarna till Grain Café.
De vill vara Kungsholmens nya after work-ställe
– Kaféer finns det hur många som helst så vi har valt bort mackorna och satsar på havregrynsgröt. Det är poppis med ”superfood” som gojibär men i havren, som också är mycket i ropet nu, har vi ju vår egna svenska superfood, säger Ulrika Ögren.
Hämtat inspiration utomlandsGröt med olika sorters topping, som äpple, lingon och blåbär, är alltså basen i Grain Cafés verksamhet. Inspirationen har de hämtat från New York, Berlin och Köpenhamn. Förutom grötfrukost har kaféet även kornotto-lunch, risotto av korngryn, tillsammans med olika grytor.
– ..

No Picture

Stängslet som får hundägarna att koka

20 september, 2017 zoox 0

Stängslet som får hundägarna att kokaÖstermalms hundar har förlorat en favoritplats. En ny inhägnad upprör hundägarna i kvarteret. Parken i kvarteret Krubban, i korsningen Styrmansgatan/Linnégatan, har länge varit en populär rastplats för områdets hundägare. Tills nu. Istället för en grönskande gräsmatta möts hundarna numera av en inhägnad och skylten ”rastning av hundar förbjuden”. Agneta, som brukar besöka parken med Jack russell terriern Rocky, är en av många som reagerat.
– Jag kokar. Vi är många som känner oss utestängda. Stadens grönområden krymper och alla har inte energin eller möjligheten att gå långt med sin hund så då blir ett sådant här ställe jätteviktigt. Det är jättebra att parken rustas upp, men vem har bestämt att vi inte är välkomna?
BILDSPECIAL: Sådan stockholmare, sådan hund
Mary Anne Vardy, förvaltningsområdeschef på statens fastighetsverk, förklarar att stängslet finns där för att skydda gräsmattorna under vintern.
– Vi är medvetna om att många rastar sina hundar..

No Picture

Här kan Hässelby få en helt ny stadspark

20 september, 2017 zoox 0

Här kan Hässelby få en helt ny stadsparkSkateboardramp, utegym och ytor att hänga på. Det skulle kunna bli innehållet i Hässelbys nya stadspark som planeras mellan Melongatan och Friherregatan. Den rödgrönarosa majoriteten i Hässelby-Vällingby vill att stadsdelen ska ansöka om pengar för en ny stadspark mellan Melongatan och Friherregatan i Hässelby.
– En stadspark där skulle binda ihop Hässelby gård och Hässelby strand. Det ska finnas aktivitetsytor men det är upp till förvaltningen i dialog med trafikkontoret och medborgarna att ta fram ett förslag på innehållet, säger Kadir Kasirga (S), ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.
Tanken är att ansöka om pengar från projektet ”Grönare Stockholm” för att finansiera stadsparken. Nu på torsdag tas förslaget upp i stadsdelsnämnden som en del i en större rapport. På fredag ska förvaltningen träffa trafikkontoret för att diskutera förslaget.
– Om rapporten klubbas igenom skickar vi vidare förslaget till trafikkontoret och trafikborgar..

No Picture

Här kan Täby få löparbana på taket

20 september, 2017 zoox 0

Här kan Täby få löparbana på taketTa hissen upp till springturen. Ja, det kan kommer bli möjligt på ett hustak i västra Roslags-Näsby. I framtida nybyggnadsområde i västra Roslags-Näsby kommer bland annat företaget DGF att bygga. De ska uppföra hus som ska rymma alltifrån matbutik och fyra våningar skola till ett hotell. Men det som verkligen sticker ut är att man tittar på möjligheten att få på plats en löparbana. På taket!
– Hur det i slutändan blir vet vi inte än, men vi ska titta på om det är möjligt, säger Mattias Gunnarsson, på företaget.
LångsiktighetAtt det blir någon form av möjlighet till utomhusaktivitet är i stort sett klart. Om inte en löparbana, så är ett utegym inte omöjligt.
– Eftersom vi är långsiktiga ägare så ser vi ett stort värde i att våra hyresgäster får möjlighet att aktivera sig, säger Mattias Gunnarsson.
Han stänger inte helt möjligheten för att aktivitetstaket kommer att vara till för fler än de som bor och verkar i huset.
Löparbanor på tak finns redan idag,..

No Picture

För het för Fittja – nu hajpas väggmålningen ”Rest in Peace” av kultureliten

20 september, 2017 zoox 0

För het för Fittja – nu hajpas väggmålningen ”Rest in Peace” av kulturelitenDen togs ner i maj. Botkyrka kommun vill helst att den ska fortsätta ligga nedpackad i ett förråd. Men den omstridda målningen ”Rest in peace” väcker intresse i konstvärlden utanför Botkyrka. Och målningens ägare Ninep Solagha räknar med att den kommer att ställas ut igen. Vilkas liv är det som får sörjas i det offentliga?
–Vi har nog inget föremål som är så laddat här på MKC.
Leif Magnusson, chef på Mångkulturellt centrum, visar efter lite övertalning upp den drygt 4×7 meter stora målningen, som sedan i maj ligger nedmonterad i ett av kulturcentrets låsta förråd.
Under våren och sommaren var det han som ganska ensam fick försvara målningen mot kvällstidningsrubriker som ”Här är rånaren hjälte och hyllas på kommunens vägg”.
– Det var ett mediadrev. Hela den nationella diskussionen om kriminella parallellsamhällen i förorterna ramlade rakt in i den här målningen. Och det blev en avhumanisering av de tre kil..

Tvekan efter massiv kritik mot bygge i Viksjö

20 september, 2017 zoox 0

Tvekan efter massiv kritik mot bygge i ViksjöBoende i Viksjö har slutit upp emot planerna på 200 lägenheter i ett skogsparti vid Fastebolvägen. Nu vill både styrande politiker och opposition lyssna in kritiken innan de tar ställning till ett konkret förslag i höst. Maria Blixt är en av de boende som engagerat sig i frågan. Foto: Privat
– De här planerade husen skulle hamna mitt i ett skogsparti som är granne med en förskola, en mellanstadieskola och en lekpark. Skogen används jämt av både barn och vuxna. Här verkar inte tjänstemännen ha gjort tillräcklig research, säger Maria Blixt, som bor alldeles intill skogen.
Hon är inte ensam om kritiken. Boende i närheten har organiserat sig och startat en Facebookgrupp där de samlar information om projektet. Några medlemmar har skickat in en skrivelse till kommunen med punkter som de menar talar emot bygget. Till exempel pekar de på kommunens egna beräkningar om att trafiken skulle öka med 600 fordonsrörelser per dygn på Fastebolvägen, alldeles..

No Picture

Drag under galoscherna för nya skoaffären

20 september, 2017 zoox 0

Drag under galoscherna för nya skoaffärenIsak Issa säljer numera skor i sin skomakarbutik i Vallentuna centrum. Och det går fint, berättar han. – Vi har sålt runt hundra par och då har vi varit igång med skoförsäljningen i en knapp månad, säger skomakaren Isak Issa.
Det var fastighetsägaren som gärna ville se en skobutik i centrum. Och kanske var det inte så konstigt för skomakaren Isak att gå över till att även sälja skor.
– Men det ska vara kvalitet på skorna. Jag säljer Rieker och Lloyd, säger Isak.
Han har haft sin skomakarbutik med nyckeltillverkning och kemtvätt i Vallentuna sedan 1992.
– Alla känner apan, säger Isak och skrattar.
Som Vallentuna Nyheter tidigare rapporterat blev det en felkonstruktion av det nya torget vid Isaks butik.
– Hittills har 17 personer ramlat här. Tre damer har gjort sig ordentligt illa. Men nu har de lovat att plana av här utanför, i oktober.
Isak pekar mot butikens ingång, där det numera står flera betongsuggor och en skylt för att inte fler ska göra..

No Picture

Stockholms stad åkte på storböter

20 september, 2017 zoox 0

Stockholms stad åkte på storböterStaden har dömts att betala fler hundra tusen kronor till företaget Actic som driver Högdalens simhall. Samtidigt tar staden tillbaka driften av simhallen. De styrande politikerna i Stockholm har hamnat i en tvist med träningsföretaget Actic, som driver bland annat Högdalens simhall. Actic har drivit simhallen i fem år och staden lovade att renovera hallen under avtalsperioden.
Under renoveringen skulle företaget få betala en lägre avgift till staden, problemet är bara att renoveringen aldrig blev av. Skälet: Inga anbud kom in. Därefter har Stockholms stad fortsatt att kräva full betalning av Actic.
LÄS ÄVEN Högdalens simhall stänger i ett halvår
– De har kunnat hålla öppet hallen som vanligt hela tiden, därför har vi inte sett någon anledning att sänka avgiften, säger Alexander Lindholm, (S), tf idrottsborgarråd.
Företaget å sin sida menar att det finns inskrivet i avtalet att de har rätt till lägre avgift trots att staden inte lyckats renovera hallen..

No Picture

Billigt ölhak tvingas lämna krogstråk

20 september, 2017 zoox 0

Billigt ölhak tvingas lämna krogstråkNu är det slut med billig bärs på Roslagsgatan: efter kraftig hyreshöjning och en mångårig konflikt med bostadsrättsföreningen släcker krogen Treat idag ner. ”Det är kört, de vill ha en finare gata”, säger Treats bedrövade ägare. Bostadsrättsföreningen vill ha ett lyxigare ställe. Högre priser och kortare öppettider.
I nästan ett decennium har Daniyel Destici basat över sitt lilla krypin Treat i Vasastan. Koncept: 18-årsgräns och ölpriser långt under Stureplansnivå. Men efter idag onsdag bommar han igen. För gott.
Krogen och hyresvärden, en bostadsrättsförening, har tvistat i åratal i Hyresnämnden utan att komma överens. Det har gällt öppettider, möblerna på uteserveringen, störande av boende, och – hyran.
Efter kraftig hyreshöjning – nu förlorar ”vinylgatan” en butik
– Vi skulle klara av deras höjning men inte med de ölpriser vi har nu. Jag skulle tvingas höja. Men det vi är kända för och det våra kunder uppskattar är de låga priserna, berättar e..

No Picture

Nu öppnar Järfällas megastora hoppland

20 september, 2017 zoox 0

Nu öppnar Järfällas megastora hoppland4 000 kvadratmeter trampoliner, hinderbanor, fotboll och minigolf. Nu öppnar Järfällas nya trampolinpark. Vi strävar efter att kunna lära ut trampolin till de som är här.
När Järfälla Tidning besökte Jump Yard i Veddesta sist var den gamla lagerlokalen helt tom, så när som på en ensam trampolin i mitten.
Nu är grundaren Pelle Möller och hans kolleger redo för invigning – med betydligt fler aktiviteter på plats. Något försenat, på grund av inväntan av trampolinleveranser.
– Det är många som hört av sig om när vi ska öppna, några rätt besvikna eftersom de hade planerat in sina barns födelsedagskalas här, berättar Pelle.
Det blir det ändring på nu, när Jump Yard slår upp dörrarna på fredag.
Lokalen har nu fått 64 trampoliner, dodgeballplan och basketplan på studsmattor, ”foam-pit” (ett hål fyllt med mjuk skumgummi ovanpå trampoliner) och ninja-banor. I en hörna anlägger man en konstgräsplan för fotboll och en hinderbana för barn. En trappa upp byggs..

No Picture

”Låt oss alla ta vårt ansvar”

20 september, 2017 zoox 0

”Låt oss alla ta vårt ansvar” ”När jag växte upp fanns en stark vilja att samarbeta”
n Det har aldrig hänt att våra lokala artister blir offentligt kränkta av sina egna. Vi i orten brukar tvärtom uppmuntra våra artister och ge dem vårt stöd. Det vi ser i dag har aldrig tillhört förortens värderingar och jag vill inte att det ska vara en del av förorternas framtid.
Det är mycket som behöver göras på flera fronter, inte minst inom politiken och polisen. Men även vi, medborgare i Järva, måste påminna oss om hur det en gång var och hur vi kan åstadkomma en förändring. I dag har jag sett hur barndomsvänner skjuter varandra för småsaker och att våra ungdomar säljer och använder droger öppet. Tidigare skedde uppgörelserna i kriminella kretsar. I dag kan alla vi som rör oss i det offentliga rummet drabbas.
Jag har många gånger hört medborgare säga att de är rädda att befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt, när skjutningar inträffar. Vi som är uppvuxna här ska inte behöva ha en klump i mage..