No Picture

Så vill politikerna göra vården mer jämlik

22 februari, 2018 zoox 0

Så vill politikerna göra vården mer jämlikHur nöjda patienterna i Söderort är med sin vårdcentral skiljer sig mycket. Det visar en enkätundersökning från SKL. Så här vill politikerna göra vården mer jämlik. NyheterPublicerad 06:30, 22 feb 2018Helhetsintrycket av vårdcentralerna i Söderort skiljer sig mycket. Det visar en enkätundersökning från 2016 som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort. I topp kan man hitta Hökarängens vårdcentral där 93 procent av patienterna är nöjda och i botten hamnar Rågsved där siffran hamnar på låga 50 procent.
Flera av de vårdcentraler som hamnar i botten ligger i utsatta områden vilket oppositionsborgarråd Dag Larsson (S) förklarar så här.
LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android
– Jag tror att vårdcentraler i utsatta områden har för lite resurser idag. En sämre hälsa, tyngre patienter blir en ond cirkel, säger han och understryker att Socialdemokraterna vill satsa 400 miljoner kronor mer på primärvården.
Det löftet ger inte Anna Starbrink (L), hälso- ..

No Picture

Här är Söderorts populäraste vårdcentraler

22 februari, 2018 zoox 0

Här är Söderorts populäraste vårdcentralerDet är stora skillnader i popularitet mellan Söderorts vårdcentraler. Vi har samlat hela listan och besökt den som rankas högst. NyheterPublicerad 07:02, 22 feb 2018– Är ni från tidningen? Det här är den bästa vårdcentralen i hela stan. Det jobbar bara änglar här, ropar Bosse Halvarsson som är på väg ut från Hökarängens vårdcentral en grå februarieftermiddag.
När Bosse fick veta att en ny vårdcentral planerades i Hökarängen ställde han sig genast i kö, och sen dess har han inte varit annat än nöjd. Men om han hade listat sig idag hade han inte fått plats på ett bra tag framöver.
När Stockholmshem 2014 gjorde en undersökning om vad boende i Hökarängen helst ville ha till sitt område var vårdcentral det som stod högst upp på listan. Innan vårdcentralen hade öppnat hade ungefär tusen personer anmält intresse av att få lista sig.
LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android
– Vi kände oss hitropade och märkte att det fanns ett stort behov av vård i områ..

No Picture

”Vi behöver alla blodgrupper”

22 februari, 2018 zoox 0

”Vi behöver alla blodgrupper”Varje minut går det åt en blodpåse i den svenska sjukvården. Samtidigt fortsätter antalet blodgivare sjunka. – Alla blodgrupper behövs, säger Lisa Håkansson, sjuksköterska på Blodbussen. NyheterPublicerad 08:00, 22 feb 2018Kan det vara till hjälp för någon annan så är det värt det
Bara i Stockholms län används ungefär hundra liter blod varje dag. Sjukvården är beroende av att människor lämnar blod. Men antalet blodgivare sjunker för varje år.
2015 lämnade cirka 43 086 personer blod. 2017 hade den siffran sjunkit till drygt 40 000 – en minskning med nästan 3 000 blodgivare.
– Det är ont om blodgivare och har varit lite ont om blodpåsar en tid nu. Vi har lyckats lösa det och hjälpas åt mellan landstingen när det krävts – men vi behöver fler blodgivare, säger Lisa Håkansson, sjuksköterska på Blodbussen.
Tillgången på alla blodgrupper behöver bli större.
– Många tänker att ”jag har ju en så vanlig blodgrupp så det behövs säkert inte”. Men när den är vanlig så..

No Picture

Sålde Bingolotter – köper ponny

22 februari, 2018 zoox 0

Sålde Bingolotter – köper ponnyInför julen sålde Väsby ridklubbs medlemmar Bingolotter och kalendrar med något alldeles särskilt i sikte: en ny ridskolehäst. Nu har de råd. – Vi borde nästan döpa den till Bingoberra eller något, säger styrelsemedlemmen Louise Bergvall skämtsamt. NyheterPublicerad 08:23, 22 feb 201847 686 kronor. Så mycket fick Väsby ridklubb in på sälja Bingolottos julkalendrar och lotter inför julen. Pengarna räcker till att köpa en ny ponny eller liten häst till ridskolan.
– Vi sade från början att pengarna ska gå till att köpa en häst, så att folk visste vad målet var. Vi borde nästan döpa den till Bingoberra eller något för att markera hur vi hade råd med den, skämtar Louise Bergvall, styrelseledamot och lottsamordnare.
Ponnyn blir ett välkommet tillskott i den växande ridskoleverksamheten. Kommunen bygger ett nytt ridhus och fler boxplatser, så med fler hästar kommer fler kunna rida. Men dessa måste klubben köpa in, och de kostar uppåt 70–80 000 kronor.
– Hästar ..

No Picture

Här ska den nya grundskolan ligga

22 februari, 2018 zoox 0

Här ska den nya grundskolan liggaEn ny stor grundskola i Huvudsta – eller fyra mindre på olika platser i Solna. Det är en av de frågor som Solnaborna har att ta ställning till i kommunalvalet. NyheterPublicerad 01:15, 22 feb 2018Med bara ett drygt halvår kvar till valet har Alliansen beslutat att dra igång planarbetet för en ny grundskola i Huvudsta med plats för 700–900 elever.
När det så kallade inriktningsbeslutet togs i kommunstyrelsen i veckan yrkade S, V, och MP på återremiss för att få fram ett bättre beslutsunderlag. Oppositionen ifrågasätter bland annat placeringen i korsningen av Armégatan och Storgatan.
– Spontant känns det tveksamt att bygga en skola på en gammal bensintomt i en hårt trafikerad korsning, säger Miljöpartiets gruppledare Bernard Huber.
I det planarbete som nu drar igång ingår även en nedläggning av Tallbackaskolan. Eleverna ska successivt flyttas över till den nya skolan.
– Vi vill behålla Tallbacka som skoltomt. Det finns ett stort lokalbehov framöver. Fler..

No Picture

Person knivhuggen på perrongen

22 februari, 2018 zoox 0

Person knivhuggen på perrongenSlussens tunnelbana är avstängd. Anledningen är att en person ska ha blivit knivhuggen på perrongen. Nu söker polisen igenom tunnelbanevagnarna. NyheterPublicerad 20:13, 21 feb 2018Tunnelbanans linjer stannar inte i Slussen sedan kl 19:50 efter ett beslut av polisen. Anledningen är att det har varit bråk på perrongen.
– Vi fick ett samtal om bråk och när patrullen var på plats hittade vi en person som skadats med stickvapen. Anledningen till att tunnelbanetågen står stilla är att vi nu söker igenom tågen för att se om gärningspersonen, eller gärningspersonerna, tagit sig in i någon av vagnarna, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.
I nuläget finns ingen mer information om händelsen men enligt Aftonbladet har personen blivit knivhuggen.
UPPDATERING: Enligt polisen är tågen nu genomsökta och tågstoppet är hävt. Brottsoffret är förd till sjukhus med ambulans.
LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

No Picture

Kallinge-Ronneby grusade play off-drömmen

22 februari, 2018 zoox 0

Kallinge-Ronneby grusade play off-drömmenVäsby Hockey spelar säsongen sista match mot Visby/Roma på söndag. Lagets längtan efter play off fick ett slut med 3–6 (1–2, 1–2, 1–2) mot Kallinge-Ronneby i kväll. – Vi är inte tillräckligt bra, konstaterade backen Sebastian Cederbrant. SportPublicerad 23:15, 21 feb 2018Jag trodde att vi hade chans att vinna och ta oss till play off
Det fanns tvivel om skottstatistiken i första perioden kunde vara riktig, men oavsett ger officiella 7–27 en bild av puckregnet som Väsbymålvakten Måns Johansson hamnade i. Att Väsby skulle vara på desperat segerjakt syntes så långt inga tecken på. Blekingelaget fick gasa ostört och det var kattens lek med råttan.
I andra perioden blev det en fascinerande scenförändring. Det började med att Christoffer Gozzi hade sin andra ramträff. Han hade ett ribbskott i första perioden, nu tog pucken i stolpen och det hade bara gått 55 sekunder.
Därifrån och 15 spelminuter framåt var det väsbyiterna som stod för grannlåten. Fle..

No Picture

Västerortsbo ställer ut konst om unga flyktingar

21 februari, 2018 zoox 0

Västerortsbo ställer ut konst om unga flyktingarKonstnären Hadi Qasemi tar bladet från munnen med en politisk utställning om livet som ung afghansk flykting i Stockholm 2018. ”Jag kunde inte stå och se på längre”, säger Brommaplansbon. NyheterPublicerad 16:54, 21 feb 2018När vi intervjuade Hadi Qasemi för två år sedan var han ny i Sverige och vi pratade om hans nyupptäckta kärlek till Veronica Maggio, semlor och konsten. ”Jag ska bli den största konstnären i Sverige”, lovade Qasemi, som då var bosatt i Spånga.
Hadi i Spånga om flykten över Medelhavet: ”Han grät och ville ge upp”
Den i dag sjutton år gamla konstnären bor i dag i Bromma, där han kämpar vidare för sin dröm.
– När vardagen pågår vid Brommaplan är det full aktivitet hemma i min lägenhet. Jag kan inte sluta tänka på vad som händer runt om i världen, säger Hadi Qasemi, som har premiär för sin första konstutställning i mars.
”Gillar inte politik”Utställningen ”Här ska vi inte dö”, handlar enligt konstnären om medmänsklighet. ..

No Picture

INSÄNDARE: Det är något fel på bilden av Bagis

21 februari, 2018 zoox 0

INSÄNDARE: Det är något fel på bilden av BagisVisst har Bagis förändrats, men det är långt ifrån alla som känner igen sig i bilden av en hipster-stadsdel, skriver Ulf Jederlund. DebattPublicerad 18:30, 21 feb 2018Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!
”Jag har under en tid förundrats av bilden av stadsdelen Bagarmossen som en ”hipsterstadsdel” som utvecklas med allt jämnare och tätare mellanrum i bladet. Och nu känns den inte kul längre. Visst har stadsdelens befolkning förändrats, men ännu är det väldigt långt kvar innan en majoritet av oss som bor här känner igen oss i beskrivningen, och än mindre i friserade polisonger, surdegsbröd för 50 kronor frallan och kombucha. Jag tycker det är orättvist, och lite inskränkt, att pressen skildrar till exempel Lilla Bagis, Centan och nu senast kombucha-entreprenörer på bästa redaktionella plats – i vad som i mina ögon liknar ..

No Picture

Täby har påbörjat strandpromenaden – men Vallentuna dröjer

21 februari, 2018 zoox 0

Täby har påbörjat strandpromenaden – men Vallentuna dröjerPromenadvägen runt Vallentunasjön som planerats sedan länge har börjat byggas i Täby. Men i Vallentuna dröjer det. NyheterPublicerad 19:13, 21 feb 2018I maj 2016 skrev vi för första gången om att Vallentuna och Täby kommun hade planer på att bygga en strandpromenad runt hela Vallentunasjön. Täby har nu påbörjat en del. Nu ligger en 1,2 kilometer lång väg klar vid strandkanten av sjön.
Henny Wendel-Wallin som ofta promenerar i området är positiv till projektet.
– Det är trevligt att kunna gå vid vattnet. Men det får inte bli en för bred väg, då blir det cyklister och mopeder där också. Det är alltid trevligt med skogskänsla, säger hon.
1 200 meterNiklas Wennberg, projektledare på Täby kommun, berättar att kommunen började röja redan 2016.
– Nu bygger vi en etapp som är ungefär 1 200 meter lång. Den går från i höjd med Mellansjö skola och 1,2 kilometer söderut, säger han.
Vägen slutar nu ungefär där hagmarken i närheten av Såstah..

No Picture

JUST NU: Person knivhuggen på perrongen

21 februari, 2018 zoox 0

JUST NU: Person knivhuggen på perrongenSlussens tunnelbana är avstängd. Anledningen är att en person ska ha blivit knivhuggen på perrongen. Nu söker polisen igenom tunnelbanevagnarna. NyheterPublicerad 20:13, 21 feb 2018Tunnelbanans linjer stannar inte i Slussen sedan kl 19:50 efter ett beslut av polisen. Anledningen är att det har varit bråk på perrongen.
– Vi fick ett samtal om bråk och när patrullen var på plats hittade vi en person som skadats med stickvapen. Anledningen till att tunnelbanetågen står stilla är att vi nu söker igenom tågen för att se om gärningspersonen, eller gärningspersonerna, tagit sig in i någon av vagnarna, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.
I nuläget finns ingen mer information om händelsen men enligt Aftonbladet har personen blivit knivhuggen.
UPPDATERING: Enligt polisen är tågen nu genomsökta och tågstoppet är hävt. Brottsoffret är förd till sjukhus med ambulans.
LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

No Picture

Kravet för att flytta: 10 miljoner kronor

21 februari, 2018 zoox 0

Kravet för att flytta: 10 miljoner kronorSöderortsbor vill att gården Lilla Sickla öppnas för allmänheten, men då krävs att familjen som bor där flyttar ut. Det gör de gärna – om de får 10 miljoner kronor. NyheterPublicerad 19:30, 21 feb 2018Tidningen berättade för ett par veckor sedan att Söderortsbor har skrivit till stadsdelen med en önskan om att 1700-talsgården Lilla Sickla, som ligger i Nackareservatet och ägs av Stockholm stad, öppnas upp för allmänheten.
Gerry och Ligita ”Gittan” Sjöblom har bott på Lilla Sickla i 30 år. De hyr nedervåningen och på 80-talet var det fullt av liv där, med turridning och kafé. Som mest hade de 22 islandshästar på gården och deras två barn har vuxit upp där.
Ville göra gården till OS-kansliDet är inte första gången det pratas om att använda gården till annat. Vid millennieskiftet, när Sverige ansökte om att få ordna vinter-OS 2002, ville man göra Lilla Sickla till OS-sekretariat.
– Då erbjöds vi en trea i Årsta, men hur skulle vi kunna flytta dit?..

No Picture

Nio rattfyllerister tagna på 24 timmar

21 februari, 2018 zoox 0

Nio rattfyllerister tagna på 24 timmarSenaste dygnet har Huddingepolisen rapporterat nio rattfyllor. ”Det visar hur vanligt förekommande rattfylleri är”, skriver Facebook-polisen Reine Berglund. NyheterPublicerad 16:17, 21 feb 2018På ett dygn har Huddingepolisen rapporterat nio misstänkta rattfyllor.
”Ni läste rätt. Våra alerta poliser i Huddinge har under ett dygn rapporterat nio misstänkta rattfyllerister”, skrev Reine Berglund på Huddingepolisens Facebook vid 15-tiden på onsdagen.
Bara inom loppet av en och en halv timme, strax efter midnatt, gjordes tre ingripanden:
00.52, Kungens kurva: En polispatrull stannar en förare som blåser positivt. Hen tas med för vidare kontroll på polisstationen.
01.23, Vårby allé: En polispatrull stannar en förare som blåser positivt. Hen tas med för vidare kontroll på polisstationen.
02.30, Kungen kurva: En polispatrull stannar en förare som blåser positivt. Hen tas med för vidare kontroll på polisstationen.
”Det här kan vara en tankeställare för de ..

No Picture

Misstänkta för handgranaten i Vårby gård släpps

21 februari, 2018 zoox 0

Misstänkta för handgranaten i Vårby gård släppsDe två 18-åringar som i veckan greps misstänkta för att ligga bakom granatexplosionen som dödade en man i Vårby gård har nu släppts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår dock. NyheterPublicerad 16:23, 21 feb 2018Under onsdagen hölls förhör med de två misstänkta männen.
– Jag har efter förhör släppt de båda misstänka. Misstankarna kvarstår men har inte stärkts, varför jag gör bedömningen att inte begära dem häktade, skriver åklagare Ida Arnell i ett mail till HuddingeDirekt.
Hon vill inte uttala sig om varför männen är misstänkta eller vilken koppling de har till Vårby gård.
Männen anhölls i sin frånvaro i måndags och greps i sina bostäder under tisdagsmorgonen. De är skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och allmänfarlig ödeläggelse.
– Vi har rubricerat händelsen som allmänfarlig ödeläggelse eftersom de har åstadkommit en explosion som framkallat fara för en..

No Picture

Idé för forna polistomten: krog och studentlyor

21 februari, 2018 zoox 0

Idé för forna polistomten: krog och studentlyorStudentlyor, äldrebostäder men också restaurang och fik. Det ser en bostadsbyggare framför sig på tomten där det före detta polishuset i Vallentuna låg. Men vad anser kommunen? NyheterPublicerad 16:29, 21 feb 2018Fastighetsbolaget Bosmycket AB har lämnat in ett exploateringsförslag till Vallentuna kommun för hur tomten där gamla polishuset ligger skulle kunna användas i framtiden (korsningen Allévägen-Gärdesvägen).
– Allt beror på vad vi skulle få för bygglov, men vi tänker oss ett 50-tal enheter totalt, fördelat på ungefär hälften studentbostäder och hälften lägenheter för äldre. Då menar vi lite friskare äldre, inget regelrätt vårdboende, säger Anders Danielsson, vd på Bosmycket Fastighet AB.
Vill bygga restaurangBolaget vill även bygga en restaurang, både för de boende och för allmänheten, i kombination med en kafeteria, samt gemensamma utrymmen för studier och för umgänge.
– Inget är spikat än utan detta är en idéskiss över hur vi tän..

No Picture

ISM-silver i Gävle för Isabella

21 februari, 2018 zoox 0

ISM-silver i Gävle för IsabellaIsabella Andersson slog till med ett silver på inomhus-SM i Gävle. SportPublicerad 16:30, 21 feb 2018FRIIDROTT. Bollstanästjejen Isabella Andersson, som tävlar för Tureberg, visar gryende form 2018. Häromveckan tog hon brons i ”Nordenkampen” och den gångna helgen fortsatte hon att visa fin form.
På inne-SM, i Gävle, slog hon nämligen till med ett silver på 1 500 meter. Det bådar gott för 2018.

No Picture

Slaget mot pendlarna – skip stop kvar längre

21 februari, 2018 zoox 0

Slaget mot pendlarna – skip stop kvar längreSkip stop består – i alla fall året ut. Några fler avgångar under våren är inte att räkna med. Men från och med 2019 är snabbtågen historia. NyheterPublicerad 16:31, 21 feb 2018Så är läget när dimman börjar lätta efter alla utspel och beskyllningar om vems felet egentligen är att hundratals pendlare sedan december stått på perrongerna i Ulriksdal, Häggvik, Norrviken och Rotebro och sett pendeltågen åka förbi mitt i rusningstid.
Politikerna var ursprungligen överens om att den nya tidtabellen var bra – ändå tills pendlarna och till sist även politikerna insåg vad den egentligen innebar. Då skyllde man lika enstämmigt på dålig information från Trafikverket.
LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android
– Vi har varit väldigt tydliga och hela tiden avrått från skip stop. Det har vi protokoll på, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
I december började i alla fall den nya tidtabellen gälla. Pendlarna i norrort rasade när trafiken halverades i ..

No Picture

Respekt i motionsspåret – Vallentunaborna hyllas

21 februari, 2018 zoox 0

Respekt i motionsspåret – Vallentunaborna hyllasSkidklubben hoppas att gående inte ska gå i de nydragna skidspår. Nu har en Vallentunabo hyllat ”samarbetet”. NyheterPublicerad 16:33, 21 feb 20180707131816
Brottby SK flaggade i början av veckan om att de skulle ha en tävling på onsdagskvällen på Össeby IP. Klubben drog därför skidspår på 2,5 kilometer längs elljusspåret.
”Hoppas att det inte blir söndertrampat”, skrev Gunnar Högberg som är aktiv inom skidsektionen i Brottby SK på Facebook efter att de dragit spåren.
– Det är ofta problem när man drar spår överhuvudtaget på elljusspåren, att man går och trampar sönder spåren, då går det inte att åka. Ibland har de lite dålig förståelse för det där, de som är vana att gå i elljusspåret, säger Gunnar Högberg.
Nära spåren möter vi Brottbybon Eva Andersson.
– Det är självklart för mig att respektera spåren. Det är det värsta som finns att köra i spår när någon gått i dom, säger Eva.
– Jag går vid sidan om, det är verkligen inte jobbigt. Oc..

No Picture

Målet uppnått för Christian Holmblad

21 februari, 2018 zoox 0

Målet uppnått för Christian HolmbladHan har siktat mot allsvenskan en längre tid. Och efter drygt sju säsonger i division 1 väntar nu äntligen näst högsta serien för Christian Holmblad. – Jag har längtat dit, säger assistkungen från Viby. SportPublicerad 16:40, 21 feb 2018”Jag ska bara gå in och
visa vad jag går för
Efter förra säsongen fanns det visst allsvenskt intresse för Christian Holmblad. 26-åringen hade då gjort 52 poäng (18+34) för moderklubben Sollentuna HC och hade således nyfikna blickar från större klubbar på sig.
Men han blev till slut ändå kvar i SHC. Dock blev det kortvarigt.
Ett par matcher in i säsongen bytte ”Homer” till konkurrenten Väsby. I ”Vilda Väsby” har Christian gjort 32 poäng på sina 29 matcher och trots många poäng såg det ut som han skulle avsluta säsongen uppe i Vilundahallen. Men på transferfönstrets sista skälvande timmar dök det upp ett konkret intresse från Skåne.
– Det kom egentligen från ingenstans, jag hörde om det på eftermiddagen, berättar Hol..

No Picture

Slussenexperter anlitades olagligt – får behålla pengarna

21 februari, 2018 zoox 0

Slussenexperter anlitades olagligt – får behålla pengarnaTrots fällande dom tänker Stockholm stad inte kräva tillbaka den en miljon kronor som olagligt betalats ut till de fyra handplockade Slussenexperterna. NyheterPublicerad 16:46, 21 feb 2018Det var i december 2017 som Högsta förvaltningsdomstolen förkunnade sin dom: stadens direktupphandling av fyra ”experter” som skulle granska nya Slussen-projektet efter valet 2014 var olaglig. Istället för att själva handplocka konsulter, skulle staden ha följt lagen om offentlig upphandling och utannonserat tjänsterna. I och med domen ogiltigförklarades också själva avtalen med konsulterna.
Staden bröt mot lagen i Slussengranskning
Pär Cronhult, chefsjurist som företrätt den grupp som tagit strid mot staden, har sedan dess menat att staden nu måste kräva tillbaka de totalt 924 000 kronorna som konsulterna fick i arvode. Detta trots att de redan utfört arbetet.
– Domen går inte att tolka på något annat sätt, avtalet har nu bedömts vara i grunde..