No Picture

Läger laddat för backflip

26 juli, 2017 zoox 0

Läger laddat för backflipI parkourhallen i Ursvik är det sommarläger med parkour som gäller. – Man får göra massor med volter, säger Love Acosta som är med på lägret. Man får göra nya saker och hålla
på fritt.
Tanken är att varje barn ska få testa parkour och andra aktiviteter under en hel vecka. Barnen hoppar, voltar och gör tricks.
– Man får göra massor av volter, träna och göra tricks, säger Love Acosta.
Brodern Leo tycker också att det är roligt.
– Man får göra nya saker och hålla på fritt.
Det är Street mentality som håller i sommarlägret som är öppet för deltagare några veckor under sommaren. De flesta som deltar är runt 10 till 12 år gamla och enligt ledaren Alexander Nilsson har det varit nästintill fullt under de veckor som lägren har hållit på. Han gillar att leda barnen och lära dem olika parkour-konster.
– Det är kul, fullt upp hela tiden. Barnen verkar också ha kul, säger han.
Under lägret blir det inte enbart parkour. Grupperna åker även och badar, spelar fotboll,..

No Picture

Stökig kväll i centrum

26 juli, 2017 zoox 0

Stökig kväll i centrumDet var riktigt stökigt kring Solna tunnelbanestation på tisdagskvällen. Strax före klockan 18 larmades polisen till stationen sedan en kraftigt berusad man hamnat i bråk med några ordningsvakter. Mannen sprang från platsen innan polisen hann fram, men greps kort därefter. Han är misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.
I samband med bråket fick polisen tips om att en grupp personer setts i området med något som liknade ett handeldvapen. Flera patruller anlände till platsen och gruppen lokaliserades. Det visade sig vara någon form av låtsasvapen.

No Picture

Kollektiv tjejrap siktar mot torget

26 juli, 2017 zoox 0

Kollektiv tjejrap siktar mot torgetNyligen höll Mad Movement en workshop i rap på Kista träff enbart för tjejer. Syftet är att tjejer ska få hjälp med sin rap och slutprodukten blir en gemensam låt som kommer framföras inför publik. Jag vill beröra människor känslomässigt och kanske kunna påverka.
– Workshopen kan lyfta de som vill hålla på med rap, men vill hitta rätt verktyg, säger Sabrina Zutikno, som själv är rappare, från kollektivet Mad Movement.
När tidningen är på plats har workshopen, som är för tjejer mellan 13 och 19 år, precis dragit igång. De första övningarna handlar om att hitta så många rim som möjligt och att skriva en introduktionstext om sig själv utan att använda ordet ”jag”.
– Det utmanar kreativiteten, menar Sabrina Zutikno.
Sabrina säger att många tror att rap måste vara på ett visst sätt. Men här vill hon främja individualiteten hos de som vill hålla på med rap.
– Det ska inte vara så fyrkantigt. Ingen gör det som du, därför vill vi höra just dig, säger Sabrin..

No Picture

Respekt och kärlek vägen till djurens hjärta

26 juli, 2017 zoox 0

Respekt och kärlek vägen till djurens hjärtaPå Vikingagården Gunnes gård har barn i sommar fått lära sig att ta hand om djur. Det är inte enbart rolig kunskap som barnen får med sig. “Personligen tycker jag att det här är jättenyttigt”, säger forngårdspedagogen Carolina Carlqvist. Vi fick se en kyckling som föddes i natt.
Mellan tisdag och fredag under några veckor har barnen fått med sig viktig och rolig kunskap om djur. Forngårdspedagogen Carolina Carlqvist menar att det gör att barnen får respekt för djuren och utvecklar sin empatiska förmåga.
– Absolut, de lär sig hur djuren mår. Om du inte gör det du ska, mår inte djuren bra, säger Carolina Carlqvist som själv är utbildad inom osteologi, läran om ryggradsdjurs skelett.
När Vi i Väsby är på plats går Carolina Carlqvist igenom massor av fakta om får tillsammans med barnen, fåren som är ett av våra äldsta tamdjur. Barnen lyssnar och verkar suga i sig all information, som exempelvis att får alltid måste klippas samtidigt annars kan e..

No Picture

Kommunen lämnar gräsytor oklippta

26 juli, 2017 zoox 0

Kommunen lämnar gräsytor oklipptaÄr det någon som har undrat varför inte kommunen klipper alla gräsytor? Jo, man vill spara lite platser där blommor kan få växa upp, för att hjälpa pollinerande insekter på traven. ”Det vore inga problem att få ihop sin midsommarnattsbukett här
Pollinerande insekter är till exempel bin, humlor och fjärilar. De flyger från blomma till blomma och sprider pollen, så att växterna kan föröka sig. Det är inte bara nödvändigt för växter i naturen, utan även för odlade växter.
Det är därför så många olika aktörer – bland annat Sollentuna kommun – nu gör vad de kan för att hjälpa de pollinerande insekterna på traven. De är nämligen hotade.
– Vi har gjort en del saker som gjort det svårare för pollinatörerna.
Det säger kommunens naturvårdschef Rikard Dahlén.
Med det syftar han bland annat på bebyggelse som har gjort att insekternas boplatser och matplatser försvinner. Ett annat problem är ständig gräsklippning, som gör att blommorna inte hinner växa upp.
För at..

No Picture

Stegräknare ska få barn att röra sig mer

26 juli, 2017 zoox 0

Stegräknare ska få barn att röra sig merFlera studier visar samma sak: svenska barn rör sig för lite. Nu vill en leklandskedja förändra det – med hjälp av stegräknare. Nyligen visade en studie från Karolinska att bara runt 30 procent av de svenska fyraåringarna rör sig tillräckligt på vardagar. Under helgen sjunker siffran till 20 procent. En rapport från Centrum för idrottsforskning i maj visade lika nedslående resultat vad gäller äldre barn och ungdomar. Som ett svar på rapporterna har Leos Lekland börjat sälja stegräknare till barn i Stockholm.
– Jag är själv förälder och vet hur mycket tid barn tillbringar vid skärmen. För barn som inte älskar idrott kan ett besök hos oss vara ett fullgott alternativ, säger Anders Forssten, marknadschef.
Sommarens mobilkamp: Här är varningssignalerna du bör hålla koll på
Den som använder sin stegräknare under ett besök på leklandet och samtidigt registrerar sitt besök på webben, deltar även i en tävling där 70 personer vinner en kickbike varje vec..

No Picture

Laddat för backflip

26 juli, 2017 zoox 0

Laddat för backflipI parkourhallen i Ursvik är det sommarläger med parkour som gäller. – Man får göra massor med volter, säger Love Acosta som är med på lägret. Man får göra nya saker och hålla
på fritt.
Tanken är att varje barn ska få testa parkour och andra aktiviteter under en hel vecka. Barnen hoppar, voltar och gör tricks.
– Man får göra massor av volter, träna och göra tricks, säger Love Acosta.
Brodern Leo tycker också att det är roligt.
– Man får göra nya saker och hålla på fritt.
Det är Street mentality som håller i sommarlägret som är öppet för deltagare några veckor under sommaren. De flesta som deltar är runt 10 till 12 år gamla och enligt ledaren Alexander Nilsson har det varit nästintill fullt under de veckor som lägren har hållit på. Han gillar att leda barnen och lära dem olika parkour-konster.
– Det är kul, fullt upp hela tiden. Barnen verkar också ha kul, säger han.
Under lägret blir det inte enbart parkour. Grupperna åker även och badar, spelar fotboll, tv-spel oc..

EU lägger krokben för Stockholms satsningar på solel

26 juli, 2017 zoox 0

EU lägger krokben för Stockholms satsningar på solelStockholm skulle kunna ha en solelsproduktion på 10-15 procent, istället för dagens 0,5 procent. Men EU-lagstiftning gör att satsningar inte blir lönsamma för kommunen. Jorun Nikander och Christopher Rystedt från Stockholms Hamnar strålar efter skattesänkningarna. Deras solcellsanläggningar drabbas inte av EU-lagstiftningarna. Foto: Jannie Flodman
I juli i år införde regeringen stora skatteavdrag som ska underlätta för större aktörer att välja solel. Stockholms Hamnar är en aktör som gläds åt de nya skattesänkningarna. Deras femte solcellsanläggning invigdes 1 juli, samma dag som regeringens skattesänkningar trädde i kraft.
– Det har blivit mycket mer lönsamt nu, säger projektledaren Christopher Rystedt.
Enligt Stockholms stads beräkningar skulle hela 10 till 15 procent av kommunens energiproduktion kunna drivas på solenergi – jämfört med dagens 0,5 procent. Men trots att staden både vill och kan sänka sin energiförbrukning, kan Stock..

No Picture

Polisen varnar – inbrottsliga härjar på Kungsholmen

25 juli, 2017 zoox 0

Polisen varnar – inbrottsliga härjar på KungsholmenHar du en tysk dyr bil och bor på Kungsholmen? Se upp! Under juli månad har det skett 32 inbrott i bilar – bara på ön. Närpolis Peter Enell tror att det rör sig om en liga, som för tillfället bryter sig in i bilar på Kungsholmen. De flesta av tyska dyrare märken som Mercedes och BMW.
– Såna här gäng växlar områden och just nu är det en period då man varit mycket på Kungsholmen. Man bryter sig in och stjäl allt ifrån rattar och navigationsutrustning till lösa saker som legat synligt i bilen. Bland annat har bilägare blivit av med en enhjuling och en platta med 24 starköl, berättar Peter Enell.
Fler väktare och poliser ska öka tryggheten i Stadshagen
I några fall har man varit så fräck att man “pallat upp” bilar som står i garage med tegelstenar och stulit hjulen.
– I de fall då man tagit delar av själva bilen så säljer man det antagligen vidare utomlands, säger Peter Enell.
Hur undviker man att drabbas?
– Det är svårt att helt freda si..

Grannar rasar mot elljusspår i Majroskogen: “Blir som i Humlegården”

25 juli, 2017 zoox 0

Grannar rasar mot elljusspår i Majroskogen: “Blir som i Humlegården”Just nu utreds förutsättningarna för ett nytt elljusspår i Majroskogen. Men hela 150 grannar har redan organiserat sig för att stoppa projektet. HUNDRASTARE. Marina Pramfalk är positiv till ett elljusspår i Majroskogen, men orolig för att alltför många skogar försvinner. – Upplysta gångvägar kan göra skogen tryggare, men jag är orolig för att man bygger bort så mycket av naturen. För alla de som aldrig kommer bort ifrån stan är det här enda alternativet. Foto: Jannie Flodman
Farsta stadsdelsförvaltning undersöker just nu förutsättningarna för ett belyst motionsspår i Majroskogen, som ligger mellan Gubbängen, Tallkrogen, Högdalen och Bandhagen. Enligt den första utredningen skulle ett spår på 4,4 kilometer kunna anläggas i skogen.
Men Facebookgruppen Majroskogens vänner är av en annan uppfattning. Tillsammans har de samlat in drygt 150 namnunderskrifter i protest – som nu har lämnats in till stadsdelsförvaltningen.
“Bli..

No Picture

De vill riva fördomarna om parkour: ”Det är en hälsosam livsstil”

25 juli, 2017 zoox 0

De vill riva fördomarna om parkour: ”Det är en hälsosam livsstil”De hoppar mellan husen, genom trappor och över räcken. Vandalisering! Farligt! Extremt! är oftast reaktionerna – men för parkourutövarna Don och Aleks har träningsformen förändrat mycket till det positiva. Man får tillbaka det man förlorade från barndomen
Parkour, träningsformen från Frankrike där du i stadsmiljö lär dig att ta dig över hinder så smidigt och kontrollerat som möjligt, var för både Don Michael, 23 och Aleks Magnusson, 21, en ögonöppnare.
– Parkour utvecklar din kreativitet. Det är någonting du kan tappa ju äldre du blir. När du tränar väcker du kreativiteten och leker, på ett seriöst sätt. Man får tillbaka det man förlorade från barndomen, säger Don Michael.
– Man går in i ett rum som när man var liten och ba: wow, det här kan jag göra, och det här, och det här! säger Aleks Magnusson.

No Picture

Beskedet: Sophämtningar försenas ytterligare

25 juli, 2017 zoox 0

Beskedet: Sophämtningar försenas ytterligareDet kan ta både två och tre veckor till innan sophämtningen är tillbaka på normal nivå igen. ”Vi måste be om tålamod ytterligare en tid”, säger Krister Schultz, vd för Stockholm vatten och avfall. Det var i förra veckan som Krister Schultz, vd för Stockholm vatten och avfall, sa att han hoppades att sophämtningen skulle vara tillbaka i normalläge den här veckan. Men nu backar han. Detta eftersom arbetet med att komma ikapp alla de reklamationer som gjorts i samband med strejken, tar längre tid än beräknat.
Sophämtningen igång igen – men konflikten består
I helgen fick Stockholm vatten och avfall in 237 reklamationer om uteblivna hämtningar, och i går, måndag, 1 218 reklamationer. Krister Schultz bedömer att det kommer vara fortsatta förseningar i hämtningarna, innan reklamationerna är nere på ”normal nivå” igen.
– Det finns ju alltid ett antal reklamationer men nu tror vi det kan ta två till tre veckor till innan vi är nere i de nivåer vi var..

No Picture

100–åring med många gröna fingrar

25 juli, 2017 zoox 0

100–åring med många gröna fingrarIntresset för odling är på uppåtgående och många yngre ställer sig i kö för en lott. Sundbybergs koloniträdgårdsförening har däremot djupa rötter och räknar med fullsatt under 100-årsfirandet nästa lördag. Det är så viktigt att det finns sådant här, särskilt när de bygger så mycket.
57 stugor och nästan 100 medlemmar har Sundbybergs koloniträdgårdsförening.
Många börjar med en odlingslott utan bod, innan de går över till mer ambitiösa åtaganden. Även bikupor finns i koloniområdet mellan Duvbo och Hallonbergen. Inte minst när bina blir färre är det viktigt för växterna.
Först fanns kolonistugorna intill Vackra vägen, men 1944 sades arrendet upp och en förflyttning påbörjades till Duvboområdet. 1948 invigdes det nuvarande koloniområdet – kanske det blir ännu ett firande nästa år.
Nu är det kolonisten Christine Gustafsson som leder festfixandet när det är 100 år sedan föreningen bildades.
– Det går bra med anmälningarna. Vi ska ha ett möte till och peta ..

No Picture

Häktad får stort skadestånd

25 juli, 2017 zoox 0

Häktad får stort skadeståndEn 40–årig man satt häktad i fyra månader misstänkt för mordförsök efter ett bråk i en lägenhet i Upplands Väsby förra sommaren. Mannen friades från misstankarna och nu får han 200 000 kronor i skadestånd för den tid han satt häktad. En 40–årig man satt häktad i fyra månader misstänkt för mordförsök efter ett bråk i en lägenhet i Upplands Väsby förra sommaren. Mannen friades från misstankarna och nu får han 200 000 kronor i skadestånd för den tid han satt häktad.
Tre män hade under kvällen druckit stora mängder alkohol. Under natten hördes bråk och grannarna larmade polisen. En av männen påträffades knivskadad på gatan. Kort därefter greps 40–åringen. Den tredje mannen lämnade landet under utredningens gång.
Eftersom han inte kunde höras på plats i rättssalen eller via länk ogillades åtalet om mordförsök.

No Picture

Rånarna som satte skräck i Vasastan – här är tingsrättens dom

25 juli, 2017 zoox 0

Rånarna som satte skräck i Vasastan – här är tingsrättens domI våras avråddes Vasastadsbor från att vistas ute ensamma kvällstid. Nu har rånarligan som spred fasa i en hel stadsdel dömts i tingsrätten. I våras uppmanade polisen de boende i Vasastan att inte gå ut ensamma på kvällen i området kring Vasaparken. Anledningen var att tre män under flera veckor begått en lång rad rån och under hot bland annat tvingat till sig bankkort och koder.
Natten till den 21 april kunde dock två av männen gripas och kort därpå identifierades även den tredje förövaren. I fredags kom domen i tingsrätten. En av männen döms till fängelse i fyra år och sex månader och de två andra till två år och tre månader. Dessutom ska de betala omfattande skadestånd.
Polisen varnar för rånliga i Vasastan: “Gå inte ensam på kvällen”
Fredrik Wallén är polis på Norrmalm och konstaterar att problemen med personrånen försvann omedelbart i samband med gripandet.
– Tack vare en utredning som verkligen var “state of the art” i..

No Picture

En folkfest för alla Pokémonälskare

25 juli, 2017 zoox 0

En folkfest för alla PokémonälskareMånga Pokémonälskare hade nyligen samlats vid Karolinska institutet för en riktig folkfest. Detta var en av flera challenges som pågick i världen samtidigt som det stora Pokémon Go Fest-evenemanget i Chicago ägde rum. ”Man kan fånga pókemon och får samtidigt vara ute
– Vår del går ut på att fånga så många Pokémon vi kan, säger Johan Bohlin från Pokemon Go Solna/Sundbyberg som var närvarande vid just den här challengen vid Karolinska institutet.
På Facebook heter gruppen ”Pokémon Go Solna/Sundbyberg NYA”. Men det var inte enbart Solnabor och sundbybergare på plats. Johan Bohlins systerson Erik Jonsson hade kommit långväga för att delta.
– Jag har åkt hit ända från Östersund, säger Erik Jonsson.
Det som verkar vara Pokémon Go:s styrka är att det är roligt att spela spel samtidigt som man får röra på sig.
– Man kan fånga många pokémon och får samtidigt vara ute, säger Linda Alnebo.
Men det har trots allt kanske inte har synts till lika många entusiaste..

No Picture

Cykelmål satt för år 2025

25 juli, 2017 zoox 0

Cykelmål satt för år 2025Andelen resor med cykel ska öka till 15 procent fram till år 2025. Det målet har Sundbybergs stad satt upp. Kommunstyrelsen har beslutat att Sundbyberg ska söka medlemskap i Svenska cykelstäder. För att vara behörig till detta krävs även ett politiskt beslut om att öka antalet cykelresor, något stadsmiljö- och tekniska nämnden nu fattat.
Fram till 2025 ska andelen cykelresor i Sundbyberg öka till 15 procent.
I 2016 års resvaneundersökning stod cyklandet för nio procent av resorna i kommunen. Övriga resor företogs med kollektivtrafik (44 procent), bil (30 procent) eller till fots (16 procent).
Föreningen Svenska cykelstäder bildades i maj 2015 och består i dag av 23 kommuner.

No Picture

Järva filmfestival är tillbaka

25 juli, 2017 zoox 0

Järva filmfestival är tillbaka Mellan den 1 och sjunde 7 augusti drar Järva filmfestival igång för femte året i rad.
Filmerna som visas har röstats fram av Järvaborna på nätet. Bland annat så kommer filmen “Moonlight” att visas den 3 augusti, en film som vann pris för bästa film på den senaste Oscarsgalan.
Varje dag visas två filmer som har röstas fram av Järvaborna på nätet.
Platsen där du kan slå dig ned och titta är på gräsplanen mellan Spånga IP och Enbacksskolan.
Filmfestivalen arrangeras av den ideella föreningen The Global Village som är religiöst och partipolitiskt obunden.

No Picture

Stanley Cup-pokalen i Väsby

25 juli, 2017 zoox 0

Stanley Cup-pokalen i Väsby Väsby Hockey bjuder på happening i Vilunda på måndag. Då visar Patric Hörnqvist Stanley Cup-pokalen som hans Pittsburgh Penguins erövrade i juni.
Det är tradition att spelarna i NHL.s bästa lag visar trofén på hemmaplan och Rotebrosonen har valt ishallen där han fick sitt genombrott som 15–16-åring. Då hade Peter “Lunkan” Lundström slutat som “Vilda Väsbys” lagkapten, nu är “Lunkan” festansvarig och Charles “Challe” Berglund, Väsbytränare när Hörnqvist slog igenom, konferencier.
– Det är första gången Stanley Cup-pokalen är i Väsby, i fjol tog “Bengan” den till Hovet. Vi har ett bra program i drygt två timmar och hoppas att många kommer, säger Peter Lundström.

No Picture

Patient skadad vid toabesök

25 juli, 2017 zoox 0

Patient skadad vid toabesök När patienten fick hjälp från sängen till toaletten med en transportabel toalettstol hamnade personen på något sätt mellan toalettstolen och underkanten på stolen och började blöda.
Jacket syddes med 13 stygn och patienten fick två enheter blod.
Händelsen anses ha medfört en allvarlig vårdskada och Karolinska universitetssjukhuset i Solna har därför gjort en egen lex Maria-anmälan.
Ansvarig sjuksköterska är avstängd med lön under den pågående utredningen. Anställningen av den timanställda undersköterska som var med vid händelsen har avslutats.