No Picture

Klart: Tiggeri förbjuds i Vellinge från nyår

20 september, 2017 zoox 0

I kommunhuset i Vellinge samlades samtliga partier under onsdagskvällen för ett sammanträde i kommunhuset. Under onsdagens kommunfullmäktigemöte togs beslut om den hett omdebatterade frågan – tiggeriförbudet.
– Vi tycker inte att tiggeri är ett värdigt eller anständigt sätt att försörja sig. Vi tycker snarare att tiggeri upprätthåller nåden och den kriminalitet och de beroendeförhållanden som kopplas till tiggeri, sade Carina Wutzler i fullmäktige.
Kommunfullmäktige har nu sagt sitt och med egen majoritet i den skånska kommunen kunde Moderaternas förslag gå igenom – Vellinge vill införa ett tiggeriförbud från och med första januari 2018.
Förslaget stöddes av Liberalerna och Sverigedemokraterna. Röstsiffrorna blev 39 jaröster mot 12 nejröster. Därmed blir kommunen först i Sverige med att införa ett förbud.
Kritiska mot förslagetSocialdemokraterna, Miljöpartiet och det lokala partiet Nya Listan ställde sig mot förslaget och som bland annat påpekade att det endast finns fyra till fem ti..

”Håll för öronen, för nu smäller det!”

20 september, 2017 zoox 0

Kung Carl Gustaf och prins Carl Philip bytte ut livet innanför de fyra väggarna på Slottet mot en heldag på Gotland.
De landade tidigt i morse på Visby flygplats med statsflygplanet och fick omedelbart en genomgång av hur den nationella militärövningen Aurora går.
Men kungen var otålig och ville snabbt komma ut och träffa soldater i fält.
Kungligheterna besökte Gotland under den dag då Försvarsmakten bedömer att de har som mest verksamhet på ön.
Under hela dagen åkte de i en minibuss för att bland annat träffa 18:e stridsgruppen som är permanent placerad på Gotland och Gotlands hemvärn som sköt skarpt på Tofta skjutfält.
Där bjöds det på soldatlunch – skånsk kalops, potatis och rödbetor. Och så kaffe ur termos.
Kungen och prins Carl Philip i Kappelshamn.Foto: ALEX LJUNGDAHLCarl Philip om maten: ”Det var gott”Kungen och prinsen fick ingen annan behandling än soldaterna.
– Det var gott, säger prins Carl Philip när helagotland.se frågar hur maten smakade.
Dagen avslutades vid Amfibierege..

No Picture

Sturup utrymdes efter bomblarm

20 september, 2017 zoox 0

Det var okänt vad väskan innehåller och vem som hade upptäckt den. Men polisens presstalesperson, Anna Göransson, bekräftar för tidningen att polisen är larmade till platsen och att flygplatsen har utrymts.
Efter cirka en timme gav polisen besked att det inte var någon fara.
– Väskorna har röntgats och det var inga problem, säger Anna Göransson till Kvällsposten.

No Picture

Ilskan efter beskedet: ”Kostar skattepengar”

20 september, 2017 zoox 0

Kvällsposten var på onsdagen på plats i kommunhuset i Vellinge när partietna samlades för att rösta i frågan om ett tiggeriförbud.
När förslag kom – från Moderaterna, som har majoritet i kommunen – uppmärksammades det i riksmedia. Moderaterna har fått kritik, samtidigt som andra kommuner har höjt röster för att också förbjuda tiggeri.
I talarstolen motiverade kommunstyrelsens ordförande, Carina Wutzler, M, förslaget:
– Vi tycker inte att tiggeri är ett värdigt eller anständigt sätt att försörja sig. Vi tycker snarare att tiggeri upprätthåller nåden och den kriminalitet och de beroendeförhållanden som kopplas till tiggeri, sade Carina Wutzler i fullmäktige.
Blev ett jaKommunfullmäktige har nu sagt sitt och med egen majoritet i den skånska kommunen kunde Moderaternas förslag gå igenom – Vellinge vill införa ett tiggeriförbud från och med första januari 2018.
Förslaget stöddes av Liberalerna och Sverigedemokraterna. Röstsiffrorna blev 39 jaröster mot 12 nejröster. Därmed blir Vellinge fö..

Hultqvist om kungens närvaro: ”En markering”

20 september, 2017 zoox 0

Militärövningen Aurora nådde sin kulmen på Gotland under onsdagen. Då fanns både försvarsminister Peter Hultqvist på plats – och kung Carl Gustaf med prins Carl Philip.
Hultqvist var på plats för att på förmiddagen presentera regeringens höstbudget men hann också med att besöka soldaterna i fält, som under tisdagen samarbetade med amerikanska trupper och under onsdagen med finska.
– När vi tar hit personal och trupper från andra länder så blir utmaningen för svensk försvarsmakt tuffare, genom att det är andra typer av resurser som de kommer med som går att man får spänna bågen hårdare. Det gör att övningen utvecklar förmågan, det bidrar till att göra oss bättre.
LÄS MER: Kungens varning: ”Håll för öronen, för nu smäller det”
Kungen och prins Carl Philip besökte Aurora på Gotland.Foto: ALEX LJUNGDAHLHultqvist träffade soldater i Aurora 17Peter Hultqvist har träffat flera soldater som deltar i övningen och han märker av en god anda.
– Det är en väldigt god anda bland personalen, både i d..

No Picture

Malins mördare får avtjäna våldtäktsstraff i Sverige

20 september, 2017 zoox 0

Det har passerat åtta år sedan Malin Kristiansen mördades och våldtogs efter en fest i Sparsör utanför Borås.
Då, i slutet av sommaren 2009, slog Malin Kristiansens jämnåriga bekant henne livlös vid en busshållplats. I förhör berättade han om hur han slagit henne i huvudet och därefter fått panik.
– Jag fick panik och tänkte ”vad fan har jag gjort”, så då tog jag och sparkade henne på huvet för att jag tänkte att om jag sparkar henne på huvet så kanske hon glömmer att jag slog henne, för jag var så full och tänkte inte riktigt klart, sa den dömde mördaren i förhör.
Greps efter ny våldtäktEfter att ha våldtagit henne släpade han henne till en närliggande bäck där han dränkte henne. I november 2010 dömdes den då 17-årige gärningsmannen till tre års sluten ungdomsvård.
Efter att ha frigivits 2012 dröjde det bara två år innan mannen greps igen – den här gången på semesterorten Ayia Napa på Cypern.
LÄS MER: Malins mördare kan få livstid – för våldtäkt
Han ska då ha misshandlat och våldtag..

Kristerssons bråk med V-politiker – i riksdagen

20 september, 2017 zoox 0

När budgeten debatterades i riksdagen i dag blev det stundtals hett i talarstolen.
Mitt under debatten påstod Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, att partiledarkandidaten Ulf Kristersson (M) vid ett tidigare tillfälle ha sagt att psykiskt sjuka borde gå till jobbet i stället för att ”vara hemma å dega”.
– Oavsett i vilken kommunistblaska du läst det så är det fel, svarade Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, vilket även TT rapporterat om.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNHon fick be om ursäktUlla Andersson bad sedan om ursäkt för att ha felciterat Kristersson.
– Jag sa att han hade sagt att psykiskt sjuka inte skulle sitta hemma och dega. Det var inte det han hade sagt. Jag skulle ha kollat upp det bättre. Jag sa i talarstolen att jag hade gjort fel. Jag sa fel, jag har kollat upp det nu. Jag bad om ursäkt sen i talarstolen, sa Ulla Andersson.
”Två historiska satsningar”Hon var dock nöjd med flera saker i budgeten.
– Vi ..

No Picture

Gotland får eget regemente

20 september, 2017 zoox 0

”Inrättandet av Gotlands regemente kommer att bidra till att förenkla och förbättra såväl den samlade militära ledningen på Gotland som totalförsvarssamverkan med civila aktörer”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Nyheten presenterades av försvarsminister Peter Hultqvist (S) i Visby.
– Det här är en bas för framtida utveckling av försvaret på Gotland, sade han enligt Helagotland.se.
Försvarsministern kunde inte ge besked om huruvida inrättandet av ett regemente innebär några nya arbetstillfällen till Gotland.

No Picture

Iphones nya uppdatering iOS 11 – allt du behöver veta om operativsystemet

20 september, 2017 zoox 0

Vilka Iphone- och Ipad-modeller får nya uppdateringen?Samtliga modeller från och med Iphone 5S får ta del av den nya uppdateringen, men fem år gamla Iphone 5 blir utan.
Iphone-telefonerna som är kompatibla med nya operativsystemet är följande: Iphone 7, Iphone 7 Plus, Iphone 6, Iphone 6s Plus, Iphone 6, Iphone 6 Plus, Iphone SE och Iphone 5s.
Ipad-surfplattorna som är kompatibla med nya operativsystemet är följande: Ipad Pro, Ipad Air 2, Ipad Air, Ipad femte generationen, Ipad mini 4, Ipad mini 3, Ipad mini 2 och Ipod Touch sjätte generationen.
Hur laddar jag ner nya Iphone-uppdateringen?Det nya operativsystemet finns i telefonen och i surfplattan. Du laddar ner den via Inställningar/Allmänt/Programuppdatering.
Vilken är den största nyheten i Iphone-uppdateringen?Kameran har fått flera uppdateringar med bland annat bättre bildkvalitet. Med iOS 11 kommer du även få bättre möjligheter att ta högupplösta bilder med blixt.
Dessutom kommer du med den nya kameran kunna spela in allt som ..

No Picture

Clas-Göran efter domen: Gör tydligare p-skyltar

20 september, 2017 zoox 0

Hur tydlig ska en parkeringsskylt vara? I nästan två år har Clas-Göran Niklasson drivit frågan mot Borås kommuns Parkerings AB.
I helgen fick en parkeringskonsult bena ut frågan på Borås Tidnings debattsida.
– Det behövdes alltså en parkeringskonsult för att förklara för oss trafikanter vad parkeringsskyltarna betyder. De är otydliga, säger Clas-Göran Niklasson.
Tingsrätten gav honom rättAllt går tillbaka till september 2015 då Clas-Göran tolkade skylten vid Stadsparksbadet i Borås som att avgift gällde mellan 9 och 18 och att parkeringstiden var begränsad till fyra timmar.
I stället fick han en parkeringsbot. Skylten betydde nämligen avgift dygnet runt och tidsangivelserna begränsade parkeringstiden till fyra timmar under vissa tider på dygnet.
Clas-Göran, som för övrigt är mångårig GT-medarbetare, menade att skylten var svårtolkad och överklagade till tingsrätten, som gav honom rätt. Men parkeringsbolaget fick rätt i hovrätten. Clas-Göran överklagade till Högsta domstolen, som höll m..

Svensken levde med falsk identitet – bland nazister

20 september, 2017 zoox 0

Patrik Hermansson, 25, ideell medarbetare på tidskriften Expo, har just avslutat det mest skrämmande året i sitt liv. På uppdrag av Expos brittiska systerorganisation Hope not Hate har han levt under täcknamn bland USA:s och Europas värsta nazister.
Det är grupper som vädrar morgonluft och växer sig allt starkare i Donald Trumps USA. Patrik Hermansson tog sig in i rörelsens innersta kärna och träffade dess högsta ledare.
Han är själv gay, feminist och antifascist. Men han vågade sig in i lejonens kula för att skriva en avslöjande rapport och göra en dokumentär, som han bland annat filmat med dold kamera.
”Slå dem på käften”– Du vill slå dem på käften. Du vill skrika och göra vad som helst, ge dig i väg. Men du kan inte göra det. Du måste sitta och le, säger han till New York Times.
Under sitt år med falsk identitet hängde han med tungt beväpnade förintelseförnekare. Han var med på sammankomster där högerextremister drack mjöd ur vikingahorn och bad till den fornnordiska guden Oden.
Han..

No Picture

Uppgifter: Anställda deltog i kokainfest – jobbar kvar

20 september, 2017 zoox 0

Flera personer från rättspsykiatriska kliniken i Växjö har fått sparken efter att ha deltagit i en privat fest där det förekom droger, bland annat kokain och hasch. Festen hölls tidigare i september och kliniken fick kännedom om den några dagar senare.
När personalen, som varit med på festen, togs in för samtal ska även några ha erkänt att de var med på festen och tog droger.
– Ja, de har medgivit att de har intagits narkotiska preparat på ett eller annat vis, har biträdande verksamhetschef David Wirdelöv tidigare berättat för Kvällsposten.
Enligt David Wirdelöv har kliniken valt att anmäla händelsen till polisen.
Fastanställda deltogIngen av personerna som deltog har varit fastanställd enligt David Wirdelöv. Flera källor med insyn i rättspsykiatriska kliniken berättar dock för Kvällsposten att ett tiotal personer, som är fastanställda på kliniken var med på festen. Alla dem har fått jobba kvar.
– De uppgifterna har vi också fått, men de trovärdiga uppgifterna som vi har fått peka..

Döende kvinnans larm: ”Han har knivhuggit mig”

20 september, 2017 zoox 0

Tonåren präglades av droger. Han var ”en person som folk aktade sig för”, enligt en sinnesutredning. Senare har han utbildat sig till sjuksköterska och valt en ”laglydig” levnadsbana, berättar han för psykiatern.
Men i vuxen ålder är han dömd för våld mot tjänsteman.
Den 2 maj i år skrivs han ut efter en två veckor lång vistelse på psyket – där han fått elchocksbehandling och uttryckt ”tankar på att skada och döda sin förra sambo”, framgår av åtalet.
Kniven hittades bredvid kvinnans kropp och kan enligt åtalet vara mordvapnet.Foto: POLISEN POLISENNatten därpå kommer samtalet in till 112 från en lägenhet i Kallhäll nordväst om Stockholm.
– Vi behöver ambulans och polis, säger mannen.
– Vad är det som hänt, undrar operatören.
LÄS OCKSÅ: Mordmisstänkte sjuksköterskan tidigare dömd
”Han har knivhuggit mig – jag kommer dö”En kvinnoröst:
– Alltså jag dör, snälla.
Enligt mannen rör det sig om en ”knivolycka.”
Enligt kvinnan:
– Han har knivhuggit mig, jag kommer dö. Skynda.
Operatören frågar: ..

No Picture

Två krockar på E4

20 september, 2017 zoox 0

Första olyckan skedde vid 16-tiden på onsdagen. Där krockade en lastbil och tre personbilar.
Därefter inträffade ytterligare en olycka, denna i motsats riktning. I den olyckan ska tre bilar vara inblandade.
En person fick föras till sjukhus, men kunde senare åka hem då han var oskadd, enligt Corren.
Olyckorna orsakade köer på E4.

Dolda skattehöjningarna i regeringens höstbudget

20 september, 2017 zoox 0

Regeringens höstbudget kallas generös av vissa och vårdslös av andra.
De flesta är överens om att den mycket pengar spenderas och förslagen om höjt barnbidrag på 200 kronor och slopad pensionärsskatt från 2020 har skapat de största rubrikerna.
Vissa av skattehöjningarna har inte uppmärksammats alls.
– Det är glädjande att regeringen tog sitt förnuft till fånga och drog tillbaka de aviserade höjningarna av entreprenörsskatten och brytpunkten för statlig inkomstskatt, säger Sofia Linder, ekonom på Skattebetalarnas förening.
”Stor risk för baksmälla”Här listar hon fem av Margareta Anderssons dolda skatter i höstbudgeten.
– Positiva nyheter i budgeten är att skatten på pension och skatten på personaloptioner sänks. Samtidigt höjs skatten på sparande och regeringen eldar på konsumtionen genom höjda bidrag, vilket gör att risken för baksmälla blir stor när konjunkturen bromsar in, säger hon.
1. BENSINSKATTENDen här skatten har ökat under hela mandatperioden.
– Bensinskatten höjs återigen vid..

No Picture

Flicka påkörd av lastbil – svårt skadad

20 september, 2017 zoox 0

Larmet om olyckan kom vid 15.45-tiden på onsdagen på väg 204 i höjd med Fjugesta utanför Örebro, som NA och SVT Örebro var först med att berätta.
– Flickan cyklade när en långtradare kom, säger Kenneth Johannesson.
Enligt landstingets kommuniké blev flickan påkörd. Flickan fördes till Universitetssjukhuset i Örebro med ambulans. Hennes skador var inledningsvis livshotande.
Flickan sades inledningsvis vara i 15-årsåldern men detta korrigerades senare av polisen som nu säger att hon är i 18-årsåldern.
– Vi har tagit hand om föraren och hållit förhör med honom och har undersökt fordonet, säger Kenneth Johannesson.
Det var inledningsvis oklart om föraren är misstänkt för något brott.
Polisen hade senare under kvällen ingen ytterligare information om skadeläget för flickan.

No Picture

Margot Wallström får pris av FN för jämställdhetsarbete

20 september, 2017 zoox 0

Redan när Margot Wallström utsågs till utrikesminister i Stefan Löfvens regering meddelade hon att Sverige skulle driva en ”feministisk utrikespolitik”. Och när Sverige fick en plats i FN:s säkerhetsråd sa Wallström i flera intervjuer att Sverige skulle vara en röst som frågar ”var är kvinnorna” i förhandlingar och fredsavtal.
Nu uppmärksammas hon för sitt engagemang. Under eftermiddagen lokal tid deltar Wallström i ett event på FN där hon kommer att få utmärkelsen ”Agent of Change Award” av FN-organet UN Women.
Enligt motiveringen har hon visat ett djupt engagemang för jämställdhet och arbetet med att stärka kvinnors rättigheter.
– Det stämmer att utrikesministern kommer att tilldelas UN Womens pris Agent of Change Awards, säger pressekreterare Pezhman Fivrin. Hon får priset för sitt arbete med den feministiska utrikespolitiken och för sina sina insatser för jämställdhet och kvinnors rättigheter världen över.
Hyllas och kritiseras på hemmaplanPå hemmaplan har regeringens feministiska ..

No Picture

E6 stängdes av efter trebilskrock

20 september, 2017 zoox 0

Det var strax innan klockan 18 på onsdagskvällen som larmet kom till polisen. Tre bilar sades vara inblandade i olyckan på E6 vid Glumslöv, i södergående körbana.
På polisens hemsida framgår att södergående körbana helt stängs av med anledning av olyckan. Olyckan orsakade också långa köer i södergående riktning, men det fanns vid 18.30-tiden ingen prognos för hur länge vägen beräknades vara är stängd.

No Picture

Åkesson: Förbjud nazistorganisationer

20 september, 2017 zoox 0

När Jimmie Åkesson i början av sommaren höll tal under politikerveckan i Järva kallades han för ”folkförrädare” av NMR. Bara ett par veckor senare mötte han nazisterna under sitt besök i Almedalen. Organisationen valde då en plats bara ett stenkast från den krog som SD hyrt, och de fanns också på plats när han höll sitt tal från Almedalenscenen.
– Det här är inte vilken organisation som helst. Vi måste på något sätt politiskt se till att det blir förbjudet att ha samröre med terrororganisationer, säger Jimmie Åkesson.
”Använder våld som politisk metod”Han vill se över lagstiftningen och utreda en kriminalisering av NMR och svarar på frågan om det är en terrrororganisation:
– Jag menar att det mycket väl skulle kunna ses som det. Jag är inte rätt person att svara på det så här men jag skulle mycket väl kunna tänka mig att man skulle kunna betrakta det här som en terrororganisation. En organisation som systematiskt använder våld som politisk metod. Man får ha tokiga åsikter men man får ..

No Picture

Då är granskningen klar om saxmordet på 11-åring

20 september, 2017 zoox 0

Utredningen om saxmordet i Hovsjö 2001, då en 11-årig pojke hittades död med en sax i huvudet, ska gås igenom igen.
– Jag kommer granska det förutsättningslöst och titta på det, också i skenet av de uppgifter som kommit fram i DN. I de artiklar DN skrivit finns det uppgifter om att den misstänkte pojken skulle ha tagit tillbaka sitt erkännande. Det finns uppgifter om eventuellt några andra personer som skulle ha befunnit sig på platsen som möjligtvis skulle kunna ha med det här att göra, säger Katarina Lenter.
DN:s nya uppgifterEnligt DN utsattes den utpekade mördaren – en 12-årig pojke som tidningen kallar ”Jonas” – för 18 förhör, utan ombud eller föräldrar med sig. Det första erkännandet kom vid det tionde förhöret. Det trots att den tekniska bevisningen, enligt DN, inte binder pojken till brottet, och går emot pojkens slutgiltiga version av händelseförloppet.
”Jonas” är i dag 28 år.
Utesluter inte nya förhörKatarina Lenter har beställt utredningen, som handlar om skriftligt materia..