Servitris nekar: Är inte mystiska “kvinnan i lila”

24 november, 2017 zoox 0

Sökandet efter den brittiska flickan Madeleine McCann har pågått sedan hon försvann under en semester tillsammans med sina föräldrar i Portugal i maj 2007. Mysteriet kring Maddies försvinnande har fått stor uppmärksamhet – men hittills ingen lösning.
Polisens senaste hopp var att finna ett vittne som kallats “kvinnan i lila”.
Två av varandra oberoende ögonvittnen ska ha sett en mystisk kvinna i lila stå utanför lägenheten där Maddie McCann och hennes föräldrar bodde i Praia da Luz när hon försvann i maj 2007.
LÄS MER: Uppgifter om “kvinnan i lila” leder polisen till Bulgarien i Maddie McCann-fallet
Kvinnan tros vara den sista personen som sågs utanför familjen McCanns semesterlägenhet i Portugal kvällen då Maddie försvann.
Lägenheten på turistorten Praia da Luz i Portugal där Madeleine McCann försvann.Foto: ROGER VIKSTRÖMServitris har påståtts vara “kvinnan i lila”En kriminolog har pekat ut servitrisen Luisa Todorov som “kvinnan i lila”, men själv förnekar hon bestämt att det är hon, s..

Människans skräp når 10 000 meters djup

24 november, 2017 zoox 0

Det är forskare från Newcastle University som genom att testa kräftdjur som lever över 10 000 meter under vattenytan har funnit de anmärkningsvärda resultaten.
För första gången i mänsklighetens historia finns det inte någon del av haven som är opåverkade och orörda av människan.
Resultaten är “omedelbara och skrämmande.”I magen på djuren fann forskarna handgjorda fibrer och plast. Trots att de lever på botten av världens djupaste hav. Varje varelse de undersökte hade svalt någon form av handgjort material, så som nylon, pvc- och pva-plast.
Skräp.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENDoktor Alan Jamieson, professor i marinekologi och ansvarig för studien säger till the Independent att resultaten är “omedelbara och skrämmande.”
– Det fanns tillfällen då fibrerna faktiskt kunde ses med blotta ögat bland maginnehållet. Vi kände att vi var tvungna att göra den här studien då vi har unik tillgång till dessa ogästvänliga och otillgängliga platser. Vi använder resultaten för att göra en stark..

Tidigare sexbrottanklagad SD-man överväger motanmälan

23 november, 2017 zoox 0

Några timmar innan vi ses har SD-riksdagsmannen fått beskedet: chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren lägger ned förundersökningen med brottsrubriceringen våldtäkt mindre grovt brott och sexuellt ofredande.
“I förundersökningsmaterialet står ord mot ord och det saknas objektiv utomstående bevisning som kan klargöra vad som hänt mellan parterna”, skriver åklagaren i sitt beslut på torsdagen.
En enorm lättnad, säger SD-ledamoten som nekat till anklagelserna.
– Alla som levt under en sån press, en mardrömsliknande situation, har antingen i vaket eller i sömntillstånd tänkt att det kanske är en komplott, eller att man är galen. Men jag har aldrig haft en tanke som slutar i att det här inte läggs ner.
Åklagaren Maria Sterup sa till SVT under torsdagen att det var en nackdel att anmälan dröjt och att det hade behövts stödbevisning.
– Jag kan bara prata generellt men när det gäller sexualbrott så krävs det stödbevisning, vilket kan vara att den som anmält exempelvis..

Ungdomar stal lärarens bil – och eldade upp den

23 november, 2017 zoox 0

En kvinnlig lärare anställd på en skola i Svalöv skulle åka hem efter arbetet en dag i början av januari. Då upptäckte hon att hennes bilnycklar var borta – och hennes bil stod inte kvar på parkeringen, en händelse som även Helsingborgs Dagblad har skrivit om.
Nu har en 17-åring pojke dömts för att ha stulit bilen och han döms även för att tillsammans med två kompisar kört runt i bilen under dagen för att senare på kvällen tänt eld på den. I förhör har han berättat hur stölden gick till:
“Jag tryckte på fjärren och såg vilken bil som svarade. Jag gick in i bilen, darrade sönder. Körde från den parkeringen. Jag har övningskört tidigare så jag visste hur man gör. Från det jag satte mig i bilen så ångrade jag mig, ändå så körde jag bilen. Jag kan inte svara på varför. Jag ångrar mig så in i helvete.”
Ungdomarna består av två killar och en tjej som är mellan 16 och 17 år gamla. 17-åringen menar att han tog bilen när hans kompis gav nycklarna till honom i skolan efter att ha hittat dem på ..

No Picture

Rånare slog och knivskar butikspersonal

23 november, 2017 zoox 0

Det var strax före klockan 20 på torsdagskvällen som polisen fick larm om ett misstänkt rån i en livsmedelsbutik i Skärholmen i södra Stockholm. Larmet kom genom ett överfallslarm i butiken.
– Vi fick in händelsen genom ett överfallslarm från butiken, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen.
Två personer hade då kommit in i butiken beväpnade med kniv.
– I samband med den här händelsen ska antingen ägaren eller någon i personalen ha blivit knivskuren i benet, och blödde kraftigt. Han ska även ha blivit slagen i huvudet.
Lämnade platsen med pengar och tobakGärningsmännen lämnade platsen med en okänd mängd kontanter och tobaksprodukter. Ambulans larmades till platsen.
Vid 20:50-tiden söker polisen fortfarande ute i området efter de misstänkta gärningsmännen.
– Vi försökte spåra med hund men det är så mycket folk i rörelse i området så det går inte, säger Sven-Erik Olsson.
Brottsrubriceringen är i nuläget grovt rån. Om man bevittnat händelsen eller tror att man har har någon upp..

No Picture

Lars Ohly: “Jag nämns i metoo-kampanjen”

23 november, 2017 zoox 0

Vittnesmål om sexuella övergrepp har under hösten kommit in från en rad olika branscher, från mediebranschen, teknikvärlden, juridiken, kultursfären – och politiken.
I en debattartikel i SvD resonerar Lars Ohly kring passande reaktioner på de många vittnesmål som publicerats i samband med #metoo.
“En bättre reaktion vore att säga ”även jag”. I mitt fall kan detta dessutom läsas bokstavligt. Jag är en av de män som nämns i vittnesmål i samband med #metoo-kampanjen och jag har till och med blivit polisanmäld.
Nu är jag inte rädd för att något jag gjort är brottsligt i lagens mening, men det är inte poängen. Poängen är i stället att inse att varje kvinna som nu beskriver hur de utsatts för oaccep­tabla beteenden har rätt till sin historia.”, skriver tidigare partiledaren i debattartikeln.
Ohly skriver även att han under nämnda tillfälle bad om ursäkt till kvinnan, som han skriver att han var “alltför närgången mot”.
Texten uppdateras.

No Picture

Svenska Akademien bryter helt med kulturprofilen

23 november, 2017 zoox 0

På torsdagskvällen har Svenska Akademien hållit ett flera timmar långt krismöte där man har diskuterat anklagelserna om sexuella övergrepp som kulturprofilen står inför.
Flera av ledamöterna lämnade Börshuset i Gamla stan under kvällen utan att ge några kommentarer. Senare läste Sara Danius upp det pressmeddelande där Akademien beslutat att man bryter helt med kulturprofilen.
“Vid sitt sammanträde i kväll har Svenska Akademien enhälligt fattat beslutet att med omedelbar verkan avbryta all kontakt och all vidare finansiering av all verksamhet som drivs av den person som i medierna går under beteckningen Kulturprofilen.”, skriver man.
Detta innebär att man slutar ge ekonomiskt stöd till mannens kulturscen som sedan 2010 fått cirka 126 000 kronor om året, och att man avslutar hans uppdrag att sköta Akademiens lägenhet i Paris.
Danius: “Utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling””Detta är vår första åtgärd och den motiveras av två ting. Å ena sidan Dagens Nyheters granskning..

No Picture

Väpnat rån i Göteborg – två gärningsmän jagas

23 november, 2017 zoox 0

Larmet kom strax före klockan 21 på torsdagskvällen. Det handlar om ett rån i en närbutik i Göteborgs centrala delar.
– Det kommer in två stycken i närbutiken och hotar personalen med ett vapenliknande föremål, säger polisens presstalesman Tommy Nyman.
Två rånade närbutik i GöteborgRånarna fick med sig kontanter och tobaksvaror och försvann sedan från platsen.
– De springer därifrån, det är det sista man ser av dem.
Ingen ska ha skadats fysiskt vid rånet.
– Nej, ingen är skadad.
Polisen söker efter de båda rånarna med flera enheter i området, skriver man klockan 21.13.
– Vi har fem enheter som söker efter de två gärningsmännen i närområdet, säger Tommy Nyman.
Vid 21.40-tiden hade ingen person gripits.
LÄS OCKSÅ: Våldsamt rån i Göteborg – två gärningsmän jagas

No Picture

Barbros osannolika tur: Två storvinster på ett år

23 november, 2017 zoox 0

När Kvällsposten ringer upp Barbro Svensson i Blekinge är det en glad pensionär som svarar. Och hon har det senaste året haft en särdeles tur i spel.
Det hela började i maj då Postkotlotteriet kom till Listerby.
– Det var den här grannyran där jag också hade en lott. De kom till Listerby och det blev en storvinst, i alla fall är det en storvinst för mig, berättar Barbro som vann 66 000 kronor.
Det var den dittills största vinsten som hon hade vunnit på lotteri eller spel. Men att det skulle kunna hända igen – det trodde hon inte.
Blixten slog ner på samma ställeMen blixten kan faktiskt slå ner på samma ställe två gånger. I höstas köpte Barbro Svensson en lott inne på Pressbyrån i Ronneby. Och det gjorde hon uppenbarligen väldigt rätt i.
När hon skrapade lotten fick hon nämligen fram tre tv-apparater på lotten – något som innebär att man får resa till Stockholm för att skrapa Triss i TV4:s tv-studio.
Men först visste inte Barbro vad tv-symbolerna innebar.
– Nej, jag gjorde ju inte. Jag ..

No Picture

JUST NU: Tredje dagen av bråk i Ronneby – en gripen

23 november, 2017 zoox 0

Vid 20.22 larmades polisen om ett bråk på Hjortshöjden i Ronneby – tredje dagen i rad som det uppstår stora bråk i orten.
Bråket ska ha startat på en parkering.
– Flera personer ska ha försvunnit därifrån i bilar i samband med bråket.
En person har gripits och en skadats enligt initiala uppgifter från polisen.
– Det är lite oklart om vi har en målsägande än, säger Anna Göransson.

“Jag förstod inte att det var jag som pekades ut”

23 november, 2017 zoox 0

Några timmar innan vi ses har SD-riksdagsmannen fått beskedet: chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren lägger ned förundersökningen med brottsrubriceringen våldtäkt mindre grovt brott och sexuellt ofredande.
“I förundersökningsmaterialet står ord mot ord och det saknas objektiv utomstående bevisning som kan klargöra vad som hänt mellan parterna”, skriver åklagaren i sitt beslut på torsdagen.
En enorm lättnad, säger SD-ledamoten som nekat till anklagelserna.
– Alla som levt under en sån press, en mardrömsliknande situation, har antingen i vaket eller i sömntillstånd tänkt att det kanske är en komplott, eller att man är galen. Men jag har aldrig haft en tanke som slutar i att det här inte läggs ner.
Åklagaren Maria Sterup sa till SVT under torsdagen att det var en nackdel att anmälan dröjt och att det hade behövts stödbevisning.
– Jag kan bara prata generellt men när det gäller sexualbrott så krävs det stödbevisning, vilket kan vara att den som anmält exempelvis..

No Picture

Svår krasch – tre barn till sjukhus

23 november, 2017 zoox 0

Sex personer satt i de två olycksfordonen.
– Jag vet inget om skadeläge, vi är precis framme, sa Antbacka inledningsvis.
Olyckan har inträffat i norrgående riktning mellan Kode i Kungälvs kommun och Jörlanda i Stenungsunds kommun.
Larmet från SOS inkom klockan 18.51. Polis kallades till platsen.
– Vad jag förstår är ambulans framme och håller på att inventera skadeläget, säger Antbacka vid räddningstjänsten klockan 19.
Fastklämda i bilarnaTio minuter senare berättar han:
– Det handlar om losstagning av personer ur båda bilarna, vilket indikerar att det kan vara allvarligt.
Losstagning innebär att räddningstjänsten måste klippa upp bilarna för att få ut några eller alla passagerare.
Han har skickat tre enheter till olycksplatsen.
Har du någon prognos på hur länge motorvägen kommer att vara avstängd?
– Nej, det är svårt att säga. Men i och med att det handlar om losstagning ur båda bilarna kommer det att ta tid. Sen ska ju bilarna bärgas också.
– Jag skulle bli förvånad om det går snabb..

No Picture

Brand utbröt i villa – rökdykare sattes in

23 november, 2017 zoox 0

Rökdykare gick in i en villa i Östra Grevie, Vellinge på torsdagskvällen. Detta efter att en brand började i bostadens kök.
– Det brann i köket på en villa och vi trängde in med rökdykare, säger Mats Streer, inre befäl vid räddningstjänsten syd.
Räddningstjänsten sökte igenom huset efter eventuella människor.
– Vi hade inte fått några klartecken på att huset var tomt, eller släkt, säger han.
Glöd i golvetVid 21-tiden konstaterade räddningstjänsten att branden var släckt och de hade lämnat platsen.
– Det hade börjat brinna bredvid en kamin, någonting hade tagit fyr där. Branden hade sökt sig ner i golvet, framför spisen.
Villan ska ha varit tom vid branden.
– Ingen var hemma vid tillfället. Vi tog oss in i villan, släckte branden och ägnade någon timme åt att säkerställa att det inte fanns någon glöd kvar framför spisen, säger han.

No Picture

Hårda avgångskrav efter politikerns utlandsresor

23 november, 2017 zoox 0

Tord Karlsson, ordförande för den ansvariga nämnden, ansattes mycket hårt under debatten. Detta efter den rapport som stadsrevisionen presenterade tidigare i höstas. Man hade granskat 20 utlandsresor förvaltningen åkt på finansierade av Göteborgs skattebetalare och funnit att Intraservice inte hållit sig till gällande regelverk vid någon av resorna.
– Det kan vara det värsta jag har sett, sa Lars Bergsten (M), stadsrevisionens ordförande, när rapporten presenterades 17 oktober.
Under torsdagskvällen debatterades rapporten i fullmäktige. Och oppositionen attackerade Karlsson på bredast möjliga front.
Man talade om att nämnden och Karlsson spätt på omvärldens syn på “Muteborg”, man talade om inkompetens och frågade hur svårt kan det vara att hålla sig till enkla regler.
Lärde sig mycketKarlsson försvarade sig med att man lärt sig oerhört mycket på resorna som kommit eller kommer stadens invånare till nytta och tog en resa till Seattle som exempel:
– Vi fick chansen att träffa världsledan..

No Picture

Taxichaufför tafsade på Ellinor, 23: ”Så jävla rädd”

23 november, 2017 zoox 0

Den var den 15 januari i år som Ellinor Gylling, 23, stod och väntade på en taxi vid Slussen i Stockholm. En ledig taxi från ett av Stockholms taxibolag stannade till.
– Föraren sa att jag skulle sätta mig i framsätet så vi kunde prata om fast pris. Sen började han köra, och först då reflekterade jag över att jag kanske borde sitta i baksätet i stället, säger Ellinor.
Ellinor säger att taxin rullat ungefär en halv kilometer när hon känner mannens hand smeka hennes.
– Jag sa åt honom att sluta, då började han ta och klämma på mitt lår i stället och frågade om jag ville ha sex med honom.
Övervägde att hoppa urTrots att Ellinor upprepade gånger säger till mannen att sluta fortsätter han.
– Han fortsatte trots att jag började gråta. Jag försökte behålla lugnet, men när vi kommit ungefär halvvägs så funderade jag på att hoppa ur bilen på motorvägen.
LÄS ÄVEN: Taxiresorna som förvandlades till en mardröm – kvinnorna vittnar om övergreppen
När taxibilen till slut kommit fram sa mannen att han..

Pojke stal lärarens bil – och eldade upp den

23 november, 2017 zoox 0

En kvinnlig lärare anställd på en skola i Svalöv skulle åka hem efter arbetet en dag i början av januari. Då upptäckte hon att hennes bilnycklar var borta – och hennes bil stod inte kvar på parkeringen, en händelse som även Helsingborgs Dagblad har skrivit om.
Nu har en 17-åring pojke dömts för att ha stulit bilen och han döms även för att tillsammans med två kompisar kört runt i bilen under dagen för att senare på kvällen tänt eld på den. I förhör har han berättat hur stölden gick till:
“Jag tryckte på fjärren och såg vilken bil som svarade. Jag gick in i bilen, darrade sönder. Körde från den parkeringen. Jag har övningskört tidigare så jag visste hur man gör. Från det jag satte mig i bilen så ångrade jag mig, ändå så körde jag bilen. Jag kan inte svara på varför. Jag ångrar mig så in i helvete.”
Ungdomarna består av två killar och en tjej som är mellan 16 och 17 år gamla. 17-åringen menar att han tog bilen när hans kompis gav nycklarna till honom i skolan efter att ha hittat dem på ..

No Picture

Här bor de som slänger mest och minst i Sverige

23 november, 2017 zoox 0

Även om Sverige ligger i framkant när det gäller källsortering, återvinning och avfallshantering hör vi till de länder som har störst ekologiskt fotavtryck per capita.
År 2014 konsumerade svenskarna för 3,7 planeter enligt WWF – och 2016 hade den siffran ökat till 4,2. GreenMatch.se är en tjänst som jämför priser på gröna energikällor. Enligt Mathias Lehtinen, som är kommunikatör för GreenMatch, arbetar de för en omställning till mer miljövänliga energikällor.
”En hållbarare framtid är dock inte enbart bundet till grön energi, vi försöker främja ett hållbarare tankesätt genom att upplysa människor om hållbarhet som helhet genom engagerande, intressant och informativt material”, säger han till Expressen via mejl.
Strömstad mest, Kinda minstBaserat på en studie från Avfall Sverige har GreenMatch.se granskat vilka svenska kommuner som producerar mest respektive minst hushållsavfall. I topp finns Strömstad, där 900 kilo hushållsavfall per person produceras. Sölvesborg, Markaryd, Sotenäs oc..