Regeringens digitalboss: alla måste inse att digitaliseringen förändrar allt

22 februari, 2018 zoox 0

@KarinJLindstrom Karin Lindström Karin Lindström Reporter Karin Lindström
2018-02-22 06:02 Regeringens digitalboss: alla måste inse att digitaliseringen förändrar allt Sverige har fått en egen chief digital officer – Åsa Zetterberg. ”Digitaliseringen förändrar allt – och vi måste se till att den också leder till ett hållbart samhälle”, säger hon.
– Jag jobbar för individen, företagen och samhället som helhet och nu är vi på väg in i en av de största strukturomvandlingarna någonsin, det måste vi få alla att inse. Det påverkar arbetsmarknaden, hur vi deltar i samhället och våra förväntningar på välfärden, säger Åsa Zetterberg, regeringens nya cdo som tidigare arbetat med digitaliseringsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
Hennes grunduppdrag är ”att stärka regeringens samlade förmåga att leda digitaliseringsarbetet med digitaliseringsstrategin som grund” förklarar ..

Advania plockar russinen ur Misco-kakan – får statligt pc-ramavtal

21 februari, 2018 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2018-02-21 14:07 Advania plockar russinen ur Misco-kakan – får statligt pc-ramavtal Genom att köpa hälften av det konkursade Misco är Advania plötsligt med och slåss om statens pc-miljarder. För den andra delen av Misco ser det desto mörkare ut.
Tomas Wanselius, vd på Advania. I december blev det klart att den klassiska svenska it-återförsäljaren Miscos resa var färdig, då bolaget försattes i konkurs. Sedan dess har konkursförvaltaren jobbat med det som finns kvar av bolaget, och nu är det klart att den ena delen köps upp av Advania.
Det handlar om Miscos b2b-verksamhet. För Advania är den delen extra intressant eftersom Misco fanns med i alla delar av statens stora pc-ramavtal, som blev klart i maj. Och för Caperio, som numera är en del av Advania, blir det nu ett sätt att ändå komma å..

Chattbottar och virtuella assistenter väller in på kundtjänsterna

21 februari, 2018 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2018-02-21 15:23 Chattbottar och virtuella assistenter väller in på kundtjänsterna 25 procent av kundtjänster och supporttjänster kommer att ha integrerat virtuella kundassistenter eller teknik för chattbottar vid 2020 – vilket skulle vara en uppgång rejäl uppgång från dagens nivåer.
Vid slutet av 2017 var det nämligen bara två procent som hade de här funktionerna på plats. Det sa analysföretaget Gartners expert inom kundhantering, Gene Alvarez, när han pratade på Gartner Customer Experience Summit i Tokyo i dag.
Läs mer: AI-assistenten Amelias pappa ser inga gränser – ”AI gör världen vackrare”
Många företag har dock redan gjort investeringar även om de inte är klara att möta kunden skarpt än. Mer än hälften av organisationerna har investerat i virtuella assistenter för sin kundtjänst, eftersom de se..

Tredje gången gillt? Nu gör Google en ny push för att bräda Apple Pay

21 februari, 2018 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2018-02-21 09:16 Tredje gången gillt? Nu gör Google en ny push för att bräda Apple Pay I går presenterade Google sitt senaste svar på Apples betaltjänst Apple Pay. Tjänsten kallas Google Pay och ska ersätta den tidigare Android Pay.
Google Wallet är ett av Googles två tidigare försök att skapa en betaltjänst. Det här blir Googles tredje försök att skapa en bred betalningstjänst. Den ska därmed ersätta de tidigare Android Pay, som har låtit användare köpa varor med sina Android-telefoner, och Google Wallet, där användarna kunnat skicka pengar till vänner och familj.
Läs mer: Beslut om e-kronan kryper närmare – 19 it-företag slåss om Riksbankens gunst
Att Google gör nya försök inom det här området är inte så konstigt. Betalningar är stekhett, inte minst som en följd av att allt fler väljer andra sätt at..

Konsultbolaget som går all in på offentliga affärer: ”behovet är oändligt stort”

21 februari, 2018 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2018-02-21 09:44 Konsultbolaget som går all in på offentliga affärer: ”behovet är oändligt stort” Med anställda från den offentliga sektorn storsatsar konsultbolaget Crio med den uttalade visionen att göra Sverige tillgängligt för alla.
Mikael Petrén, med gedigen erfarenhet från offentlig sektor, är vd på Crio. Att ordet digitalisering står högt på agendan i offentlig sektor har knappast gått någon förbi. Vissa gör dock mer av det än andra.
För konsultkoncernen Time People Group, ett bolag som noterades på börsen i höstas, har de möjligheter som det offentliga Sverige ger inneburit att man har sjösatt ett dotterbolag, Crio, som enbart ska jobba med offentlig sektor. Tanken är att personalstyrkan ska utgöras av folk med erfarenhet av att jobba med it i offentlig sektor.
– Vi vill göra en..

Microsoft slår in nya spikar i Windows Phone-kistan

21 februari, 2018 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2018-02-21 10:51 Microsoft slår in nya spikar i Windows Phone-kistan Att Microsoft inte ser någon framtid för sina mobilsatsningar har väl inte undgått någon – nu dödar de ytterligare några tjänster för Windows Phone 7.5 och 8.0.
Gamla telefoner med Windows Phone 8. Microsoft meddelade i oktober att företaget inte längre prioriterar sitt operativsystem för smartphones, Windows Mobile, som tidigare hette Windows Phone.
Nu slår de in ännu ett par spikar i kistan.
Smartphones med Windows Phone 7.5 och 8.0 kommer inte längre att få pushmeddelanden, uppdateringar av live-tiles, och funktionen ”Hitta min telefon” kommer inte längre att kunna lokalisera en sådan enhet. Det här skriver Microsoft i sitt användarforum:
”Windows Phone 7.5 och Windows Phone 8.0 har nått slutet av sina supportdatum, och därför ..

Svårt för it-köpare att hitta rätt när allt kallas för AI

21 februari, 2018 zoox 0

@KarinJLindstrom Karin Lindström Karin Lindström Reporter Karin Lindström
2018-02-21 06:01 Svårt för it-köpare att hitta rätt när allt kallas för AI AI är det nya svarta. Men allt som sägs vara AI är inte särskilt smart. ”Området är svårnavigerat för beslutsfattare som försöker hitta verksamhetsnyttan i den tekniska jargongen”, säger Michael Carlberg Lax, cio på Skellefteå kommun.
Artificiell intelligens är här nu. Men det betyder inte att den är särskilt lätt att använda sig av ännu.
– De flesta leverantörer säger att de har något med AI eller machine learning på gång, men det är oftast oklart vad man menar med det rent konkret. Begrepp som robotar och automatiseringsverktyg utan särskilt mycket intelligens gör området svårnavigerat för beslutsfattare som försöker hitta verksamhetsnyttan i den tekniska jargongen, konstaterar Michael Carlberg Lax, cio på Skellefteå kommun.
F..

Undvik att bli utbränd av Slack – här är 10 tips

20 februari, 2018 zoox 0

@larsdddd Lars Danielsson Lars Danielsson Reporter Lars Danielsson
2018-02-20 14:42 Undvik att bli utbränd av Slack – här är 10 tips Jobb Visst är Slack toppen, men det kan bli för mycket av goda. Här är tips för de som blir seriöst stressade av alla Slack-meddelanden.
Chattappar kan bidra till bättre samarbete och högre produktivitet och Slack verkar göra det mest av dem alla. Det vittnar nio miljoner aktiva användare varje vecka om.
Men chattapparna kan också leda till stress, eftersom de ständigt pockar på uppmärksamhet. Det finns exempel på att problemen blivit så stora på vissa företag att man valt att slå på ”stör ej”-läget (Do Not Disturb) för samtliga medarbetare.
Läs också: Microsofts feta smocka till Box, Dropbox och Google: Gratis molnlagring
Om du tycker det låter som en extrem åtgärd kan du ta en titt på de här tio tipsen från Computerworld:
1. Var inte blyg ..

Spotify gör nytt försök med egen hårdvara

20 februari, 2018 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2018-02-20 15:11 Spotify gör nytt försök med egen hårdvara Spotify söker än en gång hårdvaruspecialister, och det verkar röra sig om smarta högtalare.
Foto: SpotifySpotifys vd och grundare Daniel Ek. För knappt ett år sedan skrev IDG om Spotifys planer på att lansera egen hårdvara. Den gången handlade det om en platsannons som streamingbolaget hade lagt ut på sin sajt, en annons som uppmärksammades i amerikanska medier, men som sedermera togs bort.
Nu verkar det vara dags för ett nytt försök. Den här gången är det Engadget som skriver om bolagets platsannons, där man återigen letar efter hårdvarufolk. Enligt sajten handlar det om att utmana rivalerna Amazon, Apple och Google genom att lansera egna smarta och ”epokgörande” högtalare.
Huruvida den nya epokgörande prylen kommer att ha s..

FN-chefen: ”Nästa krig börjar med en massiv cyberattack”

20 februari, 2018 zoox 0

@KarinJLindstrom Karin Lindström Karin Lindström Reporter Karin Lindström
2018-02-20 09:20 FN-chefen: ”Nästa krig börjar med en massiv cyberattack” Nu efterlyser FN:s generalsekreterare Antonio Guterres gemensamma regler för elektronisk krigföring. Genèvekonventionen täcker inte in den typ av cyberattacker som troligen är startskottet i framtida krig.

Foto: US Navy Det behövs globala regler för att minimera effekterna av hur civila drabbas av cyberkrig. Det sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på måndagen, skriver Reuters.
Förra året skedde it-attacker mot företag och offentliga tjänster i en större skala än någonsin och många av attackerna misstänks vara statsunderstödda.
Läs också: Han leder Sveriges cyberförsvar: ”Utmaning att knyta ett angrepp till en aktör”
– Cyberkrigföring mellan länder existerar redan. Det värsta är att det inte finns någon reglering för den..

AWS storsatsning i Sverige välkomnas av konsultbolagen: ”Skapar nya möjligheter”

20 februari, 2018 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2018-02-20 06:02 AWS storsatsning i Sverige välkomnas av konsultbolagen: ”Skapar nya möjligheter” Den trippla etablering i Sverige som Amazon Web Services, AWS, just nu genomför kommer att ge bolaget en rejäl skjuts på den svenska marknaden. Det tror de partnerbolag vi har pratat med.
Vi skrev nyligen om att Microsofts partnerled funderar över hur strategin kring datacenter ser ut. Inte minst aktualiseras den frågan när två andra molnjättar, AWS och Google, ska slå rot i Sverige.
Och pratar man med AWS partner är det tydligt att det är efterlängtat. För medan Microsofts närvaro på den svenska marknaden är mer än väl förankrad sedan länge, så är AWS, sin molndominans till trots, fortfarande en ganska okänd aktör för många potentiella kunder och partner.
Men med de stundande etableringar..

Fyra tips för att hantera resursbrist i din organisation

19 februari, 2018 zoox 0

Expert Network Expert Network Expert Network
2018-02-19 13:47 Fyra tips för att hantera resursbrist i din organisation It-branschen går på högvarv vilket gör konkurrensen om arbetskraft extra hård. Men det finns sätt även för små konsultbolag att rekrytera trots bemanningsbrist. Anders Kingstedt ger fyra råd.
It-branschen går för högvarv. Samtidigt blir det allt svårare att hitta personal för att bemanna uppdrag och projekt. Branschens tillväxt hämmas och många företag tvingas ta in underkonsulter, i bästa fall – i värsta fall tvingas de tacka nej till uppdrag.
Så. Vad kan göras på en marknad med resursbrist?
För bolag som erbjuder traditionell konsulting är en återkommande utmaning att så att säga få ut nya talanger på uppdrag. Större konsultorganisationer har oftast kapacitet att tillhandahålla trainee-program. Större konsultbolag har också ofta så kallat helhetsåtagande som gör det enklare att fasa i..

Dataanalys allt viktigare för marknadsförare – men många är sena ur startblocken

19 februari, 2018 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2018-02-19 13:47 Dataanalys allt viktigare för marknadsförare – men många är sena ur startblocken Hur man använder data har blivit en allt mer avgörande faktor för hur framgångsrik ett företags marknadsföring är. Men ännu är det många som bara pratar om hur det ska användas.
En färsk global undersökning från konsultföretaget Ascend2 sätter förstoringsglaset på hur data används i företags marknadsföring.
Den visar att det är många som vet hur viktigt det är med dataanalys i annonskampanjer – men att det fortfarande är många som inte kommit ut ur startblocken. Till exempel uppger 51 procent av de tillfrågade att det är högsta prioritet att ”använda dataanalys för beslutsfattande”.
Läs mer: Skriande behov av dataanalytiker på marknadsavdelningarna
Men en annan fråga i undersökningen indikerar att det ka..

Telekomchef snodde kundregister – döms till villkorligt

19 februari, 2018 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2018-02-19 10:48 Telekomchef snodde kundregister – döms till villkorligt En tidigare chef hos Telenor har dömts för grov trolöshet mot huvudman i Malmö tingsrätt.
Mannen ska ha kopierat hela kundregistret när han slutade på Telenor. Ett av registren innehöll cirka en miljon kunduppgifter, som han ska ha använt i sin egenstartade konsultfirma, bland annat för att rekrytera nya kunder åt Telenors konkurrent Tre. Det framkommer av domen, som Sydsvenskan skriver om idag.
En partner i konsultfirman fattade misstankar om hur kunduppgifterna hade kommit in i bolaget. Detta efter att ha hittat en fil vid namn ”Master File” på skrivbordet i en av företagets datorer. Där fanns 985 000 kunduppgifter som uppenbart kunde kopplas till Telenor och den nu dömde mannen. Partnern kopierade då registret ..

Nu ska kommunerna digitaliseras – ”det finns en otrolig vilja”

19 februari, 2018 zoox 0

@KarinJLindstrom Karin Lindström Karin Lindström Reporter Karin Lindström
2018-02-19 06:02 Nu ska kommunerna digitaliseras – ”det finns en otrolig vilja” En gemensam digital infrastruktur, satsning på gemensam upphandling och stöd för att genomföra förändring ute i verksamheten. Det är det recept som Sveriges Kommuner och Landsting använder för att få fart på digitaliseringen.
Jenny Birkestad är direktör för avdelningen för digitalisering på Sveriges Kommuner och Landsting. Digitalisering ute i kommunerna, landstingen och regionerna är en nödvändighet för att klara välfärden framåt konstaterar Jenny Birkestad, direktör för avdelningen för digitalisering på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL sedan i oktober.
Hon pekar på hur automatisering och digitalisering måste till för att klara behovet av välfärdstjänster.
– En utmaning framåt är demografiska förändringar med fler barn..

Londons första digitalboss ska göra metropolen till världens smartaste stad

17 februari, 2018 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2018-02-17 07:00 Londons första digitalboss ska göra metropolen till världens smartaste stad Theo Blackwell har precis tillträtt en tjänst som Londons första cdo, chief digital officer, någonsin. Nu ska han göra metropolen till världens smartaste stad.
Stockholm är inte ensamt om att drömma om att kunna titulera sig världens smartaste stad i framtiden. London har liknande ambitioner – och har därför för första gången anställt en cdo, chief digital officer, som ska arbeta fram strategier för hur metropolen ska kunna använda alla data på ett sätt som gör att det kommer de drygt åtta miljoner invånarna i staden (och därtill alla som arbetar i staden eller turistar) till godo i form av smarta tjänster och lösningar.
Den som ska hålla i trådarna heter Theo Blackwell och han utsågs i september. I en interv..

Nu är det klart – Stockholms stad köper hårdvara av Advania för en halv miljard

16 februari, 2018 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2018-02-16 12:59 Nu är det klart – Stockholms stad köper hårdvara av Advania för en halv miljard Det är nu undertecknat och klart mellan Stockholms stad och Advania. Det tvååriga avtalet beräknas vara värt runt 500 miljoner kronor.

Klappat och klart. Advania har nu undertecknat storavtalet om att leverera hårdvara till Stockholms stads skolor. Som vi skrivit tidigare blev det en oväntat märklig kamp om vem som ska leverera hårdvara till skolorna i Stockholms stad. Lin Education, som först fick avtalet backade från sitt anbud, och istället fick Caperio, som numera heter Advania, tilldelningsbeslutet.
Nu har tiden för överprövningar av beslutet löpt ut, och idag undertecknades också storavtalet, som löper på två år och innefattar samtliga kommunala förskolor och skolor i Stockholms stad…

Fullt drag i konsulternas vd-fabrik – här är veckans nya chefer

16 februari, 2018 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2018-02-16 14:31 Fullt drag i konsulternas vd-fabrik – här är veckans nya chefer Det byts vd:ar och andra chefer för fullt just nu. Här är veckans digra chefslista.
Efftre plockar vd från AvegaTime People Group har rekryterat Siv Selva som ny vd för dotterbolaget Efftre. Hon efterträder Peter Larsson som framöver istället ska fortsätta bygga Time People Group utifrån sin roll i styrelsen, samt i rollen som specialistkonsult inom förändringsledning.
Siv Selva kommer närmast från konkurrenten Avega där hon haft säljansvar för ett flertal av dotterbolagen. Formellt tillträder hon jobbet på Efftre den 7 mars, och hon kommer även att ingå i koncernledningen.
Siv Selva. – Förändring finns ständigt på högsta ledningens agenda. För att lyckas med förändringar behövs kommunikation på olika nivåer och på ..

Elgiganten tackar för handsfreelagen – gav 400-procentig ökning för mobiltillbehör

16 februari, 2018 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2018-02-16 14:55 Elgiganten tackar för handsfreelagen – gav 400-procentig ökning för mobiltillbehör Förbudet mot att hålla i en telefon och köra bil har inneburit fint klirr i kassan för Elgiganten.
Den nya lag som trädde i kraft den 1 februari, som gör det förbjudet att hålla en mobiltelefon i handen samtidigt som du kör bil, har gett rejäl schvung åt Elgiganten. Kedjejätten konstaterar idag att den skärpta lagen har inneburit en rejält ökad efterfrågan på mobiltillbehör.
– Vi ser tydliga effekter av lagändringen. Samma vecka som den trädde i kraft ökade försäljningen av handsfree med 400 procent jämfört med motsvarande vecka förra året. Försäljningen av mobilhållare till bilen ökade med 340 procent och den stora efterfrågan håller i sig, säger Magnus Dahg, försäljningschef för teleko..

Iphone omsätter mer än alla andra smartphones – tillsammans

16 februari, 2018 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2018-02-16 15:06 Iphone omsätter mer än alla andra smartphones – tillsammans Mätt i antal sålda enheter är det Samsung som är störst på smartphones – men om man kollar på vad leverantörerna omsätter så utklassar Apple allt motstånd, inte minst som en följd av solid efterfrågan på den dyra Iphone X.
Foto: Tinh te Photo (CC) Enligt analysföretaget Strategy Analytics så stod Apple för 51 procent av den totala omsättningen på den globala smartphone-marknaden under fjärde kvartalet. Det innebär alltså att Apple omsätter mer på egen hand än hela den övriga smartphone-industrin tillsammans.
Totalt omsattes 120 miljarder dollar under fjärde kvartalet på smartphone-marknaden – vilket är all-time-high i Strategy Analytics mätningar.
Linda Sui, analytiker på Strategy Analytics, säger i en kommentar till undersök..