Glöm molnet, servrarna och IoT – HP Inc klarar sig bättre med pc och skrivare

23 november, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-11-23 13:18 Glöm molnet, servrarna och IoT – HP Inc klarar sig bättre med pc och skrivare Det är HPE som får det mesta av uppmärksamheten – men i det tysta går HP Inc som tåget på två stenhårda marknader.
Efter att HP delades upp i två delar 2015, så är det HP Enterprise, delen som jobbar med lösningar, molnet, servrar, IoT, mobilt och så vidare, som tagit det mesta av uppmärksamheten.
Symptomatiskt nog har den här veckan handlat om att vd:n för HPE Meg Whitman kommer att sluta sin tjänst. Betydligt tystare var det om HP Inc, bolaget som säljer pc och skrivare, men som levererade en urstark rapport från de här tuffa marknaderna.
Läs mer: Sista sucken för gamla HP – säljer sitt klassiska kontor
HP Inc levererade en omsättning på 13,9 miljarder dollar för fjärde kvartalet, vilket var en uppgång me..

“Ta #metoo på allvar – det är en ödesfråga”

23 november, 2017 zoox 0

@blisk Marcus Jerräng Marcus Jerräng Chefredaktör och ansvarig utgivare Marcus Jerräng
2017-11-23 11:12 ”Ta #metoo på allvar – det är en ödesfråga” Ledare Det som började med en hashtagg har utvecklats till en av de största sociala rörelserna i närtid, skriver Marcus Jerräng.
Uppropen och vittnesmålen i kölvattnet av #metoo slår med en oerhörd kraft över alla delar i samhället. Kvinnor i åtskilliga, vitt skilda, branscher sluter sig samman mot sexuella trakasserier, övergrepp och sexism. Mot tysthetskultur och män som håller varandra om ryggen.
I söndags nådde det teknikbranschen när över 1000 kvinnor gick ut med ett gemensamt upprop under hashtaggen #teknisktfel.
Problemen finns i alla branscher och det är lika allvarligt var det än förekommer. Och de mänskliga och moraliska skälen borde egentligen räcka för att förändra detta. Varför ska kvinnor ständigt tvingas anpassa..

Så reagerar branschen på metoo – tolv tunga it-bolag svarar

23 november, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-11-23 06:01 Så reagerar branschen på metoo – tolv tunga it-bolag svarar Sida 1 / 13 Föregående Nästa Innehållsförteckning Så reagerar branschen på metoo – tolv tunga it-bolag svarar Enkät: Eva Ernfors, kommunikationschef på Dustin Enkät: ​​​​​​​Charlotte Levert, hr-chef på Tieto Enkät: Malin Selander, kommunikationschef på Tele2 Enkät: ​​​​​​​Magnus Sallbring, marknadsdirektör Atea Enkät: Sally Gunnarsson, pr-ansvarig på Cisco Enkät: Marie Berner Moberg, säljansvarig för offentlig sektor på Dell EMC Enkät: Joacim Damgard, vd Microsoft Enkät: Lennart Malm, kommunikationschef IBM Enkät: Berit Henesy, hr-chef CGI Enkät: Irene Krohn, presschef på Telia Enkät: Björn Landerberg, marknads- och kommunikationsansvarig på Fujitsu Enkät: Trond Vinje, hr-chef Evry De många #metoo-uppropen har gjort att..

Eskilstuna skjuter ner rykten om stort Amazon-lager

22 november, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-11-22 11:59 Eskilstuna skjuter ner rykten om stort Amazon-lager Det Amazon Web Services ska bygga i Eskilstuna är datahallar och inte ett gigantiskt lager. Det fastslår det aktuella områdets etableringschef.
Eskilstuna. Efter att Amazon Web Services, AWS, meddelat sina planer på att bygga datacenter i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm har spekulationerna tagit rejäl fart om att även e-handelsjätten Amazon är på ingång till Sverige.
Inte minst har det spekulerats kring den tomt på 200 000 kvadratmeter som AWS har köpt i Eskilstuna Logistikpark, och att det skulle kunna vara mer än ett datacenter och även innefatta ett potentiellt jättelager för e-handeln.
Läs också: Nu bekräftar Google sina byggplaner i Dalarna
Den bilden har man hört talas om även på det kommunala bolaget Eskils..

Nytt branschlarm: “Behövs 70 000 fler som jobbar med it”

22 november, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-11-22 13:21 Nytt branschlarm: ”Behövs 70 000 fler som jobbar med it” En alarmerande siffra ropas ut från It & Telekomföretagen i deras rapport om kompetensbristen i It-Sverige. 70 000 fler personer som arbetar med it behövs om fem år. Särskilt skriande är behovet inom systemutveckling.
Det här kan låta som höga siffror – ett underskott på 70 000 personer som arbetar med it eller andra digitala verksamheter år 2022 i varje fall om inte särskilda åtgärder görs – men verkligheten kan bli ännu tuffare. Åtminstone enligt den paneldiskussion som följde i samband med att rapporten presenterades i morse.
– Jag tror den siffran är för låg, kommenterade Carl-Johan Hamilton, som är vd för Ants Code at Heart och ordförande för medlemsorganisationen It & Telekomföretagens it-kompetensråd. Det är väldigt mån..

Tronskifte på HPE – Meg Whitman slutar som koncernchef

22 november, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-11-22 08:28 Tronskifte på HPE – Meg Whitman slutar som koncernchef Meg Whitman lämnar nu rollen som vd för HPE. Det meddelade hon igår. HP-veteranen Antonio Neri tar över.
Foto: HPEMeg Whitman kliver av vd-rollen på HPE. Meg Whitman meddelade under gårdagen, i samband med att bolagets resultat rapporterades, att hon kommer att lämna rollen som vd på Hewlett Packard Enterprise, HPE, efter sex år.
Istället tar trotjänaren Antonio Neri över som koncernchef. Han har fram tills nu haft den svåröversatta titeln president. Meg Whitman konstaterade att han är utbildad datortekniker och att han har arbetat i alla HPE:s verksamheter. Den nya vd:n lämnade dock inga kommentarer själv, enligt Reuters.
Sedan Whitman anslöt till bolaget har hon knappast varit sysslolös. Tvärtom har hon omdanat bo..

Så vill it-jättarna casha in på blockkedjan

22 november, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-11-22 06:01 Så vill it-jättarna casha in på blockkedjan Blockkedjan är i sin linda, men de stora it-jättarna har redan börjat erbjuda det här som tjänst. Så sent som förra veckan släppte HPE sin tjänst – och IBM, Oracle, SAP och Microsoft är redan på banan.
Den så kallade blockkedjetekniken (blockchain) fungerar som en öppen lista eller en liggare, där alla transaktioner som görs lagras på de datorer som är med på listan. Mest kända användningsområdet är kryptovalutan Bitcoin, men tekniken spås kunna användas brett i framtiden, ja till och med kunna revolutionera branscher som banksektorn, logistik och fastighetsvärlden.
Ett exempel på hur tekniken kan användas är Lantmäteriets projekt där de nyttjar blockkedjan för att skapa säkra digitala fastighetstransaktioner.
Även om de flesta företag i b..

10 startups med blockchain-lösningar för företag

22 november, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-11-22 06:10 10 startups med blockchain-lösningar för företag Blockkedjan handlar inte bara om bitcoin. För företagen väller det fram nya lösningar som baseras på tekniken – allt från smarta kontrakt till identifieringssystem och säkerhetstjänster. Här är tio nya tjänster från startupvärlden.
Blockkedjan är stekhet. Internationellt går det knappt en dag utan att ett nytt blockkedje-startup aviserar en riskkapitalinjektion – eller som det allt oftare handlar om i de här sammanhangen – en ICO (initial coin offering), ett mer oreglerat sätt att resa fonder, baserat på kryptovalutor.
På sådana här snabbt växande marknader är det alltid svårt att identifiera vad som är värt att satsa på, men IDG News har valt ut tio spännande företag med ny teknik som kan användas på företagen.
Bitgo.
Bitcoin är den m..

Kryptovaluta-startup tog in miljoner från investerare – gick upp i rök

21 november, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-11-21 16:26 Kryptovaluta-startup tog in miljoner från investerare – gick upp i rök Kryptovaluta-startupen Confido tog in 375 000 dollar, motsvarande drygt tre miljoner kronor, från investerare men därefter försvann alla spår av företaget.
Investeringarna skedde genom en så kallad ICO (initial coin offering) som har blivit ett mycket populärt sätt för alla de startups som jobbar med kryptovalutor att ta in pengar. Men det är kontroversiellt (och förbjudet i vissa länder) eftersom det är så oreglerat och de som investerar saknar skydd vid händelser som dessa.
Företaget Confido utgav sig för att utveckla så kallade smarta kontrakt, som ska fungera som en deposition mellan köpare och säljare under en transaktion, något som i vanliga fall sker genom en tredje part.
Läs också: Både kontanter och plast..

Nej, hotet mot storbankerna kommer inte från fintech – utan från it-jättarna

21 november, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-11-21 14:31 Nej, hotet mot storbankerna kommer inte från fintech – utan från it-jättarna Tidigare pratades det om fintechbolag som det stora hotet mot de etablerade bankerna – men på kort tid har it-jättarna klivit fram som ett större och mer direkt hot. De har kontakten med kunderna, varumärket – och i många fall tjänsterna.
Ni har hört om det förr – hotet mot bankerna, ur ett konkurrensperspektiv. Framför allt brukar det handla om något som startup inom området finansiell teknik, som plötsligt ska dyka upp och slå undan fötterna på bankjättarna.
Frågan är om det är från fintech det verkliga hotet kommer. En stor global undersökning som gjorts av undersökningsföretaget Bain & Company tillsammans med Research Now visar att ett större och mer direkt hot snarare kommer från de största it-företagen..

Topphemligt uppdrag för Amazon – släpper molntjänst för spioner

21 november, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-11-21 09:31 Topphemligt uppdrag för Amazon – släpper molntjänst för spioner Amazon Web Services lanserar en molntjänst för CIA och andra delar av den amerikanska underrättelseverksamheten.

Den här tjänsten går under namnet AWS Secret Region och kommer sex år efter att företaget släppte GovCloud – den första datacentersatsningen riktad till offentlig sektor. Det uppgav företaget i går i en bloggpost.
Amerikanska nyhetskanalen CNBC skriver att AWS redan 2013 ingick ett samarbete, och det rapporterades i media om att de båda parterna tecknade ett avtal värt 600 miljoner kronor. Det här kontraktet hjälpte AWS sedan en hel del i storföretagssegmentet, och innebar att flera storföretag blev intresserade av deras moln.
Läs mer: Amerikanska militären lämnade spiondata öppet på nätet
I bloggen skriv..

Utländska it-proffs kastas ut trots skriande kompetensbrist. Hur löser vi det?

21 november, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-11-21 06:02 Utländska it-proffs kastas ut trots skriande kompetensbrist. Hur löser vi det? Att anställa utländska medborgare kan vara krångligt, vilket ofta hämmar konsultbolag som skriker efter kompetens.
Under de senaste åren har det uppmärksammats ett flertal fall med folk som har haft jobb på svenska it-bolag men tvingats lämna landet på grund av olika administrativa brister som uppstått längs vägen. Och det sker samtidigt som det finns andra nyanlända som överhuvudtaget inte kommer i kontakt med bolagen, och detta i en glödhet bransch fullkomligen skriker efter folk.
Men att lösa den till synes enkla situationen, där man på ena sidan har företag villiga att anställa och på den andra sidan utbildade människor som helst av allt vill jobba, är uppenbarligen inte alls så enkelt ..

Ny miljardaffär i chippbranschen

20 november, 2017 zoox 0

Computer Sweden Computer Sweden Computer Sweden
2017-11-20 14:05 Ny miljardaffär i chippbranschen En ny jätteaffär blev klar idag i halvledarvärlden, när Marvell köper Cavium.
Halvledartillverkaren Marvell förvärvar Cavium, underlevantör till bland annat Nokia och Ericsson, i en affär värderad till 6 miljarder dollar.
Det uppger de båda bolagens respektive enhälliga styrelser i dag, i ett pressmeddelande.
Tillsammans ser de sig som marknadsetta på den här typen av it-infrastruktur med en gemensam omsättning motsvarande 29 miljarder kronor. De räknar nu med “signifikant” intäktstillväxt, högre marginaler och mer vinst per aktie. Inom 18 månader från det att affären slutförs ska årliga synergier vara uppe i “minst” 150-175 miljoner dollar.
Läs också: Här är Broadcoms monsterbud på Qualcomm – största it-affären genom tiderna
Uppgifter om ett förestående samgående har förekommit i media tidigare under no..

“Man kan inte ha SAP, då blir man inte bäst”

20 november, 2017 zoox 0

@larsdddd Lars Danielsson Lars Danielsson Reporter Lars Danielsson
2017-11-20 14:29 ”Man kan inte ha SAP, då blir man inte bäst” Nyheter Ett big bang-införande av kundvårdssystem. Görs sådant nuförtiden? På den stora grossisten Ahlsell gjorde man det och efter den första veckan har driften varit ”tokstabil”, enligt Marcus Doverhjelm.
Marcus Doverhjelm är chef för affärssupport på Ahlsell. Ahlsell är en jätte i form av en grossist inom varor för industri, bygg, installation och fastighetsförnödenheter. Med 5 000 anställda har man stora marknadsandelar i Sverige, Norge och Finland.
Förutom 1 200 som jobbar i företagets butiker finns det 2 500 säljare i företaget, varav 1 000 är ”innesäljare” och 1 500 ”utesäljare”. De senare är alltså mobila och gör kundbesök.
Den 15 september i år, en fredag, tog man ner sitt gamla kundvårdssystem (CRM) på Ahlsell. Den 18 september, måndage..

Nu når metoo teknikbranschen – kvinnor i stort upprop mot övergrepp

20 november, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-11-20 10:27 Nu når metoo teknikbranschen – kvinnor i stort upprop mot övergrepp 1 139 kvinnor från teknikbranschen skriver idag om hur de på olika sätt utsatts för kränkningar på sin arbetsplats eller under sin studietid.
Bransch efter bransch vittnar nu om hur det är vara kvinna i en bransch som präglas av sexistiska strukturer.
Det som startade med hashtaggen #metoo har i Sverige lett till att olika yrkeskategorier berättar liknande scenarier från sina arbetsplatser. Och efter skådespelarnas #tystnadtagning, sångerskornas #visjungerut, juristernas #medvilkenrätt, musikernas #närmusikentystnar och politikernas #imaktenskorridorer är det nu dags för #teknisktfel.
Läs också: Kvinnliga systemvetare fortfarande plågsamt långt efter i löneutvecklingen
Det är 1 139 kvinnor som skriver..

Polisen ska få hacka datorer. Men hur ska det gå till?

20 november, 2017 zoox 0

@simoncampanello Simon Campanello Simon Campanello Reporter Simon Campanello
2017-11-20 06:02 Polisen ska få hacka datorer. Men hur ska det gå till? Regeringens utredare föreslår att polisen ska få rätt att hacka misstänktas datorer. Problemet är att det kräver avancerad mjukvara som antingen måste utvecklas eller köpas in från suspekta återförsäljare.
En utredning som presenterades igår föreslår att polisen ska få tillgång till ett nytt tvångsmedel som kallas hemlig dataavläsning. Det är ett begrepp som bland annat innebär att polisen skulle få lov att hacka misstänktas datorer och plantera trojaner.
Det är något polisen länge efterfrågat för att kunna läsa vad misstänkta brottslingar gör på sina mobiler och datorer innan datan krypteras och blir oläslig.
Men lagman Petra Lundhs utredning svarar varken på hur det ska gå till, eller var polisen ska få kompetensen och verkty..

Så får du igång samarbetet på jobbet – och stoppar mejlandet

18 november, 2017 zoox 0

@KarinJLindstrom Karin Lindström Karin Lindström Reporter Karin Lindström
2017-11-18 06:03 Så får du igång samarbetet på jobbet – och stoppar mejlandet Samarbetsverktyg kan vara ett sätt att uppmuntra till just gemensamt arbete. Men det kan också ge absolut ingenting. ”Vill du lyckas måste du vara tydlig”, säger Gartneranalytikern Jeffrey Mann.
Samarbete, samverkan, teamwork… i dag handlar mycket om att få olika delar i en organisation att mötas och ha ett snabbt och effektivt kommunikationsflöde. Och det finns en stor skog av verktyg för att dela information på olika sätt, som Slack, Google suite, Microsoft teams, Facebook Workplace, Dropbox och många fler.
Många vill de veta hur mycket de kan spara med de olika verktygen.
– Men det är som att köpa en roddmaskin och fråga hur många kilo man tappar. Det beror helt på hur den används – kanske väldigt många, eller inga alls,..

Därför överlever bara anpassningsbara företag digitaliseringen

17 november, 2017 zoox 0

Expert Network Expert Network Expert Network
2017-11-17 15:44 Därför överlever bara anpassningsbara företag digitaliseringen Det finns en framgångsfaktor som mer än andra utmärker de företag som lyckas inom digital transformation – förändringssnabbheten. Hans Gillior listar totalt sex faktorer som krävs för att bli vinnare på digitaliseringen.
Digitalisering, i kombination med globalisering, är som en tsunami som sköljer över vårt samhälle och företagande. En våg av enorm kraft som bryter ner det traditionella. Det är en utveckling där information, kapital, tjänster och produktionsmedel med lätthet flödar fritt över nationella, kulturella och företags gränser och omdefinierar spelreglerna.
Men varför är vissa företag mer framgångsrika än andra när det gäller digital transformation? Det finns faktiskt ett samband mellan tur och framgång på den digitala marknaden. Alla företag har lika mycket tur och otur..

Ny indier etablerar sig i Sverige – här är veckans it-affärer

17 november, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-11-17 14:35 Ny indier etablerar sig i Sverige – här är veckans it-affärer Ett nytt indiskt bolag testar vingarna i Sverige, Fujitsu bygger AI-band och Coromatic får energi i Östergötland. Här är veckans affärssvep.
Softlabs testar SverigeDet indiska bolaget Softlabs Group satsar nu på att öppna ett kontor i Sverige, med ambitionen att jobba mot hela Norden. Men till skillnad från många av de tidigare indiska jättarna som verkar i Sverige är det här ett betydligt mindre bolag, med totalt 30 anställda. Det svenska dotterbolaget kommer att ledas av Tomas Persson som har ett förflutet på bolag som CGI, CSC, Telia och Huawei.
– Det jag blev imponerad av och som jag tilltalar oss i Norden är att de sätter processerna i första rummet. Tekniken kan vi redan, och den är så klart inte ovik..

Söker du jobb fast du redan har ett? Här är nio tips

17 november, 2017 zoox 0

@KarinJLindstrom Karin Lindström Karin Lindström Reporter Karin Lindström
2017-11-17 14:47 Söker du jobb fast du redan har ett? Här är nio tips Att ha ett jobb men samtidigt se sig om efter ett nytt kan vara lite knepigt. Det gäller att å ena sidan ligga lågt och å den andra visa upp sig.
De flesta som känner att de har fått nog av sitt jobb och längtar bort vill inte skylta med det. Vår amerikanska systersajt CIO.com har samlat ett gäng tips som hjälp på vägen.
1. Vad har du för möjligheter där du är?
Börja med att tänka igenom varför du funderar på att sluta och ta reda på vilka möjligheter som finns att faktiskt förbättra din situation på ditt nuvarande jobb.
De som CIO.com talat med ger grundrådet att verkligen ta reda på om ditt jobb är helt bortom räddning innan du säger upp dig.
– Prata om vad det egentligen är som är frustrerande på jobbet för att se om det går att..