Arbetsförmedlingen stoppar upphandling av säkerhetsskäl

20 september, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-09-20 16:28 Arbetsförmedlingen stoppar upphandling av säkerhetsskäl Turerna kring Transportstyrelsen har gjort att myndigheterna fått upp säkerhetsfrågan högre på agendan. Nu avbryter Arbetsförmedlingen sin pågående upphandling trots att DXC fått ett tilldelningsbeslut.
Som SVT Nyheter rapporterade idag avbryter Arbetsförmedlingen en pågående it-upphandling. Orsaken är den analys av säkerheten som myndigheten nu gjort, en översyn som drogs igång i augusti.
Det pågående projektet heter Digitala arbetsplatsen, och syftet har varit att medarbetarna lättare ska få åtkomst till myndighetens system.
– Vi har haft ett pågående utvärderingsprojekt kring digitala arbetsplatser där vi vill ha en annan typ av tillgång för våra medarbetare så att de kan göra ett bra jobb. Men sedan maj har vi..

Festen avblåst – inga pengar till Lantmäteriets öppna kartdata

20 september, 2017 zoox 0

@KarinJLindstrom Karin Lindström Karin Lindström Reporter Karin Lindström
2017-09-20 13:39 Festen avblåst – inga pengar till Lantmäteriets öppna kartdata Det blir inget stort släpp av öppna data från Lantmäteriet efter årsskiftet. Regeringens budget innehåller inga medel för det.
För den som väntar på att Lantmäteriet ska öppna slussportarna och på allvar släppa sin kartinformation som öppna data är budgetpropositionen en besvikelse. Regeringen avsätter inga medel för en sådan satsning.
Lantmäteriet har tidigare aviserat planer på att redan under nästa år släppa all sin kartinformation, exempelvis fastighetskartan i skala 1:10 000, skalriktiga, molnfria, flygbilder av Sverige i 25 centimeters punktupplösning, den nationella höjddatabasen och fastighetsadresser, fastighetsbeteckningar, fastighetsgränser och byggnadsinformation.
Läs också: Är ditt hus byggt på en kyrkogård? Nu..

Usel konkurrens vid offentliga upphandlingar: ”måste bli bättre”

20 september, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-09-20 06:01 Usel konkurrens vid offentliga upphandlingar: ”måste bli bättre” Med nya lagen om offentlig upphandling, LOU, vill man uppmuntra till fler och mindre upphandlingar. Men i Sverige är det fortfarande hög andel offentliga upphandlingar där bara en aktör lämnat anbud.
Atea gick ensam ur striden när 13 kommuner och 15 kommunala bolag i Örebro och Värmlands län skulle upphandla en it-leverantör av användarnära produkter och tillhörande tjänster.
Någon vidare strid blev det dock inte för återförsäljarjätten. Det var nämligen ingen annan än Atea som lämnade anbud om att få leverera på avtalet, som beräknas vara värt 350 miljoner kronor under avtalstidens två plus ett plus ett år. De produkter det handlar om är servrar och nätverksprodukter samt datorer, skärmar, surfplattor, t..

Förhandlingarna klara – 100 Volvo IT-anställda får gå

19 september, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-09-19 15:22 Förhandlingarna klara – 100 Volvo IT-anställda får gå HCL är nu klara med sina fackliga förhandlingar. Dessa resulterade i att cirka 100 tjänster kommer att plockas bort från den leveransorganisation man köpte av Volvo.
Vi har tidigare rapporterat om att det funnits en hel del oro hos den före detta Volvo IT-personalen i Göteborg, efter att konsultbolaget köptes upp av indiska HCL. Idag meddelar det indiska bolaget nästa steg.
Det steget presenteras som ett led i HCL:s globala omstruktureringsprogram där man nu ska ”modernisera sin svenska leveranskapacitet för att möta den ständigt föränderliga efterfrågan på it-marknaden”.
Ett annat sätt att säga samma sak är att man siktar på att ta bort ungefär 100 tjänster i Sverige.
Förhandlingarna med facket blev nyligen klara o..

Huawei hånar Apple i stora smartphone-slaget

19 september, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-09-19 11:35 Huawei hånar Apple i stora smartphone-slaget Världens tredje största smartphone-tillverkare Huawei svingar i sociala medier mot tvåan Apple och deras nya ”supermobil” Iphone X. När Huawei i oktober släpper sin nya Mate 10 har alla de tre stora nya premiummobiler ute på banan.
Apples premiummodell Iphone X. Det stora slaget om smartphone-herraväldet når kokpunkten nu under den tidiga hösten, då de tre största inom loppet inom loppet av knappt två månader släpper nya flaggskeppsmobiler.
Marknadsledaren Samsung var först ut med Galaxy Note 8 som presenterades i slutet av augusti. Det är en telefon som av allt döma gått bra åtminstone i det tidigaste stadiet. På fem dagar kom det in 650 000 förbeställningar från 40 länder – vilket är 2,5 gånger fler än när föregångaren Note 7 släpptes fö..

CGI rycker Tietoprofil – ska satsa stort i Stockholm

19 september, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-09-19 13:15 CGI rycker Tietoprofil – ska satsa stort i Stockholm CGI satsar på att växa i Stockholm och har rekryterat Tietos chef för finansiella tjänster, Vahid Zohali.
Foto: Joakim Arstad DjurbergVahid Zohali, som basat över Tietos finansiella tjänster, har tagit klivet över till värsta rivalen CGI Vahid Zohali, som basat över Tietos finansiella tjänster, har tagit klivet över till värsta rivalen CGI. Även där kommer han att vara chef för Financial Services, men han kommer även att leda konsultjättens verksamhet i Stockholm, som har drygt 800 anställda.
Att komma till CGI blir en nygammal bekantskap. Men till skillnad från många av bolagets anställda som gärna pratar om den gamla WM-data-tiden så började Vahid Zohalis förra vända hos bolaget med att Logica, som han jobbade på då..

Region Skåne köper vårdsystem för 1 miljard

19 september, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-09-19 14:55 Region Skåne köper vårdsystem för 1 miljard Region Skåne ska ersätta flertalet befintliga it-system till en helhetslösning. Därför har de tecknat ett avtal med systemleverantören Cerner värt en miljard kronor.
Den här digitala vårdplattformen blir det mest omfattande förnyelseprojektet i Region Skånes historia, uppger regionen i ett pressmeddelande.
Region Skåne uppger att det nya informationssystemet är en förutsättning för att fortsätta digitalisera vården, förbättra tillgängligeten och patientsäkerheten. Det omfattar ett nytt journalsystem men också all annan informationshantering inom sjukvården.
Läs också: Upphandlingar för miljarder faller på formalia – varför är det så svårt att göra rätt?
Tidigare har de haft flera system som ”inte har förstått varandra” medan det nya systeme..

En era är över – John Chambers lämnar Cisco

19 september, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-09-19 08:56 En era är över – John Chambers lämnar Cisco John Chambers som byggt upp och i mer än 20 år basat över nätverksjätten Cisco kommer inte att ställa upp för omval till styrelseordförande i december.
John Chambers började på Cisco 1991 som försäljningschef, mellan åren 1995 och 2015 var han vd för företaget.
När Chuck Robbins tog över som vd 2015 utsågs Chambers till styrelseordförande.
Men nu lämnar 68-årige Chambers alltså styrelsen, uppger Cisco i ett pressmeddelande.
Läs mer: IBM och Cisco bildar gemensam jättestyrka mot cyberkriminalitet
I stället kommer Chuck Robbins att också axla rollen som styrelseordförande – vilket kommer att stärka hans position i den omdaning som företaget går igenom.
Cisco är inne i en tuff period, och har tappat omsättning sju kvartal i rad. Den tradit..

Så landar du ett jobb i framtidssektorn. ”Köp en Raspberry Pi och börja lek”

19 september, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-09-19 10:25 Så landar du ett jobb i framtidssektorn. ”Köp en Raspberry Pi och börja lek” IoT pekas ut som nästa stora jobb-boom inom it. När Sigma anställer folk inom området är de intresserade av folk som snickrat ihop hobbylösningar i hemmet. ”Man måste förstå vilka möjligheter IoT medför”, säger IoT-chefen David Österlindh.
”Vi har anställt flera personer som har börjat med den här typen av hobbyprojekt”, säger David Österlindh, IoT-chef på Sigma. Internet of things gör stora avtryck hos både it-avdelningar och leverantörer – inte bara när det gäller alla uppkopplade enheter som måste skapas, analyseras, administreras och säkras. IoT kommer också att förändra it-arbetsmarknaden och skapa behov av andra kompetenser och yrkesroller. Företag inom allt från tillverkning till fastigheter är redan u..

Äntligen dags för det smarta kylskåpet? Nu ska Electrolux koppla upp allt

19 september, 2017 zoox 0

@KarinJLindstrom Karin Lindström Karin Lindström Reporter Karin Lindström
2017-09-19 06:01 Äntligen dags för det smarta kylskåpet? Nu ska Electrolux koppla upp allt Electrolux har produkter i över 400 miljoner hem runt om i världen. När den nya generationen uppkopplade produkter rullas ut framöver är de inte längre statiska utan kan hela tiden uppgraderas med nya funktioner och tjänster.
Foto: Martin FältströmStefan Berg är ansvarig för internet of things-plattformen på Electrolux. Electrolux har gått från att vara ett företag vars försäljare bokstavligen klev in i våra vardagsrum där de demonstrerade sina produkter. Men den direktkontakten med slutkunderna har på senare år gått förlorad och det mesta har i stället sålts via återförsäljare.
Men med digitaliseringen återknyts nu kundkontakten konstaterar Stefan Berg som är ansvarig för internet of things-plattformen på Electr..

Slack fortsätter locka investerare – värderas nu till 40 miljarder

18 september, 2017 zoox 0

@KarinJLindstrom Karin Lindström Karin Lindström Reporter Karin Lindström
2017-09-18 09:17 Slack fortsätter locka investerare – värderas nu till 40 miljarder Det går bra för Slack nu. I en ny finansieringsrunda har bolaget dragit in nästan två miljarder kronor från hugade investerare med japanska Softbank i spetsen.
Samarbetsverktyget Slack är fortfarande en favorit för investerarna. Bolaget har lyckats få in 250 miljoner dollar, nästan två miljarder kronor, i sin senaste finansieringsrunda. Japanska Softbank bidrar med en stor del av de pengarna.
Bolaget värderas nu till över fem miljarder dollar, runt 40 miljarder kronor, skriver Financial Times.
I senaste finansieringsrundan i april förra året värderades Slack till 3,8 miljarder dollar, runt 30 miljarder kronor.
Totalt har Slack därmed dragit in totalt 841 miljoner dollar från investerare, uppåt sju miljarder kronor.
I fö..

Toshiba på väg i mål i maratonbudgivningen

18 september, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-09-18 10:31 Toshiba på väg i mål i maratonbudgivningen Toshiba verkar vara på väg att sätta punkt för maratonbudgivningen på deras chippverksamhet. De strävar efter att slutföra en affär med Bain Capital i veckan.
Det här uppger nyhetstjänsten Bloomberg och hänvisar till ”personer insatta i ämnet”.
Toshiba är världens näst största leverantör av nand-minne efter Samsung, men de behöver sälja den här lönsamma verksamheten för att täcka upp förluster på annat håll i koncernen.
Läs mer: Toshiba bommar deadline för chippförsäljning
Ända sedan i maj har det sedan pågått en dragkamp om verksamheten. En av de ivrigaste intressenterna har varit en grupp som leds av investmentbolaget Bain Capital – en grupp som också Apple sent omsider uppges ha anslutit sig till.
Även lagringsleverantören Western Digi..

Fordonsfeber ger rekordgött drag i Göteborgs it-bransch

18 september, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-09-18 06:02 Fordonsfeber ger rekordgött drag i Göteborgs it-bransch It-Göteborg går på högvarv. Digitaliseringsvågen hos såväl gamla som nya bolag gör att konjunkturen är bättre än på länge.
Just nu kokar det i It-Göteborg. Inte minst ger de nya bolag som startats runt bilindustrin, som exempelvis Zenuity och Lynk & Co, en rejäl skjuts för såväl affärer som framtidstro. Men det är långt ifrån bara där det bubblar.
I den konjunkturbarometer som Västra Götalandsregionen, VGR, har gjort för våren 2017 konstateras att det är mycket hög efterfrågan för företagstjänster, och att konjunkturindex ligger på det högsta uppmätta värdet sedan 2005.
Läs också: Indiska Tata köper Göteborgsbolag med 150 ingenjörer
Och bryter man ut it-tjänsteföretagen så ser det till och med ännu starkare ut. Oc..

5 knep som räddar ett misslyckat projekt

17 september, 2017 zoox 0

@larsdddd Lars Danielsson Lars Danielsson Reporter Lars Danielsson
2017-09-17 07:15 5 knep som räddar ett misslyckat projekt Det är väldigt svårt att rädda ett projekt som en gång halkat efter tidsplanen. För att ha en chans att göra det behöver man se sig själv i spegeln och besvara fem frågor.
Det finns många skäl till att it-projekt misslyckas. Förutom att det helt enkelt är svårt med riktigt stora projekt pekar vår amerikanska systersajt CIO på en annan orsak och som också borde vara välkänd: Man ignorerar tidiga varningssignaler. En orsak till det är att de personer som ska bedöma dem är samma personer som har drivit igenom att projekten ska genomföras.
Det finns alltså stolthet med i bilden och även en så enkel bevekelsegrund som att man inte vill ha ett misslyckande i sin karriärbeskrivning.
Läs också: Studie: svårare att använda webbsidor med modern platt design
Viss..

”AI är bara en avancerad miniräknare”

16 september, 2017 zoox 0

@larsdddd Lars Danielsson Lars Danielsson Reporter Lars Danielsson
2017-09-16 07:00 ”AI är bara en avancerad miniräknare” Teknik Användargränssnitt är det hetaste området för AI under de närmaste åren. Det spår konsultföretaget Berges expert Kevin Kyeong.
Om en it-konsult har titeln Deep Jedi på visitkortet så kan man misstänka att personen sysslar med att bygga AI-lösningar. Och det är precis vad Kevin Kyeong gör. Ursprungligen från Kanada har han via studier på KTH och jobb på Volvo hamnat på konsultföretaget Berge i Göteborg, där han varit i två år.
– Vi är ett team på Berge som kan bygga kompletta AI-lösningar. Jag jobbar med hela kedjan, från att formulera krav, till att koda och implementera lösningar, berättar Kevin Kyeong.
Hittills har man inte genomfört några ”jätteprojekt”, utan det har mest handlat om små projekt som gått ut på att skapa AI-moduler som är delar..

Konsultbolagen skrotar kontor och startar nytt – här är veckans it-affärer

15 september, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-09-15 14:53 Konsultbolagen skrotar kontor och startar nytt – här är veckans it-affärer Konsultbolagen har i vanlig ordning haft en intensiv vecka. Bouvet bommar igen sitt Malmökontor och B3IT drar igång två nya dotterbolag.
B3IT startar nya bolagB3IT drar igång två nya bolag. Uppdraget för det ena bolaget, B3 Cyber Security AB, är att stötta företag och myndigheter att bättre hantera risker och möta nya lagkrav, som till exempel den nya dataskyddsförordningen GDPR.
– Det går inte att blunda för riskerna längre. Vi ser ett växande kundbehov av stöd både med att uppfylla lagkraven och att skydda sina informationstillgångar på ett nödvändigt och lämpligt sätt. Primärt handlar det om att arbeta på en strategisk nivå med verksamhetsutveckling, att tillföra kompetens samt ledning och st..

Säkraste certifieringarna för dig som vill bli ledare inom it-säkerhet

15 september, 2017 zoox 0

Expert Network Expert Network Expert Network
2017-09-15 14:56 Säkraste certifieringarna för dig som vill bli ledare inom it-säkerhet IDG Expert Network Vilka informationssäkerhetscertifieringar ger bäst förutsättningar för en ledarkarriär inom säkerhetsarbete? IDG Expert Networks Jan Kallberg ger sin syn på saken.
I en värld som allt mer globaliseras skapas olika former av igenkänning och identitet. Vad förväntas av en informationssäkerhetsansvarig? Är certifiering mer än att man suttit av en vecka på ett konferenshotell? För mig handlar certifiering i grunden om att man på enkelt sätt kan bedöma vad en person kan, eller åtminstone exponerats för, och ett vitsordande av att denne är en del i en gemensam kunskapsbas. Ledarskap är komplicerat som det är, det kan jag säga som före detta krigskompanichef, men tekniskt ledarskap är än mer komplext.
Läs också: Så kan vi lära av vikingarna för bra digitalt ..

Bolagen rustar för nya marknader – här är veckans chefer

15 september, 2017 zoox 0

@jolledjuret Joakim Arstad Djurberg Joakim Arstad Djurberg Reporter Joakim Arstad Djurberg
2017-09-15 15:22 Bolagen rustar för nya marknader – här är veckans chefer Att rekrytera för att växa på nya marknader verkar vara temat i veckans chefssvep.
Soluno BC tar in ny ordförandeDet nyfusionerade bolaget Soluno BC, som tidigare i år slogs ihop av Solus BC och Uno Telefoni, tar in Patrik Sörqvist som ny styrelseordförande. Ambitionen är att fortsätta den internationella expansionen. I den expansionen får Patrik Sörqvist en nyckelroll med sitt kontaktnät och sina erfarenheter från industrin. Det skriver bolaget om sin rekrytering, som tidigare bland annat varit chef för Mitels moln i Europa samt vd på Telepo.
– Via SEB Private Equitys globala och lokala nätverk har vi sökt efter lämpliga oberoende styrelsemedlemmar som kan hjälpa Soluno att växa internationellt och på hemmaplan..

BMW vill ersätta bilnyckeln med mobilapp

15 september, 2017 zoox 0

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Mattias Malmqvist Reporter Mattias Malmqvist
2017-09-15 15:20 BMW vill ersätta bilnyckeln med mobilapp Tyska biltillverkaren BMW håller på att se över om det går att ersätta bilnycklarna med andra lösningar, till exempel en mobilapp.
Det säger styrelseledamoten Ian Robertson på BMW till nyhetsbyrån Reuters under bilmässan i Frankfurt.
Robertson säger att det faktum att alla kunder i dag bär omkring på en smartphone och tillgången till BMW:s mobilapp, med vilken de bland annat kan låsa upp sina bilar, har gjort de gamla bilnycklarna mindre relevanta.
Läs mer: 60 miljoner skäl till att it-jättarna vill in i bilindustrin
– Ärligt, hur många behöver den verkligen, säger Robertson och tillägger att det redan i dag är möjligt att starta bilen utan att nyckeln sitter i tändningen.
Robertson tillägger att BMW undersöker möjligheten att helt göra sig..

Här ordnar Klarnas utvecklare konferens – åt sig själva

15 september, 2017 zoox 0

@KarinJLindstrom Karin Lindström Karin Lindström Reporter Karin Lindström
2017-09-15 15:30 Här ordnar Klarnas utvecklare konferens – åt sig själva Smarta sätt att bygga appar, tips på hur maskininlärning kan användas och tips på hur man bygger bra team. Det är några av de ämnen som Klarnas utvecklare får ta del av under en heldagskonferens med varandra. Och alla talare är kolleger.
– Hur blir vi bättre på teamwork?
Ett par hundra personer lyssnar noga när Anton Fenske, utvecklare på Klarna, går igenom ett antal viktiga saker som kan lyfta lagarbetet.
Han talar om det som brukar kallas bussfaktorn. Om någon i ett team blir påkörd av en buss kan de då fortsätta arbetet? Eller finns det kompetens som inte delas?
– Men det finns också det som kallas omvänd bussfaktor ­– då frågar man sig hur många i teamet som kan bli påkörda av en buss innan det går att sätta igång och jobba, s..