Alliansen vill avsätta tre ministrar efter Transportstyrelsens it-skandal

26 juli, 2017 zoox 0

Alliansen vill avsätta tre ministrar efter it-skandalenNYHETER26 juli 2017 08:08Alliansen kräver att Anna Johannson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist avgår efter Transportstyrelsens it-skandal.
På en blixtinkallad presskonferens gav partiledarna beskedet att de kommer väcka misstroendevotum mot de tre ministrarna.
– Vi är beredda på nyval, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Med bara en dryg timmes varsel kallade Anna Kinberg Batra, Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor in till en presskonferens klockan 09 på onsdagsmorgonen.
På förhand släpptes ingen information om vad partiledarna skulle prata om – men det stod snabbt klart att pressträffen rörde Transportstyrelsens it-skandal.
– Sveriges säkerhet har äventyrats, och även säkerheten för enskilda människor, inledde M-ledaren Anna Kinberg Batra med att säga.
– Vi har begärt att de ansvariga ministrarna kommit till riksdagen för att förklara hur de agerat. Det har inte gett tillfredsställande svar. Det har lett till at..

Sverige – det bästa landet på jorden

26 juli, 2017 zoox 0

Sverige – det bästa landet på jordenNYHETER26 juli 2017 08:58Tack vare positiv livsstil, som bland annat inkluderar välstånd, jämställdhet, hälsa och välbefinnande, har Sverige nu överträffat 162 andra länder.
Sverige är det ”godaste” av 162 andra länder enligt ett index som mäter länders bidrag till planeten och mänskligheten baserat bland annat på miljöpåverkan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TTSverige toppar ligan i “Good Country Index” från 2016 och som bland annat baseras på 35 separata indikationer från källor så som FN och Världsbanken. Sverige blir det bästa eller det “godaste” landet när det kommer till att tjäna folkets intressen, samtidigt som man undviker skadliga effekter på andra länder och miljön.
Enligt indexet gör Sverige, i relation till ekonomins storlek, mer gott och mindre skada än något annat land. Mindre länder som Irland, Island och Costa Rica har alla fallit i rangordningen. Det beror delvis på att mindre länder påverkas mer av större världshändelser. Trots a..

Källa: IBM-anställda kunde se kärnbränsletransporter

26 juli, 2017 zoox 0

Källa: IBM-anställda kunde se kärnbränsletransporterFoto: MARK LENNIHAN/APSAMHÄLLE26 juli 2017 09:14Även IBM-personal på Irland hade tillgång till Transportstyrelsens register.
En tidigare anställd berättar nu för Aftonbladet att man hade tillgång till transportplaner för nukleärt material.
– Både aktiv kärnmateriel och kärnavfall från våra kärnkraftverk, säger den anställde.
Hos Transportstyrelsen kan man varken bekräfta eller dementera uppgifterna.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON TT En person som jobbat för IBM på Irland berättar för Aftonbladet att även tekniker på Irland hade tillgång till Transportstyrelsens register.
Bland annat handlar det, enligt den tidigare anställde, om transportplaner för nukleärt material.
– Vi hade direkt tillgång till ett stort antal transportplaner, typ nukleärt material liknande. All transport av kärnavfall är hemligstämplad, men hanteras och registreras av Transportstyrelsen. Det är specialtransporter som måste loggas. Både aktivt kärnmateriel och karnavf..

No Picture

Våldsbrott mot flicka i Örebro – området avspärrat

26 juli, 2017 zoox 0

Våldsbrott mot flicka i Örebro – området avspärratNYHETER26 juli 2017 09:17En nioårig flicka har utsatts för ett våldsbrott i Örebro.
Polisen har spärrat av ett område kring brottsplatsen.
– Det är en våldtäkt eller ett våldtäktsförsök som ska ha ägt rum, säger Anders Sjöberg vid polisen, till SVT.
Han uppger för SVT att flickan är nio år gammal och är förd till sjukhus.
▪ Texten uppdateras.
MICHAEL POROMAA26 juli 2017 09:17

Fågel invaderade hår – haffades av polisen

26 juli, 2017 zoox 0

Fågel invaderade hår – haffades av polisenNYHETER26 juli 2017 09:35Fågeln landade på kvinnans huvud och vägrade flytta på sig. Då gjorde hon det enda rätta – hon ringde polisen.
– Den kvittrar och sjunger i högan sky, säger polisen Mikael Lindgren till P4 Västmanland.
En äldre kvinna promenerade runt i Bäckby centrum i Västerås under tisdagen, när hon plötsligt fick hårresande sällskap. En färggrann papegoja, närmare bestämt en nymfparakit, landade på hennes huvud – och vägrade sedan flytta på sig.
Hon försökte vifta bort den och locka ned den från sitt huvud, men till ingen nytta. Varje gång hon trodde att den objudna ruvaren had gett upp flög den bara ett varv i luften och återvände sedan till hennes kalufs.
Slutligen såg hon bara en utväg: att kontakta polisen.
Burades in på polisstationenNär patrullen anlände till platsen fann de fågeln fortfarande sittande på kvinnans huvud, som om det vore det mest naturliga i hela världen.
Pippin fångades och fick följa med till polisstationen i..

Här är svenska miljonärernas sommarparadis

26 juli, 2017 zoox 0

Här är svenska miljonärernas sommarparadisSommarvärmen har kommit och många söker sig ut till landet.  Så även direktörer, fotbolls­stjärnor och miljardärer.  Här är platserna där eliten väljer att njuta av den svenska sommaren.
✓ Camilla Läckberg: ”Det är mitt paradis på jorden”
✓ Zlatans renoveringsobjekt
✓ Spotifygrundaren köpte konferensanläggning för 75 miljoner kronor
KATARINA LIBERT26 juli 2017 09:38

Polisen söker efter smitare: ”Jag har bråttom till jobbet”

26 juli, 2017 zoox 0

Polisen söker efter smitare: ”Jag har bråttom till jobbet”NYHETER26 juli 2017 09:39En yngre kvinna blev påkörd bakifrån av en bil när hon själv körde sin moped. Nu efterlyser polisen föraren som smet från platsen.
– Händelsen i sig är anmärkningsvärd, att man kör på en ung kvinna på moped och lämnar henne där utan att kolla vad som hänt, säger Håkan Johansson, stationsbefäl vid polisen.
På tisdagsmorgonen vid sjutiden blev en ung kvinna åkandes på moped påkörd av en bil på Lavön i Orust. Kollisionen gjorde så att hon körde ned i diket och skadade sig.
Föraren stannade till, klev ur bilen och tittade mot henne och hon trodde att hon skulle få hjälp. Men istället lämnade han henne och platsen med orden: ”Bra du står. Jag har bråttom till jobbet”.
Kvinnan fick kontakta sin pappa som såg till att hon fick vård. Hon ska ha fått skador i ansiktet, på händerna och på benet.
Polisen har gått ut med en efterlysning efter föraren på sin Facebooksida.
– Händelsen i sig är anmärkningsvärd, att..

Statsvetaren: ”Det här är unikt”

26 juli, 2017 zoox 0

Statsvetaren: ”Det här är unikt”NYHETER26 juli 2017 09:56Alliansen begär att ministrarna Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist ska avgå.
Alliansen begär också att talmannen kallar in kammaren för att riksdagen ska kunna behandla misstroendet redan innan riksdagens öppnande.
– Det här är unikt, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.
Alliansen begär att tre ministrar ska avgå, efter Transportstyrelsens IT-skandal.
Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet hade inte väntat sig dagens presskonferens.
– Det var inte väntat, speciellt inte att det skulle gå så fort. Så sent som i går sa Sverigedemokraterna att de väntar till riksdagens öppnande om en månad. Medan Alliansen vill att talman sammankallar riksdagen redan nu.
– Det är unikt att man begär att talman ska sammankalla riksdagen innan den öppnat. Alliansen vill visa handlingskraft, säger Marja Lemne.
– Hela situationen är bedrövlig och överraskande. I modern tid har det inte tidigare hänt att..

Jonas Sjöstedt: ”Vi vill att Löfven sitter kvar”

26 juli, 2017 zoox 0

Jonas Sjöstedt: ”Vi vill att Löfven sitter kvar”NYHETER26 juli 2017 10:08Riksdagen ska rösta om att avsätta tre ministrar efter it-skandalen inom Transportstyrelsen.
Men Vänsterpartiet ger regeringen sitt stöd.
– Jag vill att Löfven sitter kvar, säger partiledaren Jonas Sjöstedt till TT.
Alliansen väckte misstroendevetum mot inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist efter it-skandalen inom Transportstyrelsen, meddelade partiledarna under en pressträff på onsdagsmorgonen.
Nu ska riksdagen rösta om förtroendet för de tre ministrarna och Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har en vågmästarroll.
Men Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger att de inte är beredda att stödja ett misstroende. Inte mot någon enskild minister och inte mot statsministern.
– Vi vill att Löfven sitter kvar, säger han till TT.
– Jag saknar all självkritik från Alliansen, som är grund till det här. De borde också se på sitt eget ansvar.
Sverigedemokratern..

Förslag om Obamacare nedröstat i natt

26 juli, 2017 zoox 0

Förslag om Obamacare nedröstat i nattNYHETER25 juli 2017 20:25Ett nytt förslag om att ersätta Obamacare röstades ner i senaten i natt.
Omröstningen kom – efter att Donald Trump fått stöd av forna fienden John McCain.
”Modigt – amerikansk hjälte” twittrar presidenten.
John McCain.Foto: Ralph Freso / APEtt förslag om att avskaffa och ersätta Obamacare som republikanerna i den amerikanska senaten arbetat med i månader fick som väntat inte tillräckligt många röster för att godkännas i en omröstning under tisdagskvällen.
Förslaget föll med röstsiffrorna 57–43. Nio republikaner röstade mot förslaget.
Det var bara en av flera omröstningar om sjukförsäkringen som väntas i veckan. Ett stort antal ändringsförslag ska debatteras. Alternativen inkluderar att anta ett av republikanernas förslag till ny sjukvårdslag, med eller utan modifieringar, eller att skrota hela eller delar av Obamacare.
Fick hjälp av fiendeOmröstningen om huruvida debatten kring sjukförsäkringen skulle tas upp igen kom efter ..

Strandrestaurang på Gotland totalförstörd i våldsam brand

26 juli, 2017 zoox 0

Strandrestaurang på Gotland totalförstörd i våldsam brandNYHETER26 juli 2017 06:37En våldsam eldsvåda bröt ut i i restaurangen Ihrebaden på norra Gotland i natt.
Byggnaden kommer att brinna ner helt.
– Både väggarna och taket har rasat in, säger Magnus Bengtsson, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral.
Foto: Stefan ReinerdahlBranden började i ett förråd som ligger i anslutning till restaurangens huvudbyggnad. Eldsvådan spred sig snabbt.
– Det gick fort. Enligt inringaren började det ganska omedelbart ryka från restaurangens tak, säger Magnus Bengtsson, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral.
– Det är en totalskada. Allt kommer att brinna ner. Både väggarna och taket har rasat in.
Stort pådragSom mest var nio brandmän och en räddningsledare på plats för att bekämpa branden. Under de tidiga morgontimmarna kunde några av dem lämna.
– Vi har fortfarande personal på plats för att se till så att det inte sprider sig till andra byggnader. I nuläget finns ingen sådan r..

Smugglade ormar i chipsrör

26 juli, 2017 zoox 0

Smugglade ormar i chipsrörEn 60 centimeter lång, mycket giftig, kungskobra hittades i ett chipsrör av den amerikanska tullen i mars.Foto: AP/TTNYHETER26 juli 2017 07:29En man i USA är gripen misstänkt för att ha planerat att smuggla in tre levande kungskobror från Hongkong, som gömts i chipsförpackningar.
Ett paket som var adresserat till 34-årige Rodrigo Franco stoppades av den amerikanska tullen. I paketet hittades tre 60 centimeter långa, mycket giftiga kungskobror och tre kinesiska lädersköldpaddor, enligt åklagaren.
Franco hade själv, samma dag, skickat en låda med sex hotade sköldpaddor till Hongkong.
34-åringen har erkänt under ett förhör med myndigheter att han tidigare har fått totalt 20 kungskobror i två paket, men att alla ormarna har dött i transporten. Han riskerar fängelse i upp till 20 år om han döms.
Kungskobran är världens största giftorm. Den kan bli upp till sex meter lång.
TT26 juli 2017 07:29

Franska brandkaoset fortsätter – minst 10 000 personer har evakuerats

26 juli, 2017 zoox 0

Franska brandkaoset fortsätter – minst 10 000 personer har evakueratsNYHETER26 juli 2017 07:42Brandkaoset i de franska turistparadisen fortsätter.
Nära 5000 brandmän kämpar mot lågorna kring Rivieran och Korsika.
Minst 10 000 personer har tvingats lämna sina hem under natten.
De stora skogsbränderna i de turisttäta delarna av Frankrike fortsätter. Över 4000 hektar står i lågor, bland annat kring Rivieran och ön Korsika. Enligt nyhetsbyrån AFP har minst 10 000 personer fått lämna sina hem under natten.
Främst tvingades folk fly sina bostäder i det turisttäta området kring Cap Benat i Var-regionen, knappt fyra mil väst om Saint-Tropez.
– Den mest elakartade delen av branden finns just nu på Cap Benat. Evakueringarna, minst 10 000, följde eldens framfart. Det är ett bebott område som dubblerar eller tredubblar sin befolkningsmängd under sommaren, sa en brandman i Var, enligt Le Figaro.
Under tisdagen kämpade nära 5000 brandmän mot eldmassorna, med hjälp av bland annat 19 vattenbombande fl..

Alliansledarna blixtinkallar till pressträff

26 juli, 2017 zoox 0

Alliansledarna blixtinkallar till pressträffNYHETER26 juli 2017 08:08Med bara en dryg timmes varsel har ledarna för Allianspartierna kallat till en pressträff.
Oppositionen har hotat med att väcka misstroendevotum mot ministrar efter Transportstyrelsens it-skandal. Men partierna vill inte uppge vad pressträffen kommer att handla om.
Aftonbladet rapporterar direkt.
Foto: PONTUS ORRE / /85527Anna Kinberg Batra, Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor har kallat till en pressträff i centrala Stockholm klockan 09 på onsdagen.
Informationen spreds till medier med endast en dryg timmes framförhållning. Inget av partierna har velat uppge vad partiledarna kommer att prata om.
Hotar med misstroendeUnder de senaste dagarna har regeringen fått hård kritik för hanteringen av it-skandalen hos Transportstyrelsen.
I går eftermiddag träffade statsminister Stefan Löfven ledarna för oppositionspartierna på Rosenbad. Löfvens mål med mötet var att informera om hur regeringen agerat. Men efteråt ..

Kvinna försvann i skogen på svamptur – hittad vid liv

26 juli, 2017 zoox 0

Kvinna försvann i skogen på svamptur – hittad vid livNYHETER26 juli 2017 01:49Kvinnan och hennes vän gick från varandra tillfälligt när de plockade svamp i skogen vid Ramvik, norr om Härnösand.
Sedan var kvinnan borta. Polisen letade efter henna med hund och helikopter, och vid 04.25 hittades hon.
– Hon är vid liv. Polisen har tillkallat en ambulans, jag har inga fler detaljer just nu, säger Johan Aittamaa på polisen.
– Hon har varit ute och plockat svamp eller bär och sedan försvunnit. Kvinnan och vännen skildes tillfälligt åt, och sedan var hon borta, säger polisens RLC-befäl Sofie Odnäs.
Vid 20-snåret tappade de bort varandra – vid 21.40 ringde kvinnans vän polisen och anmälde henne som försvunnen. Poliser och hundpatruller var på plats i skogen vid 01.30. En helikopter från Stockholm hjälpte i sökandet.
Under natten bedömde polisen att det inte var lönt att koppla in hemvärnet eller Missing People.
– Hon har inte varit försvunnen så länge och det är såpass mörkt. Det är svårt att s..

Polis grep man som skjutit sig i foten

26 juli, 2017 zoox 0

Polis grep man som skjutit sig i fotenEn man sköt sig i foten, misstänker polisen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TTNYHETER26 juli 2017 05:59Två män, 29 respektive 32 år, har gripits i Örebro misstänkta för vapenbrott, rapporterar lokala medier.
Polis larmades om att skott hörts i bostadsområdet Varberga strax efter klockan tre natten till onsdagen. De möttes av en man med en skottskada i foten som var på väg därifrån i taxi.
– Mycket talar för att det är självförvållat, att han har skjutit sig själv, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen, till Nerikes Allehanda.
I en lägenhet hittades blod och skotthål i golvet.
Den skadade mannen greps, och även ytterligare en man som sprungit därifrån.
26 juli 2017 05:59

Svenska camparna flydde lågorna på Rivieran

26 juli, 2017 zoox 0

Svenska camparna flydde lågorna på Rivieran1/8NYHETER26 juli 2017 06:04Mitt i natten blev Sven-Erik och Susie väckta av de franska räddningstjänsten.
Skogsbrandens lågor hade slickat sig närmre parets tält på campingplatsen i Le Lavandou på Rivieran. De lämnade all packning, tog med sig hunden Bella och stack i bilen.
– Hela himlen var röd ovanför oss. Vi pös iväg illa kvickt, säger Sven-Erik till Aftonbladet.
– Det brinner över hela jävla berget. Det är helt öppna lågor över hela bergskammen, säger Sven-Erik Boström till Aftonbladet.
Han, frun Susie och hunden Bella bor vanligtvis i Kållered utanför Göteborg. Nu är de på semester och campar på Franska rivieran. De hade slagit upp sitt tält på en campingplats vid Le Lavandou, någon mil från Saint-Tropez.
Väcktes av brandmänVid 03.30 på morgonen blev de väckta av brandmän som sa att de var tvungna att evakuera – skogsbranden närmade sig i oroväckande hastighet.
– Hela himlen var röd ovanför oss. Det ryker något enormt, vet du. Vi lämnad..

Kvinna försvann i skogen på svamptur

26 juli, 2017 zoox 0

Kvinna försvann i skogen på svampturNYHETER26 juli 2017 01:49Kvinnan och hennes vän gick från varandra tillfälligt när de plockade svamp i skogen vid Ramvik, norr om Härnösand.
Sedan var kvinnan borta. Nu letar polisen efter henne med hund och helikopter.
– Hon har varit ute och plockat svamp eller bär och sedan försvunnit. Kvinnan och vännen skildes tillfälligt åt, och sedan var hon borta, säger polisens RLC-befäl Sofie Odnäs.
Vid 20-snåret tappade de bort varandra – vid 21.40 ringde kvinnans vän polisen och anmälde henne som försvunnen.
Vid 01.30, natten till onsdagen, har kvinnan fortfarande inte kommit tillrätta. Poliser och hundpatruller är på plats i skogen. En helikopter är på väg från Stockholm.
Men att koppla in hemvärnet eller Missing People skulle inte löna sig i det här läget, bedömer polisen.
– Hon har inte varit försvunnen så länge och det är såpass mörkt. Det är svårt att söka med synen. Vi hoppas på hundarna och helikoptern, säger Sofie Odnäs på polisen.
Kvinnan är i 45..

Danska Victoria, 16, är försvunnen sedan i maj

26 juli, 2017 zoox 0

Danska Victoria, 16, är försvunnen sedan i majNYHETER26 juli 2017 00:1616-åriga Victoria är spårlöst försvunnen sedan den 12 maj.
Nu vädjar den danska polisen om hjälp från allmänheten för att kunna hitta henne.
– Vi arbetar i nuläget systematiskt med att kolla av alla tänkbara ställen, säger Stig Heidemann, vakthavande befäl vid polisen på Östjylland.
16-åriga Victoria Adelhaid Andersen försvann den 12 maj. Hon lämnade ungdomshemmet i Århus där hon bor och har inte synts till sedan dess.
Den 16-åriga flickan har lämnat hemmet flera gånger tidigare, men då alltid kommit tillbaka.
Mystiska mejlSåväl Victorias mor som hemmet i Århus har den senaste tiden mottagit flera mejl, som skulle vara från Victoria.
Polisen misstänker emellertid att meddelandena kommer från andra personer, som har hjälpt Victoria att försvinna, rapporterar Ekstrabladet.
Polisen misstänker i nuläget inte att 16-åringen blivit utsatt för något brott.
– Nej, det gör vi inte. Men vi är angelägna att hon hittas, säger..

Ska Trumps fiende hjälpa honom till seger?

25 juli, 2017 zoox 0

Ska Trumps fiende hjälpa honom till seger?NYHETER25 juli 2017 20:25Trump hånade honom under presidentkampanjen.
Nu räddade John McCain presidentens ansikte genom att svårt sjuk ta sig till Washington och rösta för nästa steg i det nya sjukvårdsförslaget.
”Modigt – amerikansk hjälte” twittrar presidenten om sin forna fiende.
John McCain.Foto: Ralph Freso / APKvällens omröstning i senaten handlade inte om att besluta om ett nytt sjukförsäkringssystem som ersättning för det av republikanerna så hatade Affordable Care Act – eller Obamacare.
Istället gällde frågan om huruvida det tidigare nedlagda och nu omskrivna republikanske förslaget alls ska släppas upp till debatt i senaten.
Med 52 republikaner i senaten har Trump bara råd att förlora två röster från de sina och redan på förhand har Maine-senatorn Susan Collins sagt att hon kommer att rösta nej, skriver Washington Post.
Därför var John McCains röst – som levererades sist av alla republikaners – så viktig.
Och med 50 röster för står de..