Flynn uppges ha brutit kontakten med Trump – kan ha inlett samarbete med ryssutredningen

24 november, 2017 zoox 0

Flynn uppges ha brutit kontakten med Trump – kan ha inlett samarbete med ryssutredningen1 av 3 | Foto: MANDEL NGAN / AFPDonald TrumpNYHETER24 november 2017 01:14Michael Flynns advokater har brutit kontakten med Donald Trumps advokater om den pågående ryssutredningen, uppger flera personer med insyn i fallet för New York Times.
Trumps advokater har enligt tidningen dragit slutsatsen att Flynn nu påbörjat en diskussion om att samarbeta med Robert Mueller som leder utredningen.
Robert Mueller rapporterades tidigare i november ha samlat in tillräckligt med bevis för att inom ramen för den pågående så kallade ryssutredningen åtala Michael Flynn, Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare som sparkades efter bara 24 dagar på posten. Muellers medarbetare utreder huruvida någon i kretsen kring Trump varit inblandad i ryska försök att påverka Hillary Clintons valkampanj negativt. Bland de möjliga åtalspunkterna mot Flynn nämns penningtvätt och lögner för federala poliser.
Michael Flynns advokate..

Putins order: Rusta för krig

24 november, 2017 zoox 0

Putins order: Rusta för krigNYHETER24 november 2017 01:20Både privata och statliga bolag ska vara beredda att ställa om till produktion av krigsmateriel – med kort varsel.
Flera ryska medier tolkar president Putins uttalande som en uppmaning till industrin: Rusta för krig.
Det skriver Sky News.
1 av 5 | Foto: Mikhail Klimentyev / APPutin talar med Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu (till vänster) och generalstabschefen Valery Gerasimov under övningen Zaped i september.Rysslands president Vladimir Putins meddelade tjänstemän på Rysslands försvarsdepartement under torsdagen.
– Förmågan att snabbt öka produktionen vid rätt tidpunkt är avgörande för Rysslands säkerhet, sa han, enligt Sky News.
På grund av det anser han att alla strategiska och storskaliga industrier ska vara redo att ställa om till krigsproduktion, ”oavsett ägare”.
Putin har kommit med samma uppmaning under debriefingen efter de stora ryska militärövningarna Zapad 2015 och 2017. Den senare hölls i september.
Det påmi..

Polisen om mordet på Elena: ”När det gäller motivet är vi vilsna”

24 november, 2017 zoox 0

Polisen om mordet på Elena: ”När det gäller motivet är vi vilsna”KRIM23 november 2017 23:45Flera vittnen såg bilen som den misstänkte mördaren i hög hastighet körde från brottsplatsen. Med hjälp av iakttagelserna kom polisen på rätt spår i jakten på en gärningsperson.
Men trots månader av utredning är det fortfarande ett mysterium varför Elena Åsberg i Surahammar blev mördad.
– Han har inte klarlagt något motiv för oss, och vi har inte kunnat finna något motiv heller, säger kriminalinspektör Joachim Björk om den åtalade 31-åringen.
1 av 5 | Foto: PRIVATLena Åsberg mördades i Surahammar.En 31-årig man har åtalats misstänkt för mordet på Elena Åsberg den 1 augusti i år. I stämningsansökan listas bevisningen som består av en rad vittnen som sett den bil han körde den aktuella dagen, en bil som står på det företag som 31-åringen jobbade för.
– När händelsen skedde på återvinningscentralen fanns flera vittnen som oberoende av varandra gjorde iakttagelser gällande den här bilen som lämnade i..

Experten om maskarna i den nordkoreanska soldatens kropp: ”Inte oväntat”

23 november, 2017 zoox 0

Experten om maskarna i nordkoreanska soldatens kropp: ”Inte oväntat”1 av 4 | Foto: CNNSydkoreanske kirurgen Lee Cook-jong visar upp fynden i mannens kropp.NYHETER23 november 2017 22:38En 27 centimeter lång inälvsmask hittades i kroppen på en skadad nordkoreansk soldat.
Det är ett av fynden som nu chockar människor världen över.
Men Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten är inte överraskad.
– Det är väl ingen som är förvånad över att hälsosituationen ser ut som den gör i Nordkorea, säger han.
Det var den 13 november som en nordkoreansk soldat försökte korsa gränsen mellan Nord- och Sydkorea då han besköts och träffades med upp till fem skott från både pistoler och AK-47:or.
Soldaten fick omfattande vård och opererades akut av sydkoreanska läkare då skadorna var allvarliga.
Men det är fynden i den skadade soldatens kropp som väcker stor uppmärksamhet världen över.
Kroppen var full av tarmparasiter och en av inälvsmaskarna var hela 27 centimeter lång.
Han hade också drabbats av en kronisk..

Efter krismötet: Avbryter all kontakt med kulturprofilen

23 november, 2017 zoox 0

Efter krismötet: Avbryter all kontakt med kulturprofilenNYHETER23 november 2017 16:38Efter DN:s avslöjande om en kulturprofils sexuella trakasserier och övergrepp samlades Svenska Akademien till krismöte på torsdagskvällen.
Efter mötet förklarade Sara Danius att Akademien omedelbart avslutar all kontakt med den utpekade mannen.
– Under sammanträdet har det framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande, säger Sara Danius och citerar ur pressmeddelandet.
1 av 11 | Foto: Andreas BardellSara Danius läser upp pressmeddelandet. I Dagens Nyheters stort uppslagna avslöjanden om en kulturprofils sexuella trakasserier mot unga flickor framgår också hur nära band mannen har med Svenska Akademin.
Inte bara har han personliga relationer med ett flertal ledamöter, han har också fått ekonomiskt stöd för att bedriva sin kulturklubb och utnyttjat Svenska Akademins lägenhet i Pa..

No Picture

Väpnat rån mot butik i Göteborg

23 november, 2017 zoox 0

Väpnat rån mot butik i GöteborgNYHETER23 november 2017 21:34Två maskerade rånare har slagit till mot en närbutik i Göteborg.
Rånarna var maskerade, hotade personalen med ett pistolliknande föremål och fick med sig kontanter och tobaksvaror.
– Det sista man såg var att de sprang från platsen, säger Tommy Nyman vid polisen.
Larmet om butiksrånet på Eklandagatan i Göteborg inkom vid 20.59 på torsdagskvällen.
– Det handlar om två stycken maskerade, unga män som hotat en närbutik med ett pistolliknande föremål, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst.
Gärningspersonerna har fått med sig pengar från kassan och tobaksvaror till ett okänt värde.
– Ingen person har skadats fysiskt vid rånet, säger Tommy Nyman.
Rånarna tog sig från butiken till fots.
– Det sista man såg var att de sprang från platsen.
Nu söks rånarna av flera polisenheter i området.
– Vi har ett antal enheter, fyra–fem, som jobbar i området just nu, säger Tommy Nyman.
Polisen har kopplat in en helikopter och h..

No Picture

Vad Trumps golfspelande avslöjar om hans trovärdighet som president

23 november, 2017 zoox 0

Vad Trumps golfspelande avslöjar om hans trovärdighet som presidentFoto: Charles Krupa / AP TT / NTB SCANPIXNYHETER23 november 2017 22:03I valrörelsen lovade Trump det amerikanska folket att han inte skulle ha tid att spela golf som president.
– Jag kommer att ha fullt upp med att tjäna er, var hans besked.
Vad säger det om Trumps trovärdighet att han spelat långt mer golf än vad föregångaren Obama gjorde?
Trump Golf Counttrumpgolfcount.comDet är Thanksgiving-helg i USA. Därför är det inget ovanligt att presidenten under några dagar lämnar Washington för lite avkoppling blandat med arbete.
Efter att enligt traditionen ha välsignat den årliga kalkonen i Vita huset satte sig Donald Trump på Airforce One och flög ner till sin privata klubb Mar-a-Lago i Florida.
När en av hans pressekreterare meddelade den medföljande pressen att hon förväntade sig “en lugn dag” kom det snabbt ett förtydligande för att undanröja varje tvivel om presidentens arbetskapacitet.
“Medan Vita husets kommunikation..

No Picture

Lars Ohly polisanmäld efter metoo: ”Jag gick över gränsen”

23 november, 2017 zoox 0

Lars Ohly polisanmäld efter metoo: ”Jag gick över gränsen”Foto: Jonas Ekströmer/TT Lars Ohly.NYHETER23 november 2017 21:52Lars Ohly är en av de män som omnämns i ett vittnesmål från metoo-kampanjen.
”Jag har till och med blivit polisanmäld”, skriver Vänsterpartiets förre ledare på SvD Debatt.
Lars Ohly skriver på SvD Debatt att han inte har gjort något som han bedömer vara brottsligt. Den före detta partiledaren berättar att han har ”gått över gränsen” och varit ”alltför närgången” mot en kvinna. För det är han omnämnd i en av berättelserna som kommit till ytan i metoo-kampanjen.
”Jag tror att de allra flesta vet väl var gränsen går mellan acceptabelt och oacceptabelt beteende. Jag visste det redan den aktuella kvällen”, skriver han i debattartikeln.
Exakt vad Lars Ohly har gjort mot kvinnan går han inte in på. Men han skriver att han samma kväll som det inträffade bad henne om ursäkt. Enligt Lars Ohly sa hon då att hon var besviken.
”Gjorde bort mig helt”Lars Ohly skriver att han då s..

No Picture

Nya Karolinska gick upp i stabsläge efter nya nätverksproblem

23 november, 2017 zoox 0

Nya Karolinska gick upp i stabsläge efter nya nätverksproblemNYHETER23 november 2017 15:17Nya Karolinska i Solna gick på torsdagen återigen upp i stabsläge på grund av en nätverksstörning.
Under eftermiddagen användes manuella rutiner i hela verksamheten och inga nya operationer påbörjades, enligt ett internmeddelande som Aftonbladet tagit del av.
Enligt internmeddelandet gick Nya Karolinska upp i stabsläge klockan 14.35 efter att nätverket börjat svaja.
Chefläkare Marie Björnstedt Bennermo skriver på Karolinskas webbplats att sjukhuset vidtagit åtgärder som bedöms tillräckliga för att upprätthålla patientsäkerheten.
Sedan klockan 19.30 är sjukhuset i normal beredskap igen efter att nätverksstörningarna åtgärdats, skriver Marie Björnstedt Bennermo.
Även i tisdags gick sjukhuset upp i stabsläge på grund av nätverksstörningar.
ARTIKELN HANDLAR OMSTAFFAN DICKSON23 november 2017 15:17

No Picture

Centralen i Stockholm utrymdes efter larm

23 november, 2017 zoox 0

Centralen i Stockholm utrymdes efter larmNYHETER23 november 2017 18:12Två automatlarm utlöstes på Stockholms central under onsdagseftermiddagen vilket gjorde att byggnaden fick utrymmas.
Brandförsvaret på plats kunde konstatera att matos från en restaurang orsakat larmet.
– Vi har just landat där och håller på att undersöka saken. Två detektorer har löst ut men vi har inte sett någon brand eller rök än, sade Tommy Wållberg vid Storstockholms brandförsvar.
Larmen visade sig lite senare ha utlösts av matos från en av restaurangerna.
ARTIKELN HANDLAR OMKARIN AHLBORG23 november 2017 18:12

Personal skadad vid butiksrån i Skärholmen

23 november, 2017 zoox 0

Personal skadad vid butiksrån i Skärholmen1 av 4 | Foto: P-O Sännås NYHETER23 november 2017 20:33Polisen spanar efter två personer som rånade en livsmedelsbutik i Skärholmen.
Enligt polisens uppgifter ska en person ur personalen ha knivskurits i ett ben och blivit slagen i ansiktet.
– Uppgifter säger att offret blödde kraftigt från benet, säger Sven-Erik Olson vid Stockholmspolisen.
Nu letar polisen i området runt Brantholmsgränd efter de två förövarna som var beväpnade vid rånet.
Rånarna ska ha kommit över pengar och tobak.
– Vi har försökt med hundsök i området men det visade sig inte fungera eftersom det är alldeles för mycket folk i rörelse där.
En förundersökning om grovt rån har inletts.
Så många rån anmäls varje år 00:30ARTIKELN HANDLAR OMKARIN AHLBORG23 november 2017 20:33

No Picture

Här är partiet – som vill ge medborgarna gratis guacamole

23 november, 2017 zoox 0

Här är partiet – som vill ge medborgarna gratis guacamole Foto: TTGår på val med löftet om mexikansk fest. NYHETER23 november 2017 20:4224-åriga Michael Staal-Olsen har startat ett parti som ställer upp i kommunvalet med löftet om en mexikansk fest – med guacamole, skriver danska Ekstrabladet.
Guacamole, nachos, fajitas, tequila – listan över mexikanska rätter är lång och det kan vara anledningen till att över 1000 människor har röstat på ett danskt parti i danska kommunalvalet vars enda valfråga är att hålla en ”valfest med mexikanskt tema”.
Och som många har listat ut kommer det såklart att finnas guacamole på festen.
”Guacamole måste vara fritt tillgängligt för alla medborgare i region Hovedstaden så att det inte förhandlas fram till överpriser”, står det i partiets valförteckning.
Det behövs endast 1000 röster till för att få finansiering. Enligt partiet får de cirka fem kronor per röst årligen, vilket motsvarar 5 658 danska kronor om året i fyra år.
”Beklagar om någon är irriter..

No Picture

Sverigedemokraterna splittrade i frågan om homoadoptioner

23 november, 2017 zoox 0

SD-strid om homoadoptionerSAMHÄLLE23 november 2017 20:28NORRKÖPING. Det blir strid om samkönades rätt att adoptera på SD:s landsdagar.
Både ungdomsförbundet och partiledaren Jimmie Åkesson vill att partiet ska slopa sitt motstånd medan andra kämpar emot.
– Män och kvinnor är generellt olika, därför är det viktigt att barnen växer upp i familjer med en förebild av varje kön, säger riksdagsledamoten Jeff Ahl (SD).
Foto: Riksdagen/Anna TärnhuvudSverigedemokraterna Jeff Ahl (till vänster) och Tobias Andersson (till höger)På Sverigesdemokraternas landsdagar i Norrköping, som inleddes igår, väntas samkönade pars rätt att prövas för adoption bli rejält omdiskuterat.
SD är det enda av riksdagens partier som fortfarande motsätter sig den lagändring från 2003 som gjorde det möjligt för samkönade att adoptera.
Ungdomsförbundet Ungsvenskarna kräver i en motion att partiet byter fot och slopar sitt motstånd genom att ändra stadgarna i sitt principprogram. För att det ska gå igenom behöver man stö..

No Picture

Här är vinnarna av Stora journalistpriset

23 november, 2017 zoox 0

Här är vinnarna av Stora journalistprisetNYHETER23 november 2017 17:53Under kvällen delades Stora journalistpriset ut på Bonniers konsthall i Stockholm.
Åsa Erlandsson blev ”Årets berättare”, Magda Gad ”Årets förnyare”, Emma Frans ”Årets röst” och ”Årets avslöjande” gick till journalisterna bakom ”Fallet Kevin” i SVT.
– Den känns nästan som att jag ska vakna ur en dröm, säger Dan Josefsson som nu vunnit Stora journalistpriset tre gånger.
Med start klockan 18.00 under torsdagen började utdelningen av Stora journalistpriset.
21 journalister var nominerade i fyra olika klasser: Årets berättare, Årets förnyare, Årets röst och Årets avslöjande.
Det första priset Årets berättare tilldelades Åsa Erlandsson för boken “Det som aldrig fick ske” om attentaten på Kronans skola i Trollhättan.
”Gud vad glad jag är”Juryns motivering: ”För att hon genom virtuos berättarteknik kryper in under skinnet – på både mördare och läsare – och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i sve..

Vad i rika, vänliga Sverige gör människor till offer?

23 november, 2017 zoox 0

Vad i rika, vänliga Sverige gör människor till offer?1 av 2 | Foto: Marcus EricssonMännen visar runt Peter Kadhammar på boendet.KOLUMNISTER23 november 2017 18:36Några flyktingar som fått uppehållstillstånd kontaktar Aftonbladet och klagar på sitt boende. Jag åker ut till ett gammalt slitet kontorshus i Bromma, nära flygplatsen, och träffar unga män från Mellanöstern och Afrika som är arga och förtvivlade.
De är inhysta två och två i små rum på tredje och fjärde våningarna i en byggnad som i övrigt är tom. Ser man ut genom fönstren ser man svarta, regnvåta vägar som löper genom ett område med småindustrier och inredningsaffärer, främst för badrum.
Dagens tillfälliga skymningsljus faller in genom fönstren, och strax erövrar novembers kompakta mörker landskapet igen.
Det kan inte vara roligt att bo här.
Ändå tänker jag att ett sådant här boende är den ena sidan av en storstads glansperiod.
▪▪▪
De unga männen trängs i ett av de små rummen, alla bär på en dramatisk historia. En av dem heter..

Polisen: ”Vi är rätt ansträngda”

23 november, 2017 zoox 0

Polisen: ”Vi är rätt ansträngda” NYHETER23 november 2017 19:14En rånvåg har drabbat området kring Järfälla, Stockholm.
Enligt Jonas Lund som är operativ samordnare i regionen, har den höga frekvensen rån ansträngt polisen som verkar där.
– Det handlar om unga personer som är ute efter pengar och tobak, säger Jonas Lund.
1 av 2 | Foto: P-O SännåsEtt rån mot Elgiganten i Barkarby, Stockholm inträffade på onsdagseftermiddagen.På onsdagen rånade tre personer Elgiganten i Barkarby. Ingen person kom till skada i samband med rånet och polisen lyckades gripa tre misstänkta gärningsmän.
Detta var bara ett i raden av minst tio rån som drabbat olika butiker i Järfälla-området under den senaste månaden.
– Antalet rån har gått upp kraftigt. Det handlar inte om personrån utan nästan uteslutande om olika typer av butiksrån, säger Jonas Lund.
Unga brottsaktiva Han säger att polisen i Järfälla, liksom i andra områden runt omkring och i Stockholm, har problem med kriminella nätverk.
– Vi har probl..

Busschaufförens fina gärning – i snökaoset

23 november, 2017 zoox 0

Busschaufförens fina gärning – i snökaosetGODA NYHETER23 november 2017 19:22På många håll i Stockholm ställdes bussarna in när snön föll. Nu hyllar Stefan Erdman en busschaufför som såg till att plocka upp resenärer – trots att den inte var i trafik, skriver Expressen.
– Hela den här dagen kände jag mig upplyft. Vilken jävla hjälte den här busschauffören är, säger Stefan till Aftonbladet.
1 av 2 | Foto: PrivatHär väntade de på bussen.I tisdags föll snön på flera håll i landet och i Stockholm var det inget undantag. När Stefan Erdman och han kompis skulle ta bussen från Henriksdalsberget i Nacka fick de veta att alla bussar var inställda. Och det var bara att gilla läget, menar Stefan.
– Det fanns ingen anledning att bli arg, det var ett sådant väglag att bussarna inte kunde ta sig fram på ett säkert sätt. Det var en kort irritationsfas.
Istället började de som stod vid busshållplatsen att prata med varandra om hur de kunde lösa situationen själva. På plats fanns bland annat en norrm..

No Picture

Bilbrand i tunnel: ”Påverkar nog de flesta runt Stockholm”

23 november, 2017 zoox 0

Bilbrand i tunnel: ”Påverkar nog de flesta runt Stockholm”NYHETER23 november 2017 17:15En bilbrand i Eugeniatunneln vid Norrtull i Stockholm orsakade stopp i trafiken på Norra länken.
Trafikanter i tunnelsystemet uppmanades att lämna sina fordon och gå till nödutgångarna.
– Det här påverkar nog de flesta som är runt Stockholm, säger Jarmo Carlsten på Storstockholms brandförsvar.
Foto: LÄSARBILDLarmet om bilbranden i Eugeniatunneln kom in till Storstockholms brandförsvar klockan 17.01. Branden utlöste sprinklersystemet och några minuter senare var Storstockholms brandförsvar på plats och påbörjade släckningen.
Bilisten Johan Norell blev vittne till branden.
– Jag var på väg hem från jobbet och körde in i tunneln norrifrån. Sedan såg jag en bil som stod och brann i höger körfält, och då slog jag på radion och hörde nödmeddelandet. Då var det bara att åka igenom röken och köra ut.
– De sa att man skulle gå ut ur bilen och gå till fots, men när jag körde förbi rullade det fortfarande på ga..

No Picture

Nu delas Stora journalistpriset ut

23 november, 2017 zoox 0

Här är vinnarna av Stora journalistprisetNYHETER23 november 2017 17:53Under kvällen delas Stora journalistpriset ut på Bonniers konsthall i Stockholm.
Åsa Erlandsson fick första priset som ”Årets berättare” för boken ”Det som aldrig fick ske”.
Följ resten av galan här med Aftonbladet TV.
Med start klockan 18.00 i kväll började utdelningen av Stora journalistpriset.
21 journalister är nominerade i fyra olika klasser: Årets berättare, Årets förnyare, Årets röst och Årets avslöjande.
Det första priset “Årets berättare” tilldelades Åsa Erlandsson för boken “Det som aldrig fick ske” om attentaten på Kronans skola i Trollhättan.
Juryns motivering: ”För att hon genom virtuos berättarteknik kryper in under skinnet – på både mördare och läsare – och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia.”
– Hysteri. Nej men Gud vad roligt. Gud vad glad jag är, sa hon uppe på scenen när hon tog emot priset.
Aftonbladets kolumnist Andrev Walden är nominerad som Året röst..

No Picture

De såldes som slavar i Libyen: ”Ett helvete”

23 november, 2017 zoox 0

De såldes som slavar i Libyen: ”Ett helvete”Foto: REINNIER KAZE / AFPMän från Kamerun flögs tillbaka till sitt hemland från Libyen av IOMNYHETER23 november 2017 17:49”Totalt helvete” och ”inget jag ens skulle vilja att min värsta fiende ska gå igenom”.
Några av de afrikanska män som sålts som slavar i Libyen har evakuerats – och vittnar om fruktansvärda upplevelser.
– Om du gör motstånd skjuter de dig, säger Maxime Ndong från Kamerun till AFP.
Bilderna på hur afrikanska män säljs på slavauktioner i Libyen har upprört en hel värld. Afrikanska unionen kallar händelsen ”förkastlig” och från ”en annan tidsålder” medan FN-chefen Antonio Guterres säger att det kan handla om ”brott mot mänskligheten”.
Ett hundratal av männen som befunnit sig i Libyen har nu flugits tillbaka till Kamerun av International Organization for Migration (IOM).
De vittnar nu om livet i libyska läger, där det i dag beräknas sitta runt 20 000 afrikaner som försökt ta sig till Europa.
– Det var ett totalt helvete i Lib..